Ne zamerajte se bednim piskaralima u liku novinarčića, možete ostvanuti na naslovnoj strani iz čista mira

Odmah da vam kažem- nemam dokaza za ovo što ću vam prepričati, osim ovog malog parčeta velike sramote onih koji bi da sebe nazovu novinarima, a samo brukaju profesiju, nekada cenjenu i časnu.

Bila je duboka noć kada sam ugledala tekst  pod naslovom "Ko je rekao da su medicinske sestre lepe:Horor Olja, ženo na šta ličiš!?". 



Ispod, fotografija simpatične ženice, ni gore ni bolje od bar 90 odsto žena koje srećemo na ulicama svih naših gradova. Skoro slično izgledam i sama kada odem do obližnje pijace. Žena srednjih godina, ni pocepana, ni prljava, ni zarozana. Nosi zembilje, očito se vraća iz kupovine. Možda posle noćne smene, možda posle kratke dremke posle noćne smene, a možda je požurila ujutru da obavi kupovinu, pa da skuva ručak, pa da ide na posao. Možda je imala slobodan dan. Možda je...

Bedno piskaralo u vidu autora ovog pisanija koji nije smeo čak ni svoj potpis da stavi, opisuje ženu kao ponadbulu, neurednu medicinsku sestru, koju su slikali usred jednog grada na jugu Srbije, "sa nekom starijom ženom". Pa sledi opis njenih koleginica, svih navodno sređenih ko što valjda samo medicinske setre mora da budu, uz navođenje imena direktorke bolnice u kojoj radi, koja je inače, obaveštava nas piskaralo, jako doterana žena. Samo je dotična ponadbula, nesređena, horor...

Nisam mogla ovo da im oćutim- reagovala sam komentarom ispod samog teksta, kao i ispod teksta na njihovoj Fejsbuk stranici. I šerovala sam tekst u grupi Selo veselo, u kojoj sam admin, a koja i pored svog veselog naziva ima zapravo cilj da širi dobrotu i lepotu u ovoj tužnoj i od duša ružnih i jadnih ljudi ružnoj Srbiji. Komentarima punim gnušanja sličnim mojem, pridružili su mi se u osudi, verujem svi oni koji su uspeli ovaj sramotni tekst da vide pre nego što se "probudio" neko od krivaca za objavljivanje ove sramote i uklonio ga.

Ovako je to bilo :


Na ovu sramotu ja ne znam šta da kažem. Nadam se da će neko zbog ovog teksta bar da pocrveni. Sramota, sramota, sramota, vrištala bih usred bogojavljenske noći, ali ne verujm da bilo šta mogu da promenim.
Osim što mogu da prestanem da ih čitam, a stidim se umesto njih i ... ne znam, poražena sam prizemnošću. Na sve smo navikli, ali da ovako prozivamo ljude, a pritom većina žena koje srećemo na ulici izgleda ovako- ma, ako sam nekada ostala bez teksta, to je ovoga puta.

Zašto onda pišem sve ovo?

Zato što je ovo povreda privatnosti i osnovnih ljudskih prava na slobodu kretanja, kažem ja laički, a kažu i neki upućeniji!

Zato što ovakve tekstove objavljuje samo žuta štampa, ali samo o javnim ličnostima koje ponekad omanu u stajlingu, a i godi im da se o njima piše, kako god!

Zato što će sutra doći u moje, vaše dvorište i slikati nas dok bez frizure prostiremo veš u dvorištu!

Zato što će mene, vas, bilo koga, presresti na ulici, dok secamo kese i torbe, nedoterane, dok džogiramo u starim trenericama, prepasti nas dok obavljamo neki fizički posao u dvorištu, pred kućom, možda u voćnjaku ili na njivi- zamislite, bez frizure i šminke.

I onda će nas uporediti sa koleginicom, bilo kojom, za koju se nisu usudili da je prepadaju u istim situacijama. Ili im se još nije ničim zamerila da bi je okačili na stub srama, zamislite, običnih žena, majki, supruga, radnica i domaćica, koje vuku kese, idu u nabavku u običnoj jakni i komotnim pantalonama, a da pre toga nisu svratile i kod frizera.

Ogorčena sam, ljuta, razočarana, a pomalo i osramoćena.

Kako, posle svih ovih sramota koje ukazuju na totalni sumrak moje profesije da pogledam ljudima u oči kada me pitaju šta sam po zanimanju?!

A nekada sam to s ponosom govorila.

Ne preostaje mi drugo, posle javnog protesta zbog ovog dna profesije kojoj i sama pripadam, nego da se iskradam iz kuće u strahu da me ne prepadne neka spodoba sumnjivog karaktera kada krenem kod frizerke, recimo. Ili da samo pod okriljem noći izlazim do šupe sa drvima, ako ne daj bože nisam napravila frizuru i posetila šminkerku. Taman posla da do obližnjeg parkića odšetam u lanjskoj trenerici čija su kolena malo istrčala, kose vezane u rep ili dignute šnalom. 

Sestro Olja, brate, šta si se zamerila ovom bednom piskaralu, neko reče smrdibubi, kada te je izdvojio iz bar milion žena iz ove zemlje na koje ličiš?



13 коментара

  1. Тотално безвезе. Нема речи Негослава, али ти си све лепо рекла. Текст нисам ни хтео да погледам, сада видим да је уклоњен. Свака част! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, Miloše. A prozvana je, inače, negde otud- ili beše Aleksinac, nisam baš sigurna.

    ОдговориИзбриши
  3. Novinarstvo sve dublje tone poslednjih godina. Mnogi misle da je dovoljno da dva puta stanu pred kamere, ili prepišu neku glupost sa neta i već su zvezde. Pravi novinari gutaju i ćute. U redakciji, u kojoj samo provela 19 godina, sada glavnu reč vode dve klinke od 20 godina, koje je direktor pokupio iz kafića, i njihov najbolji drug, nabeđeni stand up komičar. Otišli su svi koji su mogli, a ostale su najurili.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znajući šta sledi profesiji, ja sam posle prodaje lista u kojem sam radila otišla sama.

      Избриши
  4. Dno dna. A na sudu bi se ovo razvlačilo između "povrede privatnosti" i "slobode govora". U nedogled!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro, svaka budala svakoga od nas može da slika i da to objavi na netu, čak i anonimno, Ali to je nešto drugo. Ako je neko nekakav "medij", on ipak, nadam se, ima i nekakvu odgovornost.

      Избриши
  5. Svaka tebi čast što primetiš svaku priču, što prepoznaš u nagoveštaju nešto loše u vazduhu, što odreaguješ na vreme. Dok sam došla do teksta, tj. kliknula na link, teksta već nije bilo... ali je sramota ipak ostala zabeležena. Divna si...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je drago što smo pokazali da nešto, bar nešto možemo i sami da menjamo. Verovatno je ragovao još neko, verovatno bi i neko od njihovih s više pameti i manje berobrazluka u sebi ovo skinuo, ali šteta je već učinjena.

      Избриши
  6. Svaka ti čast Nego. Izgurala si ovo muški. I ne samo ovo...

    ОдговориИзбриши
  7. Luna, već rekoh, ne iz lažne skromnosti, već zato što zaista verujem u to- uspeli smo svi zajedno. I zato volem internet,

    ОдговориИзбриши
  8. Bravo, Negoslava. Primer si kako treba biti empaticna, proaktivna i ne cutati onda kada zaboli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga. Jes da se redovno desi da posle tim povodom i mene nešto zaboli, jer nas ima svakojakih, ali se nikad ne pokajem.

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.