Тијаго Фехејра из Рио де Жанеирa - Srbija je jedna od najlepših zemalja na svetu

- Neki Tijago Fehejra je poslao zahtev za učlanjenje u našu blogersku grupu, šta misliš, da l' da ga primimo - pitala me jednog dana OljaKa, a ja sam, priznajem, odmah pomislila na to da je neka provala u pitanju. Pa reših da ga proverim, i to direktnim pitanjem na Fejsbuku, jesi li ti stvaran ili si samo neko...

      I na najčistijem srpskom jeziku, dobih sve tražene odgovore, pa poželeh i da ga intervjuišem za blog (nažalost, za njega saznadoh samo dan pošto je otišao iz Niša, inače verujem da bi intervju radili uživo, a ne onlajn), pa se malo oteglo vreme, išao je na još neka putovanja, pa  dok je stigao do rodnog Brazila, sredio utiske i našao vremena da mi napiše odgovore, pa sam onda ja imala neko.. .sredjivanje  i na kraju dodje na red ovaj intervju.



     Sa zadovoljstvom vam predstavljam jedno milo dete, srpskog Brazilca, potencijalnog nam zeta ( zbog jedne Jelene je i prevalio onoliki put i ostao, za sada, ovde), koji na najlepši mogući način svojim sunarodnicima približava našu zemlju na svom blogu, prepunom priča o Srbima i Srbiji. Osim što se bavi turističkom promocijom Srbije u Brazilu, u Beogradu studira turizam, obožava pljeskavice i zbog njih planira da otvori restoran u Brazilu.

I da, ima samo 21 godinu, dakle samo neko jako zreo, samostalan i sposoban, može se odlučiti da ode na drugi kraj sveta zbog ljubavi, da tu ostane, nauči jezik i upiše fakultet i radi još toliko lepih stvari.
   (  Namerno sam, malo crveneći, ostavila integralni tekst - Tijago, na perfektnom srpskom, piše ćirilicom, a ja...)
          POLA SRBIN I POLA BRAZILAC    

Дошао сам у Србију први пут због моје девојке 2010. године па сам се заљубио у вашу земљу и дошао да живим овде у августу 2012. године. Завршио сам две године Туризма у Бразилу, па сам прешао у Србију на Факултет за туристички и xотелијерски mенаџмент Универзитета Сингидунум у Београду. Признали су ми диплому и данас чак и слушам предавања на српском. На почетку ми је било много тешко, али навикао сам се временом. Успео сам да положим све испите, па сам сада четврта година.

Kako je tvoja porodica primila tvoju odluku da živiš  toliko daleko od njih?

     - На почетку им је било много тешко јер смо увек било близу. Патили су мало због даљине, али чим су видели да сам заиста срећан тамо прихватили су све. То је њима најважније. Више су се бојили кад сам дошао у Србију по први пут 2010. године, јер нису пуно знали о земљи, па онда сам им показао слике и они су схватили да је тамо много другачије него што су мислили. Нажалост, још увек нису били у Србији, али много су радознали да дођу, само фале паре. Једва чекам да им покажем моју друго кућу!


Kako si se osećao prvih dana i meseci, u jednom potpuno novom svetu,  a kako sada?  Šta ti se dopalo, šta ti je smetalo? Kako su te ljudi prihvatili? Gde stanujes, šta te najviše zaokuplja ovde?

     - Првих месеци сам био као прави туриста на одмору у Београду – шетао сам  градом цео дан, сваки дан. Кад је дошао трећи-четврти месец ми је било баш тешко, јер сам тада осетио велику носталгију , много ми је недостајао Бразил. Прошла је та фаза, па онда бих рекао да сам постао пола Србин пола Бразилац. Научио сам језик, нашао сам друштво... Људи су ме увек врло лепо третирали, због топлине Срба сам се лако и брзо осетио као код куће. Једино што ми смета је огроман број пушача који пале своје цигарете на затвореним местима. А и лоше економско стање, због чега многи одлазе из Србије. Станујем у Београду са девојком. Оно што ме највише заокупља овде је народна култура. Волим кафане, старе народне песме које увек певам са радошћу, трубаче, тамбураше, чак и знам да играм коло! Увек уз добру домаћу ракију, наравно.


Video si mnoge naše  krajeve, koji ti se posebno dopao ?
      - Много сам срећан што сам имао прилику да доста путујем по Србији углавном преко Туристичке Организације Србије која спонзорише мој блог и преко организације Србија за Младе која се бави промоцијом омладинског туризма у Србији и у којој сам кординатор тима за међународну сарадњу. Био сам на северу, југу, западу, истоку... Сваки крај има своје вредности, не бих могао да кажем да ми се само један посебно допао. Стварно волим целу Србију! Мислим да је права богатства Србије на мање познатим местима и у самој природи. Србија је једна од најлепших земаља на свету! Жао ми је што много Срба о томе нису свесни...

    
Kako bi Srbe opisao svojim sunarodnicima, sta bi pohvalio, a sta bi nam zamerio?

- Једноставно као Бразилци у Европи. Срби имају заиста сличан менталитет као Бразилци. Ви сте весели, волите дробру забаву,  а и знате да се забављате боље од свих других народа... Срећни сте чак и кад су околности неповољне – управо као Бразилци. Имам бесконачне похвале о Србима! Али опет бих вам замерио због огромног броја пушача.

          JEDINI BLOG O SRBIJI NA                                                PORTUGALSKOM

Šta najvise voliš od naših jela, ima li sličnosti s vašom kuhinjom i  da li si naučio i sam da nesto skuvaš?

     - Српска кухиња је дивна, једем свашта и волим све што једем, али највише волим пљескавицу! И у Бразилу се много једe месo, али у cуштини је ваша кухиња потпуно другачија. Мајка моје девојке обично нам спрема оброке. Нажалост, нисам ништа научио да скувам сам... Кад нисам код куће, увек поједем пљескавицу.

Budući da te je ljubav dovela, da si srećno zaljubljen ,  imaš li možda planove da ostaneš ovde ili....
     - У принципу немам никакав план... После 3 године у вези на даљину, баш је добро бити близу своје девојке у земљи коју много волим и чије туристичке активности свом раду могу унапредити. За сада останем у Србији.


 Koliko je čitan  tvoj blog, šta ljude interesuje kada je u pitanju Srbija i  da li je neko došao ovde zbog toga što je čitao tvoje tekstove?
     - Кад сам дошао у Србију по први пут, толико сам се одушевио да ми је било јако жао што већина Бразилаца не зна за Србију. Почео сам да пишем блог Добродошли у Србију (www.bemvindoaservia.com) на ком представљам Србију својим земљацима. Тамо објављујем путописе, слике, снимке и још много тога... Чак и интервјуе са туристима из Бразила који увек имају нешто лепо да кажу о Србији. Често добијам поруке од људи који нису знали ни где је Србија, али су случајно нашли мој блог и због мојих текста се заинтересовали да је посете. Блог је већ помогао много Бразилаца да одлучују да дођу у Србију. Много сам поносан на то. Данас је једини блог о Србији на португалском језику и највећи извор информација о вашој земљи у Бразилу. Скоро сви Бразилци који долазе овде га прво прочитају.
   
Šta poneseš kao suvenir kada ides kuci?

     -Опанке, шајкаче, неколико флаша домаће ракије, тегле ајвара и слатка, фруле и мајице Србије..

 A šta ćeš poneti iz Brazila, kada dodješ sa odmora  ?

      - Понећу бразилска воћа, храну коју немате, кашасу (бразилска ракија), неке мајице, папуче који су тамо прескупе и то је то.

Trenutno si kod kuće, zbog poslovnih obaveza ili na odmoru? Kad nam se vraćaš?

У Бразилу сам на одмору. Бићу овде месец и по дана, враћам се крајем септембра. Ту сам чисто да видим породицу, пријатеље и своје „родно село“ Рио де Жанеиро. 

Šta se tvojoj devojci dopalo kada je bila u Brazilu?

Моја девојка је била у Бразилу 2011. године са њеним родитељима. Дошли су на месец и по дана. Било је супер што су се тада наше породице упознале! Њој је било заиста одлично. Волела је плаже, воћe, воћне сокове и сладоледе, мајмунчиће, шуме, баште... Сад јој је много жао што није могла да дође са мном.



 Tijago je, inače, postao poznat, a zatim i popularan, snimcima  pod nazivom Kako mi ide srpski jezik, koje je postavljao na  YouTube. I iz tih snimaka se vidi da je on, koliko mlad, toliko i jako organizovan i već sada poslovan, odlučan i nadasve sposoban, neću više reći mladić, već čovek, koji čvrsto korača putem na koji ga je ljubav dovela i koji će, smem da se kladim u šta hoćete, uspeti u životu. Baš kao i što je uspeo da se , kao neko iz zemlje koja ekonomski snažno  napreduje, snadje u zemlji čija je ekonomija upropaštena.
Одговори
 
Slazem se
Преведи

Negoslava Stanojevic дели ово преко Google+

пре 1 године  -  Дели се приватно
 
+
1
2
1
 
 · 
Одговори

Bojana P. дели ово преко Google+

пре 4 месеца (измењено)  -  Дели се јавно
Negoslava Stanojevic првобитно дели ово
 
+
1
1
2
1
 
 · 
Одговори
Прикажи свих 7 одговора
 
+Pensador Louco
Sérvios já estão amando Thiago.Ele é um amável feliz ,jovem cara.
Eu  escutei uma entrevista que ele deu a sua repórter,e eu comprendii tudo  :)
Apesar de ter falado em Português.
Vale a pena para mim assistir a tv série brasileira  %)
Como India,that's the name of one Brasilian tv serie,among other.
Прикажи мање  ·  Преведи
 
Este Yankee  também gosta de viver  na Sérvia.  +Pensador Louco
Mas eu acho que ele é um espião americano,
este é o seu blogue

serbiathroughamericaneyes.wordpress.com
Преведи
Negoslava Stanojevic првобитно дели ово
 
+
5
6
5
 
 · 
Одговори
 
Nadam se da će Thiago zaviriti još koji put na ovaj blog i da će odgovoriti na komentare upućene njemu. Vama hvala.
 
Bravo Thiago :) Samo napred! Ja isto puno putujem turisticki po Srbiji i jako je volim. Srbija je sjajna i iskreno verujem da ce se ekonomska situacija popraviti - onda ce tek biti fenomenalno ziveti ovde. Veliki pozdrav iz Leskovca ;)
 
Баш ми је драго да често путујеш Србијом! Овакви људи Србији треба. Могао би да ми се једном придружиш на путовању са екипом Србија за Младе! :) Мени је Србија туристичка дестинација попут Париза пре масовног туризма. Свет ће тек да открије колико је лепа и занимљива земља. А ми до тада ћемо само уживати! ;)
Прикажи мање
 
Šta da kažem na ove lepe reči? Drago mi je i zahvaljujem i u njegovo ime.
 
Interesantna životna priča. Tijago je u pravu kada konstatuje našu čudnu "bolest samoporicanja". Hvala mu što u nama i našoj zemlji uspeva da prepozna lepotu i da priču o njoj širi dalje.
 
Нема на чему, Наташа! Ви сте дивни људи! Заслужујете све најбоље! :D
 
Meni je još draže - zbog svega. Mada sam, dok si ti putovao tamo daleko, čula za još neke intervjue sa tobom, mnogi ljudi su za tebe saznali tek iz mog teksta. I bili oduševljeni, tobom, pre svega. Budi nam živ i zdrav i srećan, i tamo i ovde, ja verujem da ćeš ti još mnogo toga učiniti na Srbiju. Hvala tebi.
 
Здраво, Негослава! Управо сам прочитао цео текст, супер је! Улепшала си ми дан твојим лепим коментарима. Хвала пуно на позиву, драго ми је што си се заинтересовала да направиш интервју са мном. :) Велики поздрав!

 
Jedna moglo bi se reći neverovatna priča. Uživao sam čitajući, svaka čast Negoslava. Drago mi je da posto je ljudi kao što je Tijago, on i slični njemu su nam najbolji ambasadori!
 
Verujem da upravo čita tvoj komentar, jer vidim da je ušao pre dva minuta. Hvala.
 
Хвала, Милоше! Мени је драго што постоје Срби! Ви сте сви цареви! :D

11 коментара

  1. Jedna moglo bi se reći neverovatna priča. Uživao sam čitajući, svaka čast Negoslava. Drago mi je da posto je ljudi kao što je Tijago, on i slični njemu su nam najbolji ambasadori!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem da upravo čita tvoj komentar, jer vidim da je ušao pre dva minuta. Hvala.

      Избриши
    2. Хвала, Милоше! Мени је драго што постоје Срби! Ви сте сви цареви! :D

      Избриши
  2. Здраво, Негослава! Управо сам прочитао цео текст, супер је! Улепшала си ми дан твојим лепим коментарима. Хвала пуно на позиву, драго ми је што си се заинтересовала да направиш интервју са мном. :) Велики поздрав!

    ОдговориИзбриши
  3. Meni je još draže - zbog svega. Mada sam, dok si ti putovao tamo daleko, čula za još neke intervjue sa tobom, mnogi ljudi su za tebe saznali tek iz mog teksta. I bili oduševljeni, tobom, pre svega. Budi nam živ i zdrav i srećan, i tamo i ovde, ja verujem da ćeš ti još mnogo toga učiniti na Srbiju. Hvala tebi.

    ОдговориИзбриши
  4. Interesantna životna priča. Tijago je u pravu kada konstatuje našu čudnu "bolest samoporicanja". Hvala mu što u nama i našoj zemlji uspeva da prepozna lepotu i da priču o njoj širi dalje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нема на чему, Наташа! Ви сте дивни људи! Заслужујете све најбоље! :D

      Избриши
  5. Šta da kažem na ove lepe reči? Drago mi je i zahvaljujem i u njegovo ime.

    ОдговориИзбриши
  6. Bravo Thiago :) Samo napred! Ja isto puno putujem turisticki po Srbiji i jako je volim. Srbija je sjajna i iskreno verujem da ce se ekonomska situacija popraviti - onda ce tek biti fenomenalno ziveti ovde. Veliki pozdrav iz Leskovca ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Баш ми је драго да често путујеш Србијом! Овакви људи Србији треба. Могао би да ми се једном придружиш на путовању са екипом Србија за Младе! :) Мени је Србија туристичка дестинација попут Париза пре масовног туризма. Свет ће тек да открије колико је лепа и занимљива земља. А ми до тада ћемо само уживати! ;)

      Избриши
  7. Nadam se da će Thiago zaviriti još koji put na ovaj blog i da će odgovoriti na komentare upućene njemu. Vama hvala.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.