15 vrsta salata za Lenin hladni bife


Za ovaj tekst, mimo svog običaja, nisam tražila odobrenje "prozvanog" za pominjanje, ali sam sigurna u to da mi Lena neće zameriti. Tim pre što je uistinu bila zadovoljna svojim prvim veeeelikim partijem, priređenim inače povodom useljenja u novu kuću njene porodice.


Posle ovog teksta slala sam pojedinačno, zainteresovanima, recepte za neke salate, uz obećanje da ću kad stignem sve objediniti budući da- ste vi to tražili :)



Iskrena da budem, mi smo preterale. Imajuću u vidu da je reč o našim ljudima u inostranstvu, da nostalgiju najbolje leče "mirisima" rodnog kraja, podrazumeva se da je specijalitet dana bilo ono prase (dobro, i kisela paprika) koje je mamilo još dok se vrtelo na ražnju i koje je u zasenak bacilo ne samo naše salate, već i ono drugo, ispečeno i dopremljeno. Eto, mimo naših uverenja, pečene prasiće, ne dakle svinje nego prasiće, dozvoljeno je prodavati još negde u svetu.

Dakle, ja ovoga puta samo ispunjavam obećanje dato radoznalim čitaocima ovog bloga, što ne znači da preporučujem pravljenje svega ovoga odjednom, ma o kolikoj zabavi da je reč. Verujte mi, i pola od ovoga sasvim je dovoljno.

Lena je imala želju da hladni bife bude bogat, šaren i dakako, ukusan. Neke salate i predjela smo izabrale iz već poznatog repertoara, za neke, tek pronađene na netu, smo rizikovale i verujte- ni jedna jedina nije razočarala. Šta više.

Ovaj kukuruz, inače po proverenom receptu s nekog ruskog sajta, napravile smo dan ranije
(žale se neki da ne mogu da otvore link, trenutno ne mogu ni ja, pa za svaki slučaj evo recepta- 3 kuvana jaja, iseckana, 1 tegla konzerviranog kukuruza,150 g kačkavalja, narendati, 2 čena belog luka (po ukusu), 100 g suvih šljuva bez koštica, naseckati, zeleni luk za ukras (korišćeni prazi, koji je najpre poparen ključalom vodom, da omekša), majonez (mi smo stavile mešavinu majanoze i pavlake). Ostaviti malo kukuruza za posipanje klipa, kada se oblikuje, pa sve pomešati.)



kao i jednu od varijanti mimoze- budući da je bilo onoliko mesa, ona je sadržala samo povrće i ostale obavezne dodatke. Znate ono- skuvate jedno pet-šest krompira i toliko jaja, pa onda rendate- krompir, preko njega malo soli, malo zejtina, malo sirćeta, malo bibera, pa premažete majonezom (mi smo mešale, pola majoneza, pola pavlake), onda narendate jaja, pa opet- so, zejtin, sirće, biber, majonez, pa sira (fetu), preko kojeg ne idu sirće, so i zejtin, već samo biber i majonez. Tako se ponavlja dok se sve ne izrenda, a završava se rendanim krompirom, preko koga se može narendati kačkavalj.

Ovo predjelo zapravo se može, u slučaju da nema mesa, obogatiti i rendanom šunkom, a neki stavljaju i kuvani grašak, kačkavalj posle jaja ili- ono čega se već sete.

Za salatu pod nazivom fantazija recept smo pronašle ovde. Preliv smo pripremile uveče, tako da je pred samo služenje već pripremljeno povrće samo naseckano i njime preliveno.



Ovo sam pripremala Krstićima kada su mi bili gosti u vikendici i Leni se posebno dopalo i već tada je zamolila da i to napravimo za njen parti. Šta da vam kažem, i gosti su bili oduševljeni cukinijem, kako Austrijanci zovu tikvice, tako da je u nekoliko kuća salata već sutradan pravljena. Šta salata- ovo jeste i to, ali može da bude i predjelo, a ništa ne fali i- da bude glavno jelo tokom ove vreline. Hvala mojoj Ljiši za recept, pozlatio joj se.



Potrebno je tikvice, mlade, bez semenki, tanke, duge jedno 10 cm, iseći na tanke režnjeve, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti i grilovati- na gril tiganju ili u pica pekaču, na sasvim malo zejtina (inače će se kuvati).
U činiju stavljati red grilovanih tikvica (kažu može i plavog paradajza),posipati sitno seckanim peršunom i belim lukom i mešavinom aćeta balzamika i maslinovog ulja. Ne znate kolko vam je dosta, al časna reč.

Arapska salata- recept. Prelepa-  bogatsvo boja, s jedne strane, a tek ukus. Jedino kapar nismo uspele da nađemo, pa smo iseckale jedan limun, na sitno. Ništa nije falilo.



Tifani salata- u staklenu činiju narendati dve veće šargarepe, dve-tri jabuke, naseckati dve pomorandže, pa preko staviti deblji sloj seckane zelene salate ili spanaća. Preliti smesom od po 0.3 dl aćeta balzamika, votke i maslinovog ulja. Viljuškom praviti udubljena i u njih stavljati taaaaanko iseckanu pršutu uvijenu u fišek u koji se stavi maslinka.



Ubelolučene paprike, neljute i ljute, krastavac, trljanica i šopska- želja Leninog supruga Zorana.



Nekada sam se čudila kako to da neki ljudi nikada nisu jeli, niti su čuli za ubelolučene paprike, ali me više ništa ne čudi- ni ja ne znam za mnogo tuđe specijalitete. Dakle- paprike se ispeku, odstoje u vezanoj kesi da se poduspare, oljušte se, naređaju (neko ih i isecka), pospu peršunom i belim lukom i preliju zejtinom i sirćetom. Lena, Dalmatinka iz Hercegovine, naučila je od svog muža da  pre ređanja svaku papriku uvalja u pomešano sirće sa zejtinom, ali sam joj sada skratila postupak pripremanja ovog delikatesa juga.

Trljanica- sitan sir ili izmrvljeni sir u kriškama izmešati sa pečenom paprikom i seckanim belim lukom i sipati malo zejtina preko, pa sve lepo izmešati.


Rukola- Lenin dalmatinski specijalitet u koji se nisam mešala. Čini mi se da sam samo ubacila čeri paradajz, koji je u okolini Beča ove godine rodio kao lud. Pa i u bašti Krstića.


Kada da sam Leninog najmlađeg sina Nikolu uveče pitala šta ti se najviše dopalo, rekao je- picabrot. Pa mi ništa nije bilo jasno i odveo me je da mi pokaže- ono što se nekad zvalo albanska salata, a sada polako prelazi u "bećarac". Bajat hleb se izlomi na komade veličine jednog zalogaja, naređa u pleh, pospe zejtinom i može rendanim kačkavaljem, biberom i solju i peče u rerni. Doduše, najbolje je kada se prepeče na roštilju na kojem je prethodno spremano meso, pa poprimi te ukuse.



Izgleda da se jedino Nikoli i meni svidela ova "salata", jer taj bajat hleb koji sam danima otimala od ukućana da bi ga bilo dovoljno za jedan pleh, na kraju smo pojeli nas dvoje.

Eksperiment je bio i ova salata od kupusa i šargarepe- jedina joj je mana što, ako je spremite dan ranije, što smo mi učinile, čitava kuća miriše na kiselo i na beli luk. Pomalo neprijatno. Ali samo malo. Recept je ovde. (narendati po kilogram šargarepe i kupusa, dodati nekoliko čenova iseckanog belog luka i preliti smesom od pola litra vode, 70gr šećera, 50 ml sirćeta 9 posto, 100 ml zejtina i kašike soli)


Nedostaje 15.?
Videla sam i ja da sam se pogrešno zabrojala, ali ipak nisam slagala- maslinke su služene i posebno :)

Follow by Email