NISU NAM TURCI BAŠ ZA SVE KRIVI

      Velikim delom zahvaljujući obležavanju 13 vekova Milanskog edikta, naredne godine, Niš polako dobija novo ruho. Proširuju mu ulice, skraćuju parkove, popločavaju trotoare, zamenjuju semafore kružnim tokom u čijem centru se sredjuju mini parkovi, a možda će i vlasnika Robne kuće " Beograd " ubediti da je krajnje vreme za završetak davno počete njene fasade.
     Previše se oteglo sredjivanje ulica i trotoara, a Nišlije se već navikle na lom i svakojake prepreke na putu. Ako se sredi kolovoz, ostane makadamski deo   sa gomilama šodera  koje otežavaju kretanje, pa su pešaci ponekad prinudjeni da idu ulicom,  spasavajući tako noge i obuću i ugrožavajući svoje živote. Ako se kolovoz i sredi,već za nepun mesec počnu da se lome i ispadaju loše ugradjene ploče, pa je problem kako uopšte hodati takvim trotoarom a ne polomiti noge, posebno noću.
     Posebna priča su kružni tokovi na raskrsnicama gde su nekada bili semafori...mesecima se ceka na njihovo uredjenje, a ne retko gradjani se pitaju kako jadni vozači autobusa podnose ovakav hod po mukama , vozeći preko rupa, na plus 45 stepeni. A onda kada  se kolovoz asfaltira, pa posle nekog vremena počne sredjivanje kruga  u parkić, najčešće je to nemaštovita gomila cveća ili  zelenila, od kojeg se neko brzo i osuši.
    Gradu je, svakako, potrebno zelenilo i cveće svih vrsta i nema toga ko neće pozdraviti novu površinu pod njim. Ali, kao da stručnjaci za projektovanje parkovskih površina ne smeju da iskorače iz nekih davno naučenih lekcija, koje su svuda u svetu prevazidjene.
     Ne retko ćete u inostranstvu naići na park , deo parka ili samo neki uzani prostor izmedju trotoara i zida neke znamenitosrti koju posećujete,  sa cvećem u bojama zastave te zemlje. Ne znam da li ma ijednog grada u Srbiji čiji je bilo koji park uredjen  bojama njene trobojke.


   Pade mi na pamet, u sećanju najsvežiji Istanbul ... još pre ulaska u ovaj grad, sa strane auto-puta monotonija zelenila razbijena je parkićima u crvenoj  boji turske zastave, sa belom zvezdom i polumesecom. Ista slika se ponavlja na mnogo mesta u samom gradu, a meni kao ilustracija služi fotografija napravljena na izletištu Čamlidže, prvoj stanici svih autobuskih turističkih tura koje dolaze u ovaj grad i omiljenom izletištu Turaka.
     Kad god želimo da damo dozu opravdanja za neki naš nacionalni gaf ili propust, bruku i sramotu,  mi kažemo - šta ćete, ipak smo bili pet vekova pod Turcima. Samo mi nije jasno kako to da skoro ništa dobro nismo naučili od tih Turaka.
     

Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.