Pismo majke koja veruje u to da joj je (davno) ukradena tek rođena beba





-Negoslava, ja bih te zamolila da, ako možeš, malo pažnje posvetiš temi o ukradenim bebama. Pomogla bi i nama koji smo taj pakao preživeli, ali i da zaustavimo da kradu i dalje- gotovo se izvinjavajući, obratila mi se jednog dana Fejsbuk prijateljica, očigledno pritisnuta velikom mukom.

Onda je prošlo neko vreme, organizovali su se ljudi koje pritiska ista muka zvana nestalo dete, a kada je ocenila da je pravi trenutak, javila se ponovo. Napisala mi je mejl koji je trebalo da me samo  uvede u priču, kako bih znala šta se trenutno dešava i s kojim problemima se susreću roditelji koji tragaju za svojom decom koju nikada nisu videli mrtve, a mnogi čak ni žive, tih par dana po rođenju.

Ceo dan sam odlagala čitanje mejla, znajući već kako reagujem na slične teme. Na kraju sam ga pročitala i odlučila da krenem od njega.



Pročitajte reči majke koja se nikada nije uverila da je njena beba zaista umrla. I još gore, čija je majka doživela istu sudbinu.


"Zovem se Milanka Momcilovic, iz Kragujevca sam i jedan sam od aktivnih clanova Udruzenja roditelja nestalih beba Srbije. Samo sam  jedna od stotine majki i sestara koje tragaju za istinom o svojoj nestaloj deci, braći i sestrama, za koje su nam rekli da su mrtvi, ali nam to nikada nisu dokazali.

 Ja sumnjam da su mu sin i brat ukradeni  po rođenju.

Necu pisati ovom prilikom svoju ili maminu ispovest i pokusavati da vam dokazem koliko je strasno, kad sumnjas da ti je neko iz utrobe ukrao bebu  i kada se boris da dodjes do istine, a u toj borbi nailazis na raznorazne prepreke.

Udruzenje roditelja nestalih beba Srbije je pre svega osnovano kao javni servis za celu Srbiju.Vodjeni idejom da smo samo ujedinjeni jaci, okupili smo se i krenuli  u potragu za istinom.Od osnivanja javilo se preko 700 roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene i vec imamo 300 tuzbi potkrepljenih dokazima.

Jedini problem zbog kog je doslo do zastoja je  nepostojanje zakona o ukradenim bebama  kod nas .Zbog toga je Udruzenje  pokrenulo potpisivanje peticije za donosenje tog zakona.Peticija je vec potpisivana u Krusevcu,Novom Sadu, Pancevu,Vranju, Smederevskoj Palanci i Beogradu i u narednom periodu planiramo Kragujevac i Nis,kao i ostale gradove Srbije.

Udruzenje je podnelo dokumentaciju koja ukazuje na kradju beba, ali nakon 5 godina u pravnom smislu slucajevi zastarevaju i bivaju odbaceni. Podnesen je zahtev Javnom tuzilastvu u kome smo trazili da nam kazu po kom zakonu majcinstvo moze da zastari. Zakon bi mogao da procesuira sve slucajeve, bez obzira na to kada se kradja bebe desila i pokrio bi period od momenta kad je beba rodjena do onog momenta kada se prijavljuje u maticnu sluzbu, kada i dobija maticni broj. Sada je taj period prazan hod, gde je beba NN lice, prakticno je nevidljiva za zakon.

U mnogim bolnicama nadjen je veliki broj duplih protokola i otpusnih lista sa vesto zamrljanim pecatima i faksimilima lekara. Nedostaje puno dokumentacije i evidencije, a bilo je slucajeva kada majke i bebe uopste nisu sprovedene kroz protokole. Najcesce objasnjenje za dokumentaciju koje nema su raznorazne poplave koje su “unistile” dokumentaciju.

A najcesci izgovor lekara zasto beba nije prezivela su pupcana vrpca obmotana oko vrata, infekcije, raznorazni poremecaji rada srca, sepsa, meningitis… Potvrde o smrti su u vecini slucajeva slicne ili ih uopste nema.

Statisticki podaci nikada nece biti potpuno tacni  i zasnivaju se na ispovestima porodica koje su u odredjenim momentima posumnjale i pronasle dokumenta koja ukazuju na to da su im bebe ukradene.

Porodilje su u 80 posto slucajeva isle na carski rez, ili su bebe rodjene prirodnim putem planski zavrsavale u inkubatorima, sa sirokom lepezom izgovora lekara da majka ne moze da vidi svoje dete. I onda, za nekoliko dana bebe su proglasavane mrtvima.
U slucajevima mrtvorodjenih beba majke se ne secaju porodjaja.U 99 posto slucajeva  po sablonu su pricane price ,ne brinite,mladi ste,bice jos dece.

Svi oni koji misle da roditelji preteruju i tvrde da ovo nije tacno, mogu da nas ucutkaju tako sto ce nam dati dokumentaciju na uvid. Ako ne postoji, zasto ne postoji?

Bebi trafiking ne postoji samo kod nas, nego i u svim ostalim zemljama sveta.

Ja se nadam da sam vam bar malo uspela docarati ono sa cime se mi svakog dana borimo,u nadi da cemo dokazati istinu.


Borimo se i dalje,ne odustajemo,jer zelimo da dokazemo i na taj nacin ih zaustavimo, da nijedna majka vise ne zaplace i nijedno zeljeno dete vise ne raste u tudjem domu."
Daj bože da bude rezultata

Ja samo zelim da se zahvalim Negoslavi sto je izdvojila i vreme i mesto za nas i nase udruzenje i da najavim uskoro nase aktivnosti na teritoriji Nisa a i sirom Sbije pa molim sve da nas podrze u skladu sa svojim mogucnostima.

Objavljivanje ovog teksta već daje efekte - i Nišlije su počele da se organizuju.

uh brate mili, i ja sam odugovlačila ovo otvoriti, ali čovjek nema pravo biti osjetljiviji na nečiju muku nego taj koji je proživljava, pa... Užasno. Vjerujem da se nije uzalčud obratila tebi i da će ovo objavljivanje pomoći u postizanju pravde, a možda i nalaženju dječice


Mirjana Djordjevic

пре 1 године
Jedna sam od tih majki...u Nisu je to ,,drustvance,, jako povezano i ne moze se doci ni do kakvih podataka, ali ako se udruzimo mozda nesto i uradimo zajedno. Moracemo da se organizujemo i pokusamo s namerom da do kraja rasvetlimo svoje slucajeve i odagnamo zauvek sumnju:ziva ili mrtva deca :(

Mirjana javite se radi udruživanja na teritoriji grada Niša.(zzaplanjac@gmail.com) ili pošaljite zahtev na mom fb profilu.

Draga Negoslava,podstakli ste mnogo tema na društvenim mrežama,upravo mi je zapala za oko tema o krađi beba.Pitanje i bolna tema muči mene i moju suprugu već poduže vreme tačnije od 1992.godine.Desila se situacija i sličan splet okolnosti koje u takvim slučajevima navodi Milanka Momčilović iz Kragujevca .O detaljima otom potom.Nikada nismo pokušavali ništa po tom pitanju,supruga se trudi da zaboravi sve to međutim mene to proganja.Molim za vaš savet i smernice ka udruženju roditelja "krađenih "beba u Nišu (adresa ili bilo šta u vezi..).Vaš zaplanjac..!!!
Прикажи мање

Ostadoh bez reči, ne postoje prave reči za ovu muku roditelja i sramotu medicinskog osoblja.

I ja. Zato sam pustila tekst bez mnogo intervencija, šta da napišem?

Molim da me neko uputi na adresu "Udruzenje roditelja nestalih beba"-Niš

Vec kontaktirate, koliko znam.

Da sve je oc,samo što je moje pitanje kasnije postavljeno.Hvala vam još jedared na uspostavljenom kontaktu draga Negoslava.

...И док гледате у очи своју највећу непребол, која има младеж на истом месту као и Ви... може ли ико мирно да спава?

Joooooj, S. kako si to rekao, tuga, tuga, šta da kažem.


Strašno! Velika je sramota za našu zemlju da godinama i decenijama odbija da se bavi ovim teškim pitanjem. Nadam se da su ova deca, ako ništa drugo, makar živa i zdrava, a roditeljima želim mnogo sreće u potrazi za svojim najmilijima.

Uvek me je hvatala jeza kada sam čitala o tome. Zaista strašno.

17 коментара

  1. Strašno! Velika je sramota za našu zemlju da godinama i decenijama odbija da se bavi ovim teškim pitanjem. Nadam se da su ova deca, ako ništa drugo, makar živa i zdrava, a roditeljima želim mnogo sreće u potrazi za svojim najmilijima.

    ОдговориИзбриши
  2. ...И док гледате у очи своју највећу непребол, која има младеж на истом месту као и Ви... може ли ико мирно да спава?

    ОдговориИзбриши
  3. Molim da me neko uputi na adresu "Udruzenje roditelja nestalih beba"-Niš

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da sve je oc,samo što je moje pitanje kasnije postavljeno.Hvala vam još jedared na uspostavljenom kontaktu draga Negoslava.

      Избриши
  4. Ostadoh bez reči, ne postoje prave reči za ovu muku roditelja i sramotu medicinskog osoblja.

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Negoslava,podstakli ste mnogo tema na društvenim mrežama,upravo mi je zapala za oko tema o krađi beba.Pitanje i bolna tema muči mene i moju suprugu već poduže vreme tačnije od 1992.godine.Desila se situacija i sličan splet okolnosti koje u takvim slučajevima navodi Milanka Momčilović iz Kragujevca .O detaljima otom potom.Nikada nismo pokušavali ništa po tom pitanju,supruga se trudi da zaboravi sve to međutim mene to proganja.Molim za vaš savet i smernice ka udruženju roditelja "krađenih "beba u Nišu (adresa ili bilo šta u vezi..).Vaš zaplanjac..!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Jedna sam od tih majki...u Nisu je to ,,drustvance,, jako povezano i ne moze se doci ni do kakvih podataka, ali ako se udruzimo mozda nesto i uradimo zajedno. Moracemo da se organizujemo i pokusamo s namerom da do kraja rasvetlimo svoje slucajeve i odagnamo zauvek sumnju:ziva ili mrtva deca :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana javite se radi udruživanja na teritoriji grada Niša.(zzaplanjac@gmail.com) ili pošaljite zahtev na mom fb profilu.

      Избриши
  7. uh brate mili, i ja sam odugovlačila ovo otvoriti, ali čovjek nema pravo biti osjetljiviji na nečiju muku nego taj koji je proživljava, pa... Užasno. Vjerujem da se nije uzalčud obratila tebi i da će ovo objavljivanje pomoći u postizanju pravde, a možda i nalaženju dječice

    ОдговориИзбриши
  8. Objavljivanje ovog teksta već daje efekte - i Nišlije su počele da se organizuju.

    ОдговориИзбриши
  9. Ja samo zelim da se zahvalim Negoslavi sto je izdvojila i vreme i mesto za nas i nase udruzenje i da najavim uskoro nase aktivnosti na teritoriji Nisa a i sirom Sbije pa molim sve da nas podrze u skladu sa svojim mogucnostima.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.