Najveće kazne za loše roditeljstvo plaćaju deca- kada odrastu

Moja prijateljica ima prijateljicu koja ima samo nju i može da računa samo na nju- nema rešeno stambeno ni egzistencijalno pitanje, nema roditeljski dom u koji može da se vrati, nema uticajne prijatelje koji je mogu nagurati bilo gde da za bilo koje pare rinta, ako treba i od jutra do sutra kako bi se bar osećala bolje nego što se oseća sada kada je bez posla.


Ima ona, doduše, i struku i zanat i minuli rad, da ne kažem biografiju, kojom se može podičiti. Ima znanje- danas kada sve ima ne Guglu malo kome potrebno, iskustvo- danas kada je što si nesposobniji to si podobniji, rezultate- danas, kada nikoga nije briga šta si i gde si bio i šta si u-radio.

Nedavno, kada je čuo, i to ulepšanu verziju priče o tome gde je sada (ulepšanu u tom smislu da je prećutala najgore), njen kolega iz prošlosti je zaplakao. I sam ponudio da joj pomogne, znajući njene kapacitete, koliko sutra. Posle nekoliko takvih "sutra" prestala je da ga poziva.

Predlagala sam joj nekoliko ideja za angažovanje o kojima sam saznala na netu i za koje znam da bi joj pomogle makar za period dok se ne snađe, dok ne stane na noge. Svaku je dočekala, ne mogu reći s odbijanjem, ali s desetinama razloga opravdanja i obrazlaganja zašto to nije za nju i zašto ona ne veruje da baš tu ne bi džabe gubila vreme i zašto...



Na kraju današnjeg višesatnog telefonskog razgovora, kada je istrošila sav mogući arsenal opravdanja za neprihvatanje čak i da razmišlja na ideju tuitu, nešto se prelomilo u njoj i onda je rekla:


"To je zato što ja ne verujem u sebe. Što ne volim sebe onoliko koliko bi trebalo. Što me nisu naučili da držim do sebe i da pravilno vrednujem sopstvenu vrednost."


A biografija- OVOLIKA!

Nema toga što ona nije mogla da uradi i gde ona nije mogla da stigne- u ona normalna vremena kada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi. Kada su te rezultati postavljali na mesto koje ti pripada.

***

Nije ovo tekst o jednoj od žena u dugačkom nizu nezaposlenih, egzistencijalno, stambeno i na svaki drugi način ugroženih. Ovo je samo šlagvort za priču o onome što se dešavalo ili se nije dešavalo mnogo decenija pre nego što se neko nađe u bezizlaznoj situaciji.

Nije bezuslovno dobar roditelj onaj koji  voli svoje dete i koji se odriče ovoga ili onoga da bi tom detetu kupio ovo ili ono, da bi ga iškolovao, da bi mu napravio kuću, kupio stan, kola... To skoro da može svako. Ili je bar do skora mogao.



Dobar  roditelj je onaj koji je svom detetu podrška u svakom trenutku, koji se trudi da ga razume čak i onda kada ga ne razume, koji može da prihvati i njegove neuspehe i padove, njegove promašaje i pogrešne korake, njegove niske domete i neostvarene poduhvate. I pri tome, dobar roditelj svom detetu, bilo ono najbolje ili daleko od najboljeg, uvek uliva samopouzdanje, podstiče moral, bodri ga da ide dalje. Uči ga da voli sebe, jer samo ako potpuno, iskreno voli sebe, znaće da na pravi način voli i druge. Da se ne podmeće uvek samo zarad prihvatanja u društvu, da se ne žrtvuje zarad onih koji ne zaslužuju njegovo drugarstvo i prijateljstvo, da zna i granicu davanja i granicu primanja. Da razlikuje prihvaćenost u društvu od iskorišćavanja.

Nije dobar roditelj onaj ko svom detetu pruži sve ili skoro sve, ali zato ne propušta priliku da mu, nasamo ili pred drugima, i dok je mali i dok raste ... a vrlo često i kada odraste, ponavlja: "Ma šta si bre ti, ja sam... da nije mene... ". 

Nije dobar roditelj onaj koji vraća dugove i trpi gladan da bi mu dete otišlo na ekskurziju, a onda mu čitavog života to prebacuje, često očekujući da zapostavi i svoj život i sebe i svoju eventualnu porodicu, zbog te ekskurzije i tog duga. I te svoje žrtve na koju ga niko nije prisiljavao.
Dobar roditelj je onaj koji će reći detetu- ove godine nećeš na ekskurziju jer nemamo para, ali ćemo zato štedeti da bi naredne otišao.

Nije dobar roditelj onaj koji će "otrpeti" da bi detetu kupio markirane patike poslednje serije, da bi mu to natakao na nos već prvom prilikom kada ne donese očekivanu ocenu ili diplomu. Dobar roditelj će kupiti one patike zbog kojih niko i ništa neće trpeti, a detetu će objasniti da vrednost čoveka nije u markama koje natakne na sebe da kao rogovi pričaju o njegovoj vrednosti, već je vrednost čovekova u plemenitosti, dobroti, u znanjima i veštinama koje stekne u životu. Pa ako ocene i rezultati i ne prate zalaganja i trud uložene u njih, to nije razlog za kritiku i očajanje, već samo podstrek da se učini malo više i da se otkriva u čemu se na tom putu razvoja greši.

Ne može da bude dobar roditelj onaj čije dete ne ume da voli i da ceni sebe. Ne može da bude dobar roditelj onaj čije dete nema samopouzdanja i povlači se u sebe jer se  ne snalazi u društvu. Kao što nije dobar roditelj ni onaj ko za svoje dete uradi sve ono što bi samo trebalo da zna, ume i može da uradi zdravo, pravo, normalno i sposobno dete.


i jedna dopuna, nešto kao argument ove priče- https://jelenadilber.wordpress.com/2015/03/03/zanimanje-roditelja-smarac/comment-page-1/#comment-721

30 коментара

  1. Usla si u pravi uzrok nedostatka samopouzdanja mada me cudi kako ga ako je i izostalo pravilno detinjstvo ljudi vremeno ne steknu videci da mogu, da su uspesnim, na osnovu svojih pozitivnih dozivljaja. Odlicna zivotna prica a i univerzalna istina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može se desiti, ali i ne mora. Zamisli, tako demrimirano, to dete u društvu bude ćutolog. Ili se fantastično snalazi samo u komunikaciji s aosobama istog pola. Ili se zaposli u sredini u kojoj su sve "vukovi" navikli de grizu i da se bore, a njega su večito ičili da su svi bolji od njega i taj već sada čovek, misli da su svi oni zaista bolji. I tako dalje...

      Избриши
    2. Зато што квалитети које поседујемо нису увек очигледни у окружењу у коме радимо. Ја сма био као ова жена из текста, без трунке самопоуздања, јер се у мојој породици и радном окружењу ниво дипломе гледао више него способности и интелигенција. када имаш "само" вишу а радиш у научно истраживачком институту онда се осећаш као мали од палубе, неко неспособан, и тако тетретирају... мада долазе код тебе по савете, и разговоарају са тобом о проблемима и онда оне твоје идеје искористе без тога да напишу да си им и ти помогао.... а онда сам открио свет интернет игрица, заправо ММО, мас мултиплејер онлајн, игрице у којима играш против других људи из целог света. и случајно сам у неколико игрица које сам почео да играм веома броз постајао један од најбољих играча... прво сам се лагао да сам ипак ја најстарији тамо, играм са 30 година а вечћином се тога играју деца... док се нисам нашао на форумима и схватио да су прави играчи, они који су мени конкуренција људи од 20 до 50+ година.... онда сам се запитао о свом професионланом самопоуздању. И требало ми је годину и више дана да га изградим, стално изнова понављајући у себи да имам доказ да сам одличан у нечему и да можда јесам одличан у још нечему. три година касније себи сам за кеш купио нови ауто, путовао на гдоишњи одмор после дугог низа година када нисам имао за кифлу за доручак. Данас радим као експерт у Шведској. А да се моја мајка или моје колеге питале још би радио за 40.000 динара и био нико и ништа, јер ако немаш диплому онда не вредиш.
      цело детињство и целу младост провео сам под утиском да нисам довољно добар и да су сруги заправо они којима треба да захвалим за своје успех, а био сам један од 10 најбољих ђака у својој генерацији у средњој школи, али се на факултету, где се ртражило бубање и ретардирано понављање професорових речи, нисам снашао, јер имам свој мишљење и свој став, који се најчешће не слажу са окружењем јер увек тражим више и хоћу даље. То је мени у нашој земљу била мана и препрека, јер ннико нема право да преиспитује ауторитете, они боже мој имају "вишегодишње искуство" и "знање које доказују дипломама", и када то немаш онда те нико и не слуша.
      Зато говорим младим људима, старије саслушајте пажљиво, али радите онако како осећате да треба, превише ауторитета нема појма шта говори и ради. Људи који померају хоризонте човечанства су они који раде немогуће ствари, а то нису старци од ауторитета и дежурни памтњаковићи.

      Избриши
  2. Toliko se danas jadikuje kako je teško biti dobar roditelj- a zapravo to nije nimalo teže nego i prije. Teško je samo onoliko koliko si mi to otežamo. Pustimo ih da budu samostalni, vjerujmo im!
    Baš si lijepo napisala, i za odricanje, i za učenje, ispunjavanje želja i kasnije spočitavanje! Baš to spočitavanje "ja sam za tebe napravila to,,, odricala se zbog tebe,,, trpila zbog tebe..." čujem tako često

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajd što se čuje, nego što mnogima zagorča život. Omete da bude zadovoljan i srećan, sprečava da ostvari svoje ciljeve, da živi svoj život.

      Избриши
  3. "Nije dobar roditelj onaj koji će "otrpeti" da bi detetu kupio markirane patike poslednje serije, da bi mu to natakao na nos već prvom prilikom kada ne donese očekivanu ocenu ili diplomu" Нажалост, данас многи родитељи поред маркираних патика "купују" и оцене, касније и посао...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Oskaćene generacije. Vreme će pokazati koliko je to ponašanje pogubno, ali...

      Избриши
  4. Уместо коментара:
    https://pletenijesloves.wordpress.com/2012/10/30/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%B6%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE/

    Поздрав Негослава!

    ОдговориИзбриши
  5. Možda nisam najkompetentnija osoba za ovu temu ali se 100% slažem sa svim što si napisala.

    ОдговориИзбриши
  6. Evo jos izgovora ,radim kao volina ,konjina,ali medju vukovima ...cim osete da imas samopostovanje ,stav ...gledaju da te zgaze jer moraju svoje rodjake da poguraju ...lazu cim zinu kako bi te zgazili i ponizili ...moram stalno biti na oprezu a takav zivot je jako stresan ...kod kuce decu ucim da veruju u sebe i kad nemaju vetar u ledja...mada i sama znam da je takav zivot bolan i tezi i od onog zivota u kojem si malte ne odustao od borbe za sopstveno dostojanstvo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postoje komentari na koje ja jednostavno nemam odgovor. Toliko su bolni u svojoj verodostojnosti, da ja samo mogu da uzdahnem, duboko i tužno i da Vam poželim snagu da istrajete i sreću da uspete... u svemu što započnete.

      Избриши
  7. ... i zato - GVOŽĐE SE KUJE DOK JE VRUĆE. Bojim se, nažalost, da za ovu ženu nema baš nekog svetlog izlaza :( U pravu si, krivi su roditelji. Retko koje dete se samo snađe. Za to treba imati vanserijski karakter. Moji tekstovi o takvom vaspitanju koje spominješ kao ispravno(koje je i za mene jedino pravo) je vrlo loše prihvaćeno kod modernih mama. Ubiše ih naslovi kvazi-časopisa, prepisivačke zapadne ekipe koja propagira vaspitne metode koje su destruktivne za decu. U svakom smislu.
    Bravo za tekst.

    ОдговориИзбриши
  8. Iskreno, nisam očekivala da ovaj tekst prođe bez takvih primedbi. A prošao je. E sad, šta je u pitanju, ne znam, ali biće da potencijalni oponenti primećuju veliku dozu poznavanja materije i iskustva pa nemaju argumente kojima bi pobili sve ono što sam videla, ouočila, saznala, čula i osetila za ovih moji 57 godina.

    ОдговориИзбриши
  9. Najviše volim komentare puno zla, sdžbe, uvreda i gneva koje njihovi autori ne smeju javno da prosipaju, a puni su ih, pa retko, ali eto ponekad, dođu iz tih razloga na moj blog. Iznenađena, danas, sa dva komentara anonimnog autora iz arsenala "svoje frustracije lečim na tuđem blogu, bez potpisa", postavih sledeće pitanje na svom FB profilu: "Volim da povremeno, kad dobijem ogavan komentar pun uvreda i zlobe, razmenim mišljenje sa vama. Vi ste ovde imenom i prezimenom, ne krijete se hrabro iza "anoniman" u komentarima i, uostalom, znate da možete sve da mi kažete. I kritku i pohvalu i sugestiju i predlog. I javno i privatno.
    Hvala vam unapred na čitanju, možda i ponovnom, ovog teksta. Gde sam pogrešila? Šta ovde nije tačno? Šta ne valja?". I dobih ove komentare, hvala svim dragim, divnim i normalnim ljudima koji ponovo pročitaše tekst i rekoše svoje, a među njima su psiholozi, domaćice, advokati, inženjeri, novinari, pisci, pravnici...:Nada Markovic Ti imaš pravo da kažeš svoje mišljenje, ali recept za dobrog roditelja ne postoji. Različiti su roditelji, takva su i deca.
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 26 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic hvala Nado
    Свиђа ми се · Одговори · 17 минута
    Negoslava Stanojevic



    ОдговориИзбриши
  10. Одабери датотеку
    Katarina Ostojic
    Katarina Ostojic Kao roditelj stojim iza ovoga sto ste napisali!Pravi roditelj ne pravi detetu medvedju uslugu,vec ga nauci dete da samo peca.Izvrstan tekst!
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 26 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic hvala Katarina
    Свиђа ми се · Одговори · 17 минута
    Katarina Ostojic
    Katarina Ostojic Ja sam ponosna na vas i ovu istinu!
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 12 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic
    Свиђа ми се · Одговори · 11 минута
    Katarina Ostojic
    Katarina Ostojic ne radi mi ovo çudo'za srce,ali tu je!



    Одабери датотеку
    Данијела Нела Васић
    Данијела Нела Васић Bravo! Tačno tako. Za mnoge je biti dobar roditelj misaona imenica. Divan tekst. емотикон smile
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 18 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic mnogo hvala... stvarno mi je bilo važno da znam ima li nečega što ne biva
    Свиђа ми се · Одговори · 1 · 17 минута
    Данијела Нела Васић
    Данијела Нела Васић Negoslava Stanojevic Samo ću ovo reći, ponosna sam i majka i otac. емотикон smile
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 15 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic čestitam

    Jelena Pantic Ne vidim ništa loše u ovom tekstu, naprotiv. Istakla si važna pitanja i to sve lepim tonom. Na osnovu mog iskustva sa takvim komentarima, rekla bih da je taj neko naleteo na tvoj tekst kad je bio besan i frustriran zbog nečeg, pa samo istresao u komentaru...što i dalje ne opravdava takvo ponašanje.
    Не свиђа ми се · Одговори · 2 · 18 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic E, baš ti hvala na ovom objašnjenju. Nije ga mrzelo da se dva puta vraća na tekst samo da bi ostavio/ostavila tekst pun uvreda i insinuacija, pa rekoh, nije li se u nekim rečenicama prepoznao čim ga toliko muče moji stavovi.
    Свиђа ми се · Одговори · 2 · 19 минута
    Jelena Pantic
    Jelena Pantic Pažljivo sam pročitala....čak i da se prepoznao, čak i da ga muče tvoji stavovi, ma i da ti je svako slovo u tekstu pogrešno, nema opravdanja za vređanje.
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 17 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic Isto smatram i ja, ali neko očito ima neki problem

    Vera Uzelac Pažljivo sam iščitala tvoj tekst. Ne vidim ni jedan deo, koji bi mi stvorio i osećaj rezerve, a neslaganje - nikako. Dakle, potpuno se slažem sa tobom. Negativan komentar na ovo što si napisala može dati samo neko koga grize savest zbog sopstvenih prop...Погледај још
    Не свиђа ми се · Одговори · 3 · 15 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic Veročka, da skratim zahvaljivanje... ja uvek volim komentare, ali mi ovi posebno znače, mnogo.

    Jelena Milenković Mladenović S obzirom na to da sam te i upoznala, kao i da mi je intuicija rekla :To je jedna od ONIH žena, ne samo da razložno i jasno napišeš sve, pa i ovaj tekst, i da imaš šta da kažeš, svaka uvreda je samo malicioznost sa kojom se susreće svaki svojomglavommisleći čovek. Uzgred, tekst je odličan!
    Не свиђа ми се · Одговори · 3 · 14 минута
    Vera Uzelac
    Vera Uzelac емотикон like
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 16 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic Hvala i tebi, malopre već rekoh u jednoj poruci, zabole me glava, pomislih da sam negde stvarno omanula.
    Свиђа ми се · Одговори · 15 минута
    Jelena Milenković Mladenović
    Jelena Milenković Mladenović Ma, kakvi!

    Biljana Radonic Odlican tekst, poucan za novopecene roditelje a ujedno i za one koji su roditelji odrasle dece da shvate da deca nose vaspitanje iz kuce .
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 5 минута
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic hvala Biljo

    Mirna Bašić Izgleda je netko ustao na lijevu nogu, nema u tekstu ničega što bi moglo uvrijediti, osim ako je dobra stara istina za nekoga teška uvreda. Kukavica, ništa drugo ne mogu reći za takve koji nemaju tri čiste da se potpišu imenom i prezimenom
    Не свиђа ми се · Одговори · 1 · 1 мин.
    Negoslava Stanojevic
    Negoslava Stanojevic evo, otpisujem mu na blogu... uz sve vaše komentare koje, rekoh, mnogo znače i na kojima iskreno zahvaljujem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Тајана Потеряхина Антоновић Mislim da takav komentar nema veze sa tekstom, mada ga je lepo više puta pročitati bez obzira na povod XD. Tako ja postavim recept za neku čokoladnu štrudlu a stigne mi komentar - kako si ti jedna dosadna i očajna žena XD. Nije to sigurno do štrudle. емотикон smile
      Не свиђа ми се · Одговори · 2 · 25 минута
      Negoslava Stanojevic
      Negoslava Stanojevic Tajana, hvala ti i na komentaru i na ovom smešku koji me je obasjao posle ove tvoje duhovitosti. Neću ovoga puta o tome šta mislim o tvom pisanju, već sam ga jednom uvrstila u remek dela gastro pisanja koje je najmanje to.

      Избриши
  11. http://www.family.rs/index.php/vase-dete/roditeljstvo/silovanje-roditeljskom-ljubavlju#

    ОдговориИзбриши
  12. Ne volim podele da dobre i lose roditelje/ljude, ali sa karakteristikama, nazvacu ga, uspesnog roditelja se u potpunosti slazem. Vrhunski uspeh svakog roditelja je da dete prihvati onakvo kakvo jeste i da mu kao takvom pruzi maksimalnu podrsku i razumevanje. To je puno svojevrsnih izazova, narocito u situacijama "jaoj, volela bih da mi dete bude ovakvo", ali niko nam nije ni obecao da ce roditeljstvo biti lako, zar ne? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ... a dovoljno je osvrnuti se oko sebe i videti šta nam se sve dešava... i niko nas ne uči da je to loše, da je greh, da donosi grozne posledice... a nekima valja to objašnjavati i tuviti im u glavu dok ili ne polud eili ne shvate da svojim postupcima kreiraju ne samo novog čoveka, već i njegovu sreću

      Избриши
  13. Svi smo priče za sebe i daleko od savršenstva, ali iskreno verujem da, ako pokazujemo ljubav svom detetu i posmatramo ga ne kao malog, nemoćnog, već kao osobu koja želimo da postane, da će sve biti u redu. Mislim da je potrebna jedna otvorena, iskrena komunukacija sa decom, uz mnogo ljubavi, strpljenja i objašnjavanja. Ali, kako će se to pokazati za mene i moju decu, vreme će pokazati, zar ne? :)

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Negoslava, hvala na tekstu jer je ovo jedna veoma važna tema o kojoj treba pisati i razgovarati. Potpuno se slažem da roditelji sa ovog prostora imaju potrebu da nameću krivicu deci za većinu toga što učine, navodno, za to isto dete. Ja bih samo dodala da svi mi koji smo odrasli i koji smo svesni onoga što je roditelj mogao da učini bolje za nas, možemo da radimo na sebi i menjamo se. Predložila bi onima koji se ovde prepoznaju, a znamo da ih ima mnogo, svoju energiju usmere u lični razvoj i napredak. Nedavno sam čitala divnu knjigu Berta Helingera koja se zove Priznati ono što jeste pa je toplo preporučujem svima. Kakav god naš roditelj bio, radio je najbolje što je znao i jako je važno za naš život i razvoj da nađemo načina da razumemo, otpustimo i konačno oprostimo. I još nešto, srećem ljude koji jako puno energije gube prebacivajući odgovornost za svoje živote na tog istog roditelja, umesto da tu istu energiju usmeri na svoj napredak i ličnu spoznaju koja ga može voditi putem njegovih snova. Rasla sam sa roditeljima koji su, po mojim merilima, puno grešili. Greše i danas. Samo što me je nekada bolelo. Danas ih razumem i jako sam im zahvalna na svemu što su mi pružili, čak i na pogreškama, jer su mi pomogli da rastem kao ćerka, žena i majka. Godinama sam radila na tome da im oprostim toliko toga. Tek sa suštinskim razumevanjem i opraštanjem njima moj život se jako promenio... Čudesna je moć oprosta, naročito roditelju. Svima koji ovo čitaju a osećaju ogorčenost, povređeni su ili makar osećaju nelagodu prema svo rositelju želim od srca da nađu način da oproste. A tebi draga Negoslava hvala od srca na inspiraciji jer ću ovog trenutka napisati tekst o RAZUMEVANJU TUĐEG BOLA i odakle sve to dolazi... Al sam se raspisala :)

    ОдговориИзбриши
  15. https://udavaca.wordpress.com/2016/02/25/brat/

    ОдговориИзбриши
  16. Samo ljudi sa slikom iskrivljenih vrednosti ce se osecati lose i prozvano kao losi roditelji za ucinjenu medvedju uslugu svom detetu.A sta reci na to kad ti sopstveno dete baci u lice cinjenice tvog zrtvovanja i rada i zivota jer ono nece da se muci da stice godinama nego hoce odmah ili jos juce sto ja umem da kazem .Pa ima sopstveni sistem vrednovanja e ovo je dobro a ovo nije koji nema veze sa onim sto si ga ucio i vaspitao godinama .Sad mi recite el je i to lose roditeljstvo ako ga ucis da ide pravo a ono godinama ide levo ili desno da na kraju vise i nemate snage nego sve pustite pa kako Bog da .Mene mnogo vise boli cinjenica da pojedinim ljudima je dato da budu roditelji pa dete ispasta a pojedini su divni ljudi ali eto nije im dato da budu roditelji.I jos nesto sta sa onom silnom ostavljenom i napustenom decom po domovima el i to spada u lose roditeljstvo .O ovoj temi loseg roditeljstva moze definitivno mnogo da se polemise al niko nam ne daje za pravo da ocenjujemo ko je kakav roditelj.Mi smo kao narod jako dusevni volimo da sredjujemo i da cistimo po tudjim kucama au nasu nam nije sve na mestu.Ako cinis sto si ucinio ake ne cinis,sto nisi i koce ga ugoditi .Nadam se samo da vecina roditelja budu to sto jesu ,roditelji svojoj deci ....

    ОдговориИзбриши
  17. Nadam se da se slažete s mojim stavom kada je u pitanju roditeljsko preterivanje u maženju i paženju pa njihovo kasnije prebacivanje svega toga detetu i zagorčavanje života mu, kao što se i ja slažem s Vašim stavom da ponekad i sva roditeljska muka i briga ne načini od deteta čoveka. Pitanje je vrlo kompleksno i niko nikome ne sudi, samo je činjenica da roditelji iz ove priče nisu dobri roditelji. Vrlo rado ću objaviti Vaš tekst u kojem biste obradili temu koju ste načela, na čemu Vam unapred zahvaljujem.

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман3. март 2016. 14:26

    Bravo, Nego! Ponekad stvari treba nazvati pravim imenom. Kaze se da roditelji mogu da pogrese, ali ne i da ponavljaju greske. Ako vec zele sve najbolje svojoj deci. Pa, neka uce... :)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.