Sokobanja - prirodne blagodeti, urbanizacija i strah od "zlatiborizacije"

     Nagla urbanizacija turističkih mesta Srbije u kojima uobičajeno tražimo sadržaje koji će nam omogućiti da, u zelenilu, na čistom vazduhu i u vodi koji nude zdravlje, pored rečnih tokova i jezera i u blizini prirodnih lepota do kojih možemo stići i laganom šetnjom, zabrinula je mnoge, a najpre ljubitelje domaćeg turizma. Taman su i ovde vikend ili odmori od tri-četiri dana počeli da bivaju popularni (da ne kažem, sledimo svetske trendove koji podrazumevaju češće i kraće odmore kao „odbranu“ od stresne svakodnevice) i sve veći broj platežnih građana opredeljuje se da raspoloživa sredstva uloži u apartman ili stan u nekom turističkom mestu, a ona počinju da bivaju prenatrpana stambenim objektima svih vrsta i svakojakih stilova - termin zlatiborizacija već se odmaćio, u smislu prenatrpanosti turističkih mesta betonom, građevinama, staklom i ostalim sadržajima bez ikakvog reda i smisla. 
     Green Hill, apartmansko naselje zatvorenog tipa, koje niče u Sokobanji, u Naselju Podine, jedno je od onih gradilišta u Srbiji koje pokazuje da se može i drugačije. Posebno za one kojima je cilj biti što bliže prirodi koja ne podrazumeva izbetonirane staze i stazice do svake tačke koju bi da posete, kako bi udisali onaj vazduh zbog kojeg su se i uputili u određeno mesto, a ne isparenja sa betona koje imaju i tamo gde žive.


nedaleko od Letnje pozornice i nadaleko čuvenog parka Borići, u kojem lek za svoje disajne puteve nalaze i mladi i stari iz svih krajeva zemlje, a najviše Vojvođani. 
      
Za jedno pola sata lagane šetnje kroz predivnu prirodu iz njega se može stići do fascinantnog vodopada Ripaljka,


a za duplo manje vremena, šetnjom u divnom ambijentu, pored prelepih vila i kuća, stiže se do centralne zone Banje – turskog Amama i mermernog šetališta, 


koje je u sezoni prepuno ljudi i na kojem se često održavaju turističke manifestacije (za one kojima usfale gužva, žagor, urbano zelenilo, kafići, restorani, priručne tezge sa šećernom vunom, kuvanim kukuruzom, kokicama i ostalim nezaobilaznim drangulijama).



     Ljubiteljima šetnje i pešačenja nisu daleko ni Lepterija, Sokograd, plaže na Moravici, kao i brojna druga izletišta do kojih se može doći peške čak i ako ste u godinama, motorizovanima su dostupni i Rtanj, energetsko izvorište Teslini krugovi na njemu, Bovansko jezero, svetski poznata Vrmdža, izvorište Moravice… 


 I što je vrlo bitno: u Sokobanji nema ni jednog jedinog zagađivača vode i vazduha. 



     Kada bude završeno, Naselje Green Hill imaće pet vila sa ukupno 107 stambenih jedinica. Vile nose nazive planina kojima je Naselje okruženo i na koje se pruža divan pogled: Rtanj i Slemen, koje su završene, Devica, čija je izgradnja u toku, i Ozren i Bukovik, čija gradnja predstoji. Sa ovih planina stiže svežina koja doprinosi da u Podinama nije nepodnošljivo sparno ni tokom najvrelijih dana. A u tome je i tajna naziva vazdušna banja, koji se neizostavno vezuje za Sokobanju: kažu da su njena i voda Niške Banje iste po termomineralnom sastavu, ali da je upravo zbog ukrštanja velikog broja vazdušnih struja (upućeni tvrde da ih je čak 22), razvoj Sokobanje usmeravan upravo ka privlačenju pacijenata koji imaju disajne i respiratorne probleme, dok su ka Niškoj Banji usmeravani reumatičari i srčani bolesnici, kojima je naravno i sokobanjska voda od koristi. 
     Svaki apartman i stan u Green Hillu ima obezbeđeno parking mesto, ulaz u Naselje kolima biće omogućen samo korisnicima, a osim parkovskog prostora i zelenila, u Naselju će biti postavljene i sprave u vidu mini dečjeg igrališta, i pored toga što se bukvalno preko puta nalazi, takođe ograđeno, veliko igralište za decu. Ono što je posebno značajno za vlasnike i buduće goste ovog naselja – podrazumeva se da veliki broj vlasnika namerava i da se bavi izdavanjem svojih apartmana, jesu portirnice koje olakšavaju komunikaciju sa gostima i perionice veša, bez kojih je mnogim gostima danas nezamisliv boravak u turističkom mestu. Nije nevažna ni činjenica da ovo naselje neće imati problema sa priključkom na struju, što je već evidentan problem za nove objekte u Banji (već je izgrađen transformator i time je rešeno snabdevanje strujom i završenih i sledećih zgrada) i vodosnabdevanjem, koje zna da bude problem mnogih ovdašnjih naselja tokom letnjih žega. 
     Građeni po savremenim principima energetske efikasnosti, apartmani u Green Hillu odišu kvalitetom i luksuzom, koji vas dočeka već na samom ulazu u svaku zgradu. Sve je podređeno tome da se oni koji borave u ovom prostoru osećaju udobno i sigurno, da blagodeti vazdušne banje koriste maksimalno, a nabrojane prirodne lepote Sokobanje samo su dodatni i podrazumevajući bonus, po principu postojanja mogućnosti izbora za sve: kako za one kojima je dovoljan odgovarajući ambijent iz kojeg se ne bi mnogo i dugo udaljavali, tako i za one koji vole da im je nadohvat ruke i voda i plaža i šuma i vodopad i jezero i planina, i bazen i teniski teren… U svakom slučaju, Green Hill je projekat koji pokazuje da se stambena izgradnja u turističkom mestu može realizovati i bez narušavanja prirodnog sklada i ambijenta, a ipak se korisnicima omogućuje sva potrebna udobnost i korišćenje svih onih sadržaja zbog kojih i odlazimo na vikende i odmore.


      Iz teksta na ovoj adresi, iz kojeg ću pozajmiti nekoliko informacija, možete se podrobnije obavestiti o aktuelnostima vezanim za Sokobanju, a o njenim blagodetima i lepotama (na kojima je priroda, kada je ovo mesto u pitanju, bila darežljiva preko svake mere, pa ne čudi zašto je zovu najpopularnija banja u Srbiji i zašto ove godine deli sa Vrnjačkom Banjom prvo mesto po posećenosti domaćih banja) najkompletnije informacija pronašla sam ovde.

     "Sokobanja se nalazi u kotlini između Timočkog i Moravskog basena, na 400 metara nadmorske visine. I baš zato što je okružena sa svih strana planinama – Ozren, Rtanj, Devica, Bukovik, Sokobanja je proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji, deklaracijom 1992. godine. Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u vazduhu prepunom kiseonika i odsustvo jakih vetrova imaju povoljan uticaj na čovekov organizam, tako da banjski gosti vrlo brzo po dolasku osete neopisivu razliku između velikog grada i ove fabrike čistog vazduha. Sokobanja je nedavno proslavila 180 godina organizovanog turizma, čime je postala mesto sa najdužom turističkom tradicijom."

Napomena: ovo nije naručeni tekst, već rezultat ličnog stava autora, koji njime želi da populariše Sokobanju, što će još ofanzivnije nastaviti kako bude duže i češće boravila u njoj

Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.