PLETENJE TORBICE S IRSKIM CVETIĆIMA



     Opet vlada ludilo za ručnim radovima. Po čitavom svetu se organizuju prave male škole kukičanja i pletenja, a za igle se hvataju i one žene koje nikada u svojoj kući nisu videle da neko radi ručni rad.

     Jako sam bila iznenadjena, u početku, brojem poseta mojih tekstova u kojima sam dala kratka uputstva za pletenje  šalova i kapa - recimo, ovog i ovog i ovog . Očito, žene svih generacija, zanimanja, iz svih sredina, sve više se posvećuju aktivnostima kojima mogu da sebi, za vrlo male pare, priušte novi komad garderobe ili aksesoara.

     Na netu postoji toliko lepih ideja, uz pomoć kojih možete sebe ili svoje bližnje obradovati predivnim komadima - i šalovima i kapama i rukavicama i bluzama, džemperima, suknjama ogrlicama, trakama za kosu, pa čak i sandalama i čizmama, neseserima, tačnicama, torbicama... Tokom ove zime neprekidno sam skidala fotografije s najlepšim idejama, koje ću u dogledno vreme pokušati da realizujem.

     Prvo sam isheklala ovu torbicu s irskim cvetićima. U startu sam odlučila da prva torbica koju uradim bude rodjendanski poklon za moju prijateljicu Lenu, onu koja je meni ispevala pesmu za rodjendan. Dobro, i ne samo pesmu, ali nećemo sada o tome.






     Samu torbicu sam radila od punije, čvršće vunice, kako se ne bi rastegla već posle prvog nošenja. Heklana je na principu stubić s navijutkom, jedan lančić, stubić itd...

     Dimenzije i izgled torbice zavise od vaših potreba  - ja sam za ovu torbicu isheklala širi donji deo, koji sam posle desetak santimetara malo suzila sa strane, tako da na izgled nije velika, ali se po potrebi može raširiti da u nju stane i nešto više od nesesera i novčanika.

     Oko ručki, koje sam namerno isheklala da budu malo duže, kako bi se torbica nosila preko ramena, opheklala sam jedan red, tako što sam posle svakog drugog stubića heklala pet stubića s navijutkom u jednoj petlji, pa mrtvi bod poslejednog stubića. Inače, ručke su radjene u širini osam stubića s navijutkom.





     Na torbicu sam našivala  irske cvetiće raznih boja i dimenzija, kao i nekoliko kuglica ispletenih kao obična dugmad, pa malo oblikovanih spajanjem donjih ivica.

     Irski cvetići se pletu na različite načine, a ja sam na Fejsbuku našla ove šeme - 








Ispletoh još jednu, za koju sam ideju dobila na blogu Mice trobice, pa je red i da se zahvalim. Za ideju i lep poklon kojim ću obradovati još jednu prijateljicu.



     Ova je radjena od malo mekšeg konca, tako da sam morala da joj dno malo učvrstim, jednim običnim kartonom prišivenim na sredinu. Osnova je melirana vunica u dve nijanse sive s malo žutog. Cvetovi su u tri nijanse sive.


6 коментара

  1. ...sjajno ...vredelo je truda ...plavo ,ljubičanstveno ,moderno,handmade...pa šta reći ?!
    B r a v o !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Savršen rad, izvini što ranije nisam videla.
    Posle avantura sa dekupažom, quillingom, nakitom i koječime što nikoga ne zanima, i ja razmišljam da ćerkama heklam torbice i bluzice, kažu da im se sviđa, no nisam sigurna da bi nosile, sudeći po ovoj torbici od svilenog konca, koju nisu nosile, a ostale hekleraje možeš pogledati na mom blogu na tagu heklanje, a postoje i torbice šivene od teksasa.
    http://nena3110.blogspot.com/2009/08/nesto-sasvim-drugacije.html#links

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, skoro sam ovo postavila.
    Ne smem baš da garantujem, ono, iljadu odsto, ali sam sigurna da bi u ovome imala više komercijalnih efekata. Narod, kad nema para, odriče se svega što nije neophodno ili je manje potrebno. A imajući u vidu svetski trend kada su ručni radovi u pitanju, verujem da vreme ovakvih torbica kod nas dolazi. Uostalom, sinoć sam na onoj izložbi videla jednu prelepu heklanu torbu, čak bez ikakvih detalja.
    A kao potvrdu da se isplati pokusati, pominjem Nakyhendmade, o njoj sma i pisala na ovom blogu, a možeš joj videti i blog i profil na Fb, ona je rasturila s kapama i salovima.

    ОдговориИзбриши
  4. Savršeno, Negice, oduševljena sam.
    Naky pratim godinama i divim joj se, a sada se i tebi divim.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.