Niška Banja- topla voda, pet puta "obrnuta"

Verovali ili ne, u Niškoj Banji jednu te istu vodu "obrnu" bar jedno pet puta pre nego što ona Nišavom ode u Dunav, pa u Crno more.

Juče sam se, sa sve svedocima među kojima je bila jedna Banjka iz Ženeve (banjsko naselje) naturalizovana Beograđanka, jedna prava Beograđanka i mnogo njihove i komšijske dece, i sama uverila.



Ovo je izvor termominaralne vode nazvan Suvo vrelo, jedan od pet izvora koji Banju snabdevaju vodom pogodnom za lečenje mnogih bolesti. Kapacitet Suvog vrela je 14 do 42 litara vode u sekundi, temperature 12 do 39 stepeni Celzijusa.Juče je bila prijatno topla, baš. Radioaktivnost vode je najveća pri njenoj maksimalnoj temperaturi.





- Oni koji ne znaju za ovaj izvor, kvase noge u centru Banje- objasnila nam je Maja, naš vodič za ovu priliku, pošto nam je prethodno pokazala i banjski "ljubavni park" kao ga zovu meštani, odnosno deo banjske šume na kojem sve drveće raste u paru. Dobro, primetili smo i po dva para na jednom mestu, ali je činjenica da ovde nema usamljenog drveta ili drveća neparnom broju.





Prolaziš pored nečega toliko puta, a ne primetiš ništa dok ti meštatnin ne objasni šta je šta. Kao ja, taj park ljubavi.

Od Maje, koja je inače doktor tradicionalne kineske medicine i koju sam već na prvu loptu zamolila da napiše tekst (ili seriju tekstova- toliko činjenica ima u malom prstu) o alternativnim metodama lečenja , za ovaj blog,  saznala sam i to da je voda sa ovog izvora odlična za "topljenje" trombova, da ovde kvase noge ili se i kupaju mnogi sa obolelim venama, i da svakako blagotvorno deluje na organizam. Samo, ne sme da se u njoj boravi duže od pola sata.




Toliko se ovde zadržalo i nekoliko porodica nedefinisanog porekla, mešavina Arapa i Francuza, čini mi se, koji su se sa sve sitnom i malo većom dečicom fes izbrčkali u vodi koja kanalom otiče iz ovog izvora. Pošto smo ih pitali za dozvolu da ih fotografišemo, previše bi bilo i da proveravamo odakle su. Jedna mama nam je posle, kada su već izašli iz vode, pokazivala na ovu malu šmizlu koja viri kroz ogradu, kako bismo je još jednom fotografisali.

Ne znam baš u kom kupatilu se koristi voda iz ovog izvora, ali svakako ne teče besciljno. 

Posle toga, već dvaput obrnuta, protiče posred Banje pa je za vreme lepih dana u parku ispred ispred Radona stalno veliki broj  muškaraca i žena, koji ovde potapaju noge, kao i dece koja uživaju u brčkanju u toploj vodi. O čistoći se niko ne raspituje, valjda je dovoljno to što je voda bistra.





E, onda ta voda prođe kroz ovaj vodopad u sastavu Radona, 



koji sam propustila da fotografišem pa sam fotografiju pozajmila ovde- što bi se reklo, obrne se četvrti put, pa nastavlja svoj tok sve dok se ne ulije u Nišavu.

Ali pre toga je banjske domaćice, malo dalje na njenom toku, obrnu i peti put- perući ili samo ispirajući veš u njoj, kao ova danas oko podneva.



E sad, kako stoje stvari sa ovim zabavnim parkom koji je počeo da se gradi na lokaciji Ženeva, ne znam, ali će po svemu sudeći ovde banjska voda da se obrne šesti put. Kažu, ovde niču bazen i jezero i mnogo još toga što bi trebalo da privuče turiste kojih je ovih dana, kažu novine, jedno osam  dnevno u Banji.




Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.