RECEPT ZA KREM ČORBU OD POVRĆA KOJA MOŽE BITI I RIBLJA

     Ovaj recept sam dobila od moje starije prijateljice Ljiše - podvlačim to, starije, jer sam sve više u okruženju mladjih , i to povodomm mog iskrenog oduševljenja krem čorbom kojom me je poslužila jednog hladnog februarskog dana. Posle sam od njenog sina saznala da je recept pokupila od njega, koji je sopstveno kulinarstvo usavršavao širom ove planete, strogo vodeći računa o tome da ne kuva mamina jela, jer bi to nadmetanje bilo unapred izgubljena bitka, za njega.

     Elem, za KREM ČORBU OD POVRĆA potrebno je
- jedna glavica brokolija
- nekoliko cvetova karfiola
- jedan do dva krompira
- jedna do dve šargarepe
- jedan koren paškanata
- pola korena celera
- jedna glavica crnog luka
- nekoliko čenova belog luka

- 150 do 250 ml pavlake za kuvanje
- suvi začin i ostali začini po želji - majčina dušica, biber, nekoliko zrna morskog oraščeta, bosiljak itd

     Sve povrće krupno naseći i skuvati u litar do 1,5 litar vode.Izvaditi ga iz vode kada je dobro skuvano i izmiksati , tako da se dobije gusta kaša. Vratiti u šerpu, dodati željene začine, naliti pavlaku i vratiti na vatru da vri jos desetak minuta ili više, ako želite gušću čorbu.






     Prilikom posluživanja, u tanjir s čorbom može se dodati kašičica kajmaka, a nije loše ako se obogati i prepečenim komadićima suvog hleba.


Isti recept za KREM RIBLJU ČORBU

     Kada je povrće skoro skuvano, dodati mu i jedan razledjeni , ocedjeni i oprani filet neke ribe  - gledati da ne bude onaj, vijetnamski, koji se pere u prljavoj rečnoj vodi, pa ga posle izmiksati zajedno s povrćem.
Tako dobijate ukusnu riblju čorbu na novi način zgotvljenu.


Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.