U tudjem smo srcu- grešna sam, ali je i ovo za neki pismeni zadatak     Možeš da odlučiš koga ćeš primiti u svoje srce, možeš iz njega da izbaciš svakoga kome više nije mesto u njemu, možda i nekoga tu da sahraniš. Možda se predomisliš, pa nekoga u srce vratiš, oživiš ga ili mu odškrineš, nekada zatvorena vrata. Možda...
     Jer, najčešće, svom srcu možeš da narediš, komanduješ. Da ga i preurediš, ako te ne sluša. Ili da ga poslušaš, ako je jače od tebe.


     Sa tudjim srcima stvar je malo drugačija. U čijem god da se nadješ, to nije tvoj izbor. I nemaš prava da se mešaš. Dovoljno si uradio već time što si se našao u nečijem. Valjda si zasluženo tu gde jesi, čak i kada ne znaš da jesi.
     Valjda.

     Jer, niko neće u svoje srce da stavi nekoga ko će tu da mu smeta. Pa čak i da ga malo pritiska, gura, uznemirava - primio ga je jer mu nešto znači. Možda ne baš bezuslovno, kao majka, kao otac (ako je uopšte roditeljska ljubav bezuslovna, a neki kažu da nije), ali s dovoljnom ljubavlju da mu dozvoli proširenje svojih srčanih komora baš zato što je tu gde jeste, što je takav  kakav je i što radi to što radi.

     Ponekad je dovoljan samo srdačan osmeh nečiji, pa da obezbedi mesto u vašem srcu zauvek. Ili pružena ruka, zagrljaj u pravom trenu, zajedničko ćutanje onda kada pogledi govore. Zajedničko radovanje, plakanje, tugovanje, smejanje. Druženje, putovanje, koračanje...
   
    Šta možeš da uradiš kada se nadješ u nečijem srcu?
    Ništa. Ili, skoro pa ništa.
    Samo da budeš - tu, takav kakav si zaslužio da se u tom srcu nadješ. S onim istim osmehom koji ti je prokrčio put do njega.
     I ne zaboravi zagrljaj. Zajedničko radovanje i plakanje. Pruženu ruku. Koračanje u istom tempu, kada posustaje. Ili kada ti posustaješ.
     Jedan mali zajednički krug, u kojem ima mesta za sve vas, koji ste jedno drugom bliski i kada ste daleko. I kada ste zajedno, sami, i u velikoj gužvi. I kada odete. Kad se vraćate.
     Sve dok su vam srca dovoljno široka da u njih stane i po koja nesuglasica, nesporazum, svadja... prekor, jednako kao i pohvala, ljutnja jednako kao i ljubav.
     Sve dok činiti sve da nikada ne izadjete iz tog srca. Čak i kada ne činite ništa.
   
komentari
 
Hvala. A ono je bilo dvaput i ja sam jedno obrisala.
 
Jako lijepo! (možda sam naučila unositi komentar, ne ljuti se ako sam na onaj gornji komentirala stoput isto)
 
Baš tako, Iskrice - možda neko i tvoj pasus ugradi u pismeni zadatak, ono s početka. Hvala ti i dobrodošla.
 
Biti u nečijem srcu, u pozitivnom smislu reči, je nešto što treba ceniti. I to jako. A i treba se truditi da staneš u srce mnogih ljudi, svojim postupcima, energijom, dobrotom i svim onim zašta misliš da ga malo ima na ovom svetu. Promene počinju od nas samih, u nama... Praktikujem da budem posebno dobra prema deci. Prvo, jer ih zaista volim, a drugo, od njih zavisimo. Danas smo mladi, zdravi jaki, a sutra će to biti oni pa računam, da se zadužim na vreme.
 
Hvala tebi, draga, na ovolikoj posvećenosti onome što pročitaš, na dopunama u komentarima i sveukupnoj podršci. Živa bila.
 
Tako je to sa ljubavlju, ne možemo nikog naterati da nas voli, niti zabraniti. Srećni smo kad nas voli onaj kog i mi volimo, to treba čuvati i negovati, uprkos svemu. Jer, ljubav je čudo, ljubav nas pokreće, ljubav je sve što možemo dati, ali i primiti. Pa i kad nam se ne sviđa što nas neko voli, to treba ceniti kao najveći dar. Voleti je lako, samo ako umemo da vidimo ono najbolje u ljudima, a svako od nas ima tu dobru stranu. Hvala, mila prijateljice, još jedan savršen tekst.

8 коментара

 1. Tako je to sa ljubavlju, ne možemo nikog naterati da nas voli, niti zabraniti.
  Srećni smo kad nas voli onaj kog i mi volimo, to treba čuvati i negovati, uprkos svemu.
  Jer, ljubav je čudo, ljubav nas pokreće, ljubav je sve što možemo dati, ali i primiti.
  Pa i kad nam se ne sviđa što nas neko voli, to treba ceniti kao najveći dar.
  Voleti je lako, samo ako umemo da vidimo ono najbolje u ljudima, a svako od nas ima tu dobru stranu.
  Hvala, mila prijateljice, još jedan savršen tekst.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala tebi, draga, na ovolikoj posvećenosti onome što pročitaš, na dopunama u komentarima i sveukupnoj podršci. Živa bila.

  ОдговориИзбриши
 3. Biti u nečijem srcu, u pozitivnom smislu reči, je nešto što treba ceniti. I to jako. A i treba se truditi da staneš u srce mnogih ljudi, svojim postupcima, energijom, dobrotom i svim onim zašta misliš da ga malo ima na ovom svetu. Promene počinju od nas samih, u nama...

  Praktikujem da budem posebno dobra prema deci. Prvo, jer ih zaista volim, a drugo, od njih zavisimo. Danas smo mladi, zdravi jaki, a sutra će to biti oni pa računam, da se zadužim na vreme.

  ОдговориИзбриши
 4. Baš tako, Iskrice - možda neko i tvoj pasus ugradi u pismeni zadatak, ono s početka. Hvala ti i dobrodošla.

  ОдговориИзбриши
 5. Jako lijepo!
  (možda sam naučila unositi komentar, ne ljuti se ako sam na onaj gornji komentirala stoput isto)

  ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Follow by Email