Grobovi Zaplanjaca - logoraša koje su fašisti ubili na prinudnom radu u Norveškoj

 Mnoge porodice čije su članovi tokom II svetskog rata fašisti odvodili na prinudni rad i danas ne znaju gde su njihove kosti. Retki, od malo preživelih, izabrali su da ostanu negde tamo ili da krenu put Amerike, formirali su nove porodice i zaboravili na to da ovde neko i dalje tuguje za njima. Ako i nisu ostavili decu i ako su im se i žene preudale, opet, ostali su roditelji, braća i sestre, njihova deca...  a tuga je još veća, možda grešim, kada se ne zna da li je on živ ili ne i gde je sahranjen. 

Većina je, nažalost, umrla, što od teškog rada, što od bolesti, a koliko njih je ubijeno, to verovatno nikakva statistika neće reći.



 Sinoć mi je drugarica poslala dve fotografije spomenika na groblju  Os kirkegård u norveškom selu Os, 30 km južno od Bergena (zapadna Norveška). Njime je, kaže, obeleženo sećanje na zarobljene Srbe koji su upućeni na sever Norveške, u koncentracioni logor Ulven u mestu Usjer. Logoraši su, nakon prinudnog rada, streljani u Ulvenu i kasnije sahranjeni u obližnjem Osu. Na nadgrobnoj ploči urezano je 27 imena streljanih zarobljenika, uz godinu i mesto njihovog rođenja.

Moguće je da rodbina i potomci Srba koje su fašisti streljali na severu Norveške nešto i znaju, ali ovaj tekst pišem za one koji ništa ne znaju o njihovoj sudbini i u spomen svoj dvedeset sedmorici naših ljudi čije kosti počivaju tamo negde u Osu, a ujedno i kao informaciju onima koje put navede na tu stranu - potražite ovo groblje i zapalite sveću i ime svih nas, njima je verovatno nikada tamo niko neće zapaliti. Pale im, možda, ovde, neki njihovi koji i ne znaju gde su im kosti.

Pokušala sam da postavim najveću fotografiju, ali nažalost tada su imena najnečitkija pa je možda najbolja opcija da sami je uvećate, a meni je najčitkija na ovom linku.




Na ovom groblju sahranjena su četvorica Zaplanjaca:

Milivoje Anđelković, 1898, Veliki Krčimir

Danilo Đorđević, 1898, Mali Krčimir

Petronije Miljković, 1896, Veliki Vtrop

Dragomir Ranđelović, 1909, Sopotnica


Oni koji bi da istražuju, mogli bi da krenu odavde., makar uz pomoć gugl prevodioca.


Jelena Petrović, koja mi je prosledila ove informacije, uspela je da pronađe i ovo:






Zamolila bih one koji imaju još neke informacije na ovu temu, da mi ih radi kompletiranja ovog teksta, dostave na adresu negoslava1958@gmail.com. Unapred zahvaljujem.





Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.