Ne pamtim kada sam objavila recept na blogu, uvek nešto drugo dobije primat, pa evo izlazim u susret dragim osobama koje su stekle poverenje u ono nekoliko recepata objavljenih na blogu i već dugo očekuju novi
-Hej, a što ti meni nisi rekla da se fil za onu tvoju reform tortu kuva dugo, pa smo morali kašičicom da ga sakupljamo po tacnama- pitala me jedne večeri pošto je ispratila goste, nažalost i dalje samo net prijateljica Svetlana, Somborka u Španiji, koju sam preko tog neta ubedila da se ipak oproba u samostalnom mešenju rođendanske torte za šta je sebe smatrala antitalentom- Svejedno, recept je već otputovao za Barcelonu, gosti su bili oduševljeni.
Pola života pravila sam kraljicu torti, kako nazivaju reformušu, po onom receptu koji nalaže četiri korice od po četiri belanca sa po sto grama oraha itd- znate i sami, teži je onaj deo vezan za pranje posuđa, nego bilo šta drugo. Doduše, jedna moja koleginica je fil za sve korice mutila odjednom, pa posle pekla četiri korice, ali se ja tim eksperimentom nikada nisam bavila.
Onda sam jednom prilikom, prelistavajući svesku s receptima- jednu od mnogih, primetila receptić koji se gotovo nije ni uočavao među onolikim tekstovima za kojekakve đakonije. Reform torta od 10 jaja i od samo jedne korice. Dušu dalo za prilike kad vam je potrebna manja torta, bilo stoga što za rođendane i ostale prilike pravite najmanje dve (što sam i sama do skora radila), bilo zato što pored tolikih đakonija veća torta nije ni potrebna.
A i ako vam ustreba veća, samo duplirajte količine i ispecite dve kore od po 10 belanaca.
Elem, BRZA, NAJBOLJA REFORM TORTA SAMO OD JEDNE KORICE
Potrebno je
za koricu- 10 belanaca, po 300 gr šećera i mlevenih oraha i dve kašike brašna
za fil - 10 žumanaca, 10 kašika šećera, dva rebra čokolade za kuvanje, jedan puter
E sad, ja ceo fil potrošim za dve korice, a čitavu tortu prelijem glazurom od čokolade za kuvanje istopljenom sa kockicom putera, ali to je po receptu nepotrebno, jer je dovoljno fila i za preko. A i torta lepše izgleda ako je fil tanji, pa vi sad vidite.
KORA
Umutiti mikserom 10 belanaca (jaja su prethodno odležala pristojno vreme da postignu sobnu temperaturu) sa 300 grama šećera pa dodati 300 gr mlevenih oraha i dve kašike brašna i to umešati ručno. Sipati smesu u pleh, najveći koji imate, prethodno obložen pek papirom.
Peći oko 25 minuta na 180 stepeni. Korica nije od onih koje se dugo i lagano suše, to hoću da kažem, nego se klasično peče. I dužina pečenja zavisi od veličine pleha, odnosno debljine kore.
Pečenu koru prebaciti na suvu krpu, skinuti pek papir i kada se ohladi preseći je uzduž tako da se dobiju tri korice.
FIL
Na pari kuvati, muteći žicom,10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Fil koji se kuva na pari mora da bude gust, odnosno ne sme da naglo pada sa žice kada se ona podigne. Kada je dovoljno ukuvan, dodati dva rebra čokolade za kuvanje- ja dodam i više, ništa ne smeta.
Po receptu u ohlađen krem doda se jedan puter koji je stajao na sobnoj temperaturi i dobro se umuti, da bude vazdušasti fil. Ja sam to tek sada probala- uspelo mi je. Inače sam ranije puter najpre mutila, pa ga sjedinjavala s kremom.
Dakle, ako želite tanju tortu, poređajte korice jednu do druge u stavljajte po kašiku fila na svaku, sve dok se čitav ne utroši. Tako ćete dobiti jednako nafilovane korice.
Složiti korice jednu preko druge, ako ste ostavili malo fila namažite ga sa strane torte i po želji odozgo se može posuti malo mlevenih oraha.
E sad, izvinite što ja uz ove moje recepte nemam neke perfektne fotografije, ali za ilustraciju je, smatram, dovoljna i ovakva
Javila se i gorepomenuta Svetlana, živu me izbruka, ali ajd
Свака част прелепо!
ОдговориИзбришиHvala.
Избриши