Kasandra miriše na oleandar, kišu i muškatle

Ovih dana oči su mi pune roze-pink-ljubičastih s povremenim primesama bele i žute boje cveća kojeg je prepuna Kasandra, onaj prvi prst na Halkidikiju koji je ovih dana prepun gostiju iz Srbije, Makedonije i Grčke. A tu i tamo čuju se i neki drugi jezici, na primer nemački i originalni engleski jednog para, očito Iraca, kakav smo navikli da slušamo u filmovima. Prinuđeni gradom koji nas je u tom trenuo zasuo, na pauzu baš na terasi njihovog, tipičnog Irskog paba u sred Perfokorija, pili smo neku lošu nes kafu koju nam je poslužila domaćica u pauzi između brisanja stolova i stolica i hranjenja mačka keksom kakav je služila i nama.


No, ovoga puta neću ni o kiši, ni o gradu, ni o suncobranima koji su zatečenim kupačima služili kao kišobrani pri povratku sa plaže, ni o poplavljenim ulicama i zemlji koja se sa sve šutom slivala zajedno sa kišom u more... ni o preskupim džiža-bidžama u "buticima" duž trgovačkih ulica ovdašnjih gradova koji su do juče bili sela, a kakve u našim kineskim radnjama koštaju jedno četiri puta manje... ni o frižiderima prepunim hrane, kojih je u busevima sa našim turistima više od klasičnih kofera, ni o mirisima naših jela koji se šire u vreme ručka i večere... ni o tome da kugla, jes malo veća ali je ipak samo kugla, sladoleda, košta 1,4 e, ni o tome da je limun ovde skuplji nego kod nas, ni o tome da ono parče testa premazano paradajzom i imitacijom kačkavalja koje neki nazivaju picom staje 1,5 e... ni o tome da je giros 2 e, kilo lubenice pola evra, kilo kadaifa 11 e, čorba u restoranu 1,5 e, dva pileća ražnjića ili pljeskavica ili pileće belo ili pileći batak 3 e... da alva i ratluk koštaju kao suvo zlato, niti, pak, o tome da su najprodavaniji suveniri magneti za frižidere koji staju 1 e i lepo upakovani sapunčići s magnetom od 2 e.



Ovoga puta ću o cveću.




A Grčka ne bi bila Grčka da nema cveća i zelenila na svakom ćošku. 










Oleanderi, veći od višanja u mom voćnjaku






Muškatle su im oooovooooolike 



a tek vrbene


  
Cvetovi magnolije su ko dva naša, na jednom mestu fotografisala sam mimozu u cvatu, o bogumilama da vam i ne govorim. Ionako sam zaljubljena u njih, pa bi ispalo da preterujem kada ih opisujem.






















Nadam se da ćete bar malo uživati u pogledu koji ovoga puta delim sa vama.
Nekima su ovo dobro znani prizori, neki će ih videti i ovoga leta, a neki će se možda sa setom sećati nekih lepih dana.

7 коментара

  1. Predivno cveće. Giros je jeftin a ostalo poskupelo izgleda...

    ОдговориИзбриши
  2. Vidim da si i ti slikala cveće jer u Grčkoj je ono uvek tako šareno i mirisno :) Mene su oduševile džinovske muškatle preko 1 m visine, rastu iz zemlje i sve su crvene boje :) Morala sam poseban album slika na FB posvetiti cveću, a vidim da si ti i post o tome složila. Mene čeka pisanje nekih drugih postova, ali nikako da nadjem vremena za to. Divan odmor u GR, utisci i slike, još uvek mi ne daju da sednem i pišem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A mene je tvoj tekst zaintrigirao, ali bašbaš, ajd postavi link ovde da ga ja sad ne tražim, molim te.

      Избриши
  3. То су те цене,отишао им је ПДВ горе по налогу ММФ!Цвеће је прелепо, а ја мислим да је најлепше на Крфу!

    ОдговориИзбриши
  4. Znači, sledeći put na Krf :) Mada, mene je Sitonija opčinila :) Imam u planu i Tasos, Eviju, Eginu i Krf :) A nekako uvek biram kopno. Evo tog mog posta http://kcbyjafi.blogspot.rs/2016/06/odmor-u-maju-i-nije-tako-lose.html.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.