Ko kupuje cveće ukradeno sa grobova


Ženo, da ti pričam- odavno sam ti ja sumnjala, ali se juče uverih da su sve moje sumnje opravdane, kad ti kažem. Je l' idosmo da šestomesečni pomen unuku naših prijatelja, i osvećenje spomenika bilo, a ono, ne mogu da ti opišem- to ti je došlo ne znaš da li više đaka, njegovih drugara ili rođaka ili prijatelja, što   roditelja, što  prijatelja baba i deda detetovih. Ljudi, ljudi, i to kakvi ljudi, sve krem ovdašnji, pristojan svet, kakvi su i ovi jadnici što izgubiše dete.




A cveća, da ti ne pričam. Sve je bilo prekriveno cvećem i to, nisu to oni bukečići od po 100 dinara kakve nose tek kol'ko da se kažu da su odneli cveće, nego buketi, ikebane, suze, ma vidi se, otmen i dobrostojeći svet kupovao, svi su birali da bude lepo i niko pare nije žalio.

Kad ti ovi sutradan obiđu grob, imaju šta i da vide- cveće je bilo desetkovano. Falila je bar polovina buketa, a iz ikebana su bili izvučeni, kolko im se moglo, samo pojedini cvetovi- oni jače učvršćeni opstali su pred naletom vandala kojima ni grob nije sveto mesto.



Jesi li primetila da prodavci cveća na groblju forsiraju one ikebane u kojima su, recimo, dva gerbera sa dugim drškama, a dva sa kraćim? I jesi li primetila da u cvećarama na groblju nikada ne možeš da dobiješ buket kakav želiš, nego samo ono što je ranije pripremljeno? Ja zato odavno već ne kupujem cveće u grobljanskim cvećarama, a i kada moram tamo da ga kupim, uvek biram buket, cveće s dugim drškama, nikako ikebanu sa cvetovima skraćenih drški, za koje, sada znam, opravdano sumnjam da su ukradeni s nečijeg groba.

Okreni, obrni, ispada da kradeno cveće s groblja kupujemo mi sami, pristajanjem na one ikebane. Izračunaj sama- kada je samo jedan gerber s dugom drškom koštao 150 dinara, ikebana sa četiri gerbera prodavana je za 400 dinara. Gde je tu logika, gde je računica?

Osim da su te "skraćene" gerbere dobili po povoljnijoj ceni, da ne kažem na grobljanski popust, zar ne?




Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.