STRUČNJACI S TUDJIM PERJEM

   Tražeći neke informacije iz ekonomske sfere na google, naletim na jako zanimljive oglase - ima  ih bar desetak - u kojima se nudi izrada  seminarskih, diplomskih, master i ostalih radova iz ekonomije.
http://seminarski.printercentar.com/edukacija/71     /http://forum.krstarica.com/showthread.php/Radim-diplomske-i-seminaraske-radove-iz-podrucnja-ekonomije     http://swik.net/diplomski-radovi-iz-ekonomije
     ?!?!?
     Nisam ja toliko neobaveštena i znam da danas mnoge mame i tate plaćaju da neko drugi za njihovu decu i u njihovo ime  napiše  sve potrebne radove. Kao što su se roditelji nekada ponosili sposobnom decom, koja sve svoje studentske obaveze završavaju sama, ne uznemiravajući ih čak ni oko traženja literatute, tako, ako ne i više i glasnije, sada se neki roditelji hvale kada plaćanjem zaštite svoje dete od muka ove vrste. Mislim, da sami sebi napišu seminarski, stručni, diplomski, master i ostali rad.


 A sada - član nekog foruma, koji  ne znam piše sastavljeno, javno pita kako da nadje neki blog na kojem su bile ekonomske teme, tačno navodeći naslov svog budućeg seminarskog rada. I onda s pravom neko napiše ispod toga kometar - ovu državu ni kožne gaće neće spasiti.


     Pa i pored toga što mi je sve to odavno bilo poznato, ne mogu da sakrijem veliku dozu iznenadjenja , dok čitam legalno objavljene, dakle, javne oglase kojima se nudi nešto što bi, da je reda, trebalo da bude nelegalno. I kažnjivo.

     Ono što je najgore, a što iskustva iz moje okoline potvrdjuju, tako diplomirani " stručnjaci" kasnije mnogo lakše nadju posao,  nego oni koji su sami polagali ispite, sami pisali svoje diplomske i ostale radove i verovali da  će im sva stečena znanja koristiti u životu.
     Svedoci smo, ovih dana, da se pokazuju tačnim neke davne tvrdnje o tome kako su neki mr i dr do tih titula dolazili kao dopisni - čitati pretplaćeni članovi i da diplome istovetne njihovim imaju i neke naočite kuce. I dalje, medjutim, tim i takvim stručnjacima, koji obogaljuju nebrojene generacije, kao neki vajni profesori, ništa ne fali. Oni imaju svoje katedre, svoje asistente, lupaju ocene studentima koji u malom prstu imaju više znanja od njih samih ... i tako voda protiče, ali ne ostavlja ništa...
     Ni sama ne znam zašto sam počela sve ovo da pišem. Ni jedna moja reč neće promeniti baš ništa. Profesori, i oni koji su legalno stekle diplome, jednako kao i oni za koje se zna da su ih kupili,  klimaće glavom dok slušaju studenta koji brani tudjim rečnikom napisani rad, ocenjivaće, čestitati... 
     Za koju godinu, možda će baš taj, tako diplomirani nazovi stručnjak, sedeti na njegovom mestu i ljubazno se smeškati diplomcu,  dok su njegove kolege potkovane znanjem morali da odu iz ove zemlje. Tamo gde se ceni, plaća i nagradjuje  to njihovo znanje.
     

     

Follow by Email