RECEPT ZA BLAGOSTANJE

     U nizu preporuka popularne psihologije, usmerenih ka ostvarenju sreće, bogatstva, blagostanja... jednom rečju  uspeha svih vrsta,  savet  "mislite pozitivno, jer samo tako ćete privući sreću, novac, ljubav....ili sta god već tražite , želite i sanjate" najčešće je na jednom od prvih mesta. Ako je verovati tim, manje ili više stručnim tezama o uticaju naše podsvesti na naš lični status, ispada da su siromašni samo oni koji to žele da budu, nesrećni samo mazohisti, a bez ljubavi jedino oni koji ljubav i ne traže.
     Čak i narod, koji kroz izreku vrlo često kaže mnogo više nego ijedna naučna teza, na ovu temu ima sijaset sentenci koje nas mogu naterati da stavimo prst na čelo. " Para na paru ide" samo je jedna u nizu narodnih izreka, koja potvrdjuje i  onu priču iz američkog sna o bogatstvu, o tome kako je najteže zaraditi prvi milion .
     Vaše misli žive zajedno sa vama i ako ste tmurni, smušeni, smrknuti, tužni, nezadovoljni, neambiciozni, opterećeni sa previše NE u opisu sopstvenog stanja i raspoloženja, tako će vam teći i život. Ako  kažete  - ja to ne umem, ne mogu, neću uspeti... sami sebi stvarate dodatne prepreke na putu i ne dozvoljavate pozitivnim momentima koji bi vam otvorili nevidljiva vrata uspeha, da se i vama dese. Nužno je otvoriti svoju svest i podsvest za sve one pozitivne, lepe, podsticajne, pokretačke dogadjaje koji će vam omogućiti stizanje do željenog cilja, do uspeha. U svemu što započnete, poželite, možda samo sanjate... Tako bar kaže, ta, popularna psihologija, pozivajući se na primere uspešnih, koji su nekada takodje bili obični mali ljudi, sa puno snova i malo mogućnosti. Koje su ipak kapitalizovali do današnje slave, bogatstva, sreće...

     Nešto slično propagira se i na časovima joge, uz naglasak na vizuelizaciji željenog cilja i svih najvažnijih okolnosti koje mogu doprineti njegovom ostvarenju. Pa tako, recimo ako želite da privučete novac, kao da slušam ušiteljicu joge - trebalo bi da najpre zamislite kako idete ulicom, a sa svih strana se  ka vama slivaju reke para , puneći vam džepove, torbe, kola, kuću... I tako, tri minuta, poželjno u isto doba dana, jedno dvadesetk dana ... SANJATE BUDNI IZNOVA TAJ ISTI SAN,  dok ne otvorite one tajne prolaze ka svojoj podsvesti, otklonite prepreke i stvorite uslove da pare mogu neometano da dotiču do vas. Potrebno je, tu, još malo izgovaranja u sebi čarobnih reči "har-har", dok u osami , žmureći,okrećete na gore i na dole dlanove spojene prstima.
     Ovde bi mogao da usledi onaj vic o tome kako se obogatio Rokfeler ... sećate se, prvi dan, prodao jabuku i kupio dve, drugi dan, prodao dve i kupio četiri.....a onda, sami odredite dan po redu, javili su  da mu je umrla bogata tetka i ostavila mu ogromno bogatstvo. Nije ni važno dal je od jabuka ili od tetke, najvažnije je da je on svoj san o bogatstvu ostvario, zar ne?
     Priče o bogatsvu i bogaćenju, zasnovanim na snovima čija je verovatnoća ostvarenja upravo srazmerna intenzitetu želje i dužini sanjanja iste, bar u našim siromašnim prilikama, mogu delovati više smešno nego žalosno.Tim pre,  što većina nas ne zna čak ni samo iz videnja, bilo koga ko se sopstvenim radom ili srećnim sticajem okolnosti, a kao posledica njegove ogromne želje, obogatio. Za bogatstvo, ma ono bilo i neznatno, ovde je potrebno da se malo muva, mnogo muti, a najviše laže, krade i vara. Bar tako misle skoro svi koji ne da ne spadaju u tri posto onih  srećnika na svetu sa kontom većim od 100.000 e, već žive pod stalnom opasnošću da neće uspeti da namire sve svoje obaveze.
     Ako je za utehu, bogatstvo nikada nije bilo garant za sreću. A ono ...  mnogo je lakše biti nesrećan i bogat, nego nesrećan i siromašan, mora da su izmislili bogataši.
   
     

5 коментара

  1. Тачно је да богатство никада није гарант за срећу.
    Знаш како ја на то гледам. Не може се све имати. Неко има срећу, здравље, љубав а неко паре...Бог или нека виша сила све распореди.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma, nije baš sve raspoređeno- neki i maju sve a neki ništa, neki imaju sve a nemaju zdravlje ili ljubav ili pamet, neki imaju zdravlje i ništa više. Smešano, slatka, smešano kao i drugde.

    ОдговориИзбриши
  3. Најважније је да имамо здравље...
    Истина је оно да здрав има хиљаду жеља а болестан само једну...
    Знам, прошла сам кроз то...и заиста је најбитније здравље а за све остало некако ћемо се снаћи

    ОдговориИзбриши
  4. Slažem se sa Lunom da je najbitnije biti zdrav jer ako si siromašan i bolestan manje su ti šanse(bar kod nas)u većini sluajeva da se leiš nego ako si bogat.Sve ostalo što se tiče sreće i bogatstva je u tvojoj glavi,odnosno u tome šta koga čini srećnim.

    ОдговориИзбриши
  5. A ja se slažem i s tvojim i njenim mišljenjem.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.