уторак, 24. новембар 2015.

Dani šušenice u Dimitrovgradu- fotoreportaža

Nema tu mnogo šta da se priča- domaća sušenica je proizvod od najkvalitetnijeg mesa svinje koja se čuva u domaćinstvu svakog srpskog seljaka koji drži do sebe.
Ona se razlikuje od onih slojevitnih komada nekakvog mesa upakovanih kao pečenice, sušenice, sušeno meso, pečeno meso i koječega još,  koje nam nude veliki marketi po cenama često nižim čak i od sveže svinjetine. I to ne samo po svežini, mirisu i ukusu, već i po tome što su te domaće svinje zaista domaće i što nisu iz neke protekle decenije, sa nekog petog kontinenta i ko zna kakvih organoleptičkih svojstava. A najmanje su GMO, kao što jesu mnogi od tih mnogohvaljenih, mnogo reklamiranih i mnogo svega... kao te šarene i dimljene pečene ili sušene laže koje nam se ubuđaju, ukisele, pa i usmrde a da ne izdrže u našim frižiderima ni čitava tri dana. Mislim, vrlo često.

Elem, domaća sušenica su zaista suši ili puši. Toplo sušena- izlaže se i dimu i toploti koja dolazi iz vatre zapaljene ispod sušenica koje visine negde ispod plafona. Ladno sušena- izlaže se samo dimu vatre koja je jedva tinjala ispod, i promajnom vazduhu, a poželjno je da se tokom tog procesa i malo smrzne.




I sada, kad se ta domaća svinja, gajena mahom na terenu svakako čistijem od svih onih velikih farmi belosvetskih, pretvori u sočne sušenice tamnobordo boje s malo tvrđim spoljašnjim delom i mekom unutrašnošću, ona se zove, recimo- dimitrovgradska, zaplanjska, svrljiška, leskovačka... sušenica. S pravom.



Ovoga puta, donosim vam fotografije s netom završene manifestacije u Dimitrovgradu- Dani šušenice. Ona velika sportska hala, kažu rak rana dimitrovgradska, jer što je ona veća, grad je sve manji i manji, bila je jedva dovoljna da primi sve goste. Došli su iz okolnih gradova, od Svrljiga i Niša, preko Babušnice i Leskovca, pa i dalje. A oko 1.500 njih je došlo iz susedne Bugarske. Što organizovano, što privatnim vozilima, slilo se poslednjeg nedeljnog dana u Dimitrovgrad toliko građana iz susedne Bugarske, da sam se osećala kao u inostranstvu. Doduše, i ovde se govori bugarski, ali neki malo drugačiji, upućeni kažu- šopski.
Bugari su i inače česti i redovni gosti ovog dela zemlje, sve do Niša, poslednjih nekoliko godina. U stvari, od kada je meso i još ponešto jeftinije kod nas nego kod njih pa smo zamenili uloge. Uostalom, dosta smo mi donosili to isto otud- nekoliko decenija.




A sama izložba sušenica- pravi praznik za oči. Velike, male, kratke, duge, pravilnog oblika, malo zaokružene, od buta ili od kremenadle, malo masne ili nemasne... milina jedna. Od domaće svinje, od mangulice, kažu neki, a drugi ih demantuju uz smešak- otkad i otkud tol'ke mangulice odjednom, 'ajde molim vas.




Polovina od 103 izlagača predstavili su svoju proizvodnju- sušenice i/ili ostale suvomesnate proizvode, od slanine do kobasica, raznih, možda uz malo rakije, vina, jabuka i još ponečega. Ostali su, ko i na svakom vašaru narodnog stvaralaštva, nudili ručne radove, med, slatka i džemove, ajvare i ostalu zimnicu, sir, vurdu i kačkavalj... ma, nema čega nije bilo, al ću ponešto i propustiti da nabrojim.





U svakom slučaju, preporučujem vam da dogodine, ako vas put nanese u naše krajeve, ne preskočite Dane šušenice. Kao i Vurdijadu. I kao i sve ostale izložbe narodnog stvaralaštva. I uz to da iskoristite priliku da upoznate lepote ovih krajeva.
Vredi, časna reč.










Нема коментара:

Постави коментар

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...