уторак, 4. фебруар 2014.

O zdravom životu učimo dok smo živi, i zdravi i bolesni

Tokom protekla dva meseca pohađala sam  školu zdravog života nutricioniste Aleksandre Sekulić, pod nazivom Zdravi zajedno. O tome sam već malo pisala ovde, povodom čega su čitaoci tražili nastavak. Ovo je samo deo onoga što sam naučila ili shvatila da moram upamtiti i primeniti.




     Postoje disciplinovani ljudi koji o svom zdravlju brinu stalno, bez nekih većih oscilacija i izuzetaka. Postoji i druga krajnost - to su oni koji se ne osvrću ni na kakva upozorenja, ne poštuju nikakve savete i žive kao da im je organizam najprecizniji švajcarski sat sa dvovekovnom garanacijom ispravnosti. U sredini smo svi mi koji se trudimo da brinemo o svom zdravlju, nekada manje nekada više, ali se ne opterećujemo previše ovom temom. Nekada zagazimo u poroke tipa cigareta, alkohol, slatkiši,često se ulenjimo i nedovojno se krećemo, ponekad vežbamo, šetamo, plivamo... pa kad se uplašimo, nastojimo da se odreknemo poroka, da više vežbamo, manje jedemo, da više hodamo i manje sedimo ili ležimo, da duže boravimo u prirodi, a manje za kompjuterom, uz TV program ili za trpezom.


     Svi mi smo, manje ili više, upućeni u mnoge teme koje se tiču zdravog života, počevši od gore nabrojanih, dok onih koje se odnose na stres, buku, zagađenje životne sredine, značaj pozitivnog razmišljanja... A opet, svaka nova lekcija koju steknemo čitanjem, slušanjem, na osnovu sopstvenog ili tuđeg iskustva, upotpunjuje našu sliku o nama samima i svetu oko nas, o našim potrebama, o mogućnostima da nam bude bolje, ma koliko nam loše ili dobro bilo.

     Ovaj malo duži uvod na neki način već jeste već  priča o najavljenoj i do sada više puta pominjanoj temi - školi zdravog života koju sam pratila tokom protekla dva meseca. Zahvaljujući jednoj Gagi iz Kraljeva, koja me je pronašla na Fejsbuku (a opet, zahvaljujući mom blogu i mojoj zemljakinji a njenoj prijateljici, drugoj Gagi, koja voli da čita moje zaplanjske priče), virtuelno sam upoznala Aleksandru Sekulić. Ona trenutno živi u Abu Dabiju i nema muke sa snežnim nametima koji nama zagorčavaju život, ali vezu sa rodnim krajem održava i putem ovakvih kontakata na Webinaru.

     Tokom prethodna dva meseca imale smo prilike da čujemo od  Aleksamdre,  koja je inače nutricionista, puno zanimljivih stvari. Neke od njih smo znali, jer ona se nije bavila izmišljanjem tople vode, nego prevođenjem u stvarni život svih onih naučnih saznanja do kojih je došla njena struka  i na konkretnim primerima nam pokazivala i usmeravala nas na to kako da pomognemo sebi i svom zdravlju. O tome ste mogli da pročitate u njenom jučerašnjem postu, pa se neću mnogo zadržavati na temama - ako vas zanima, kliknite ovde.

     Neću ponovo pisati ni o tome koliko je važno i korisno, po nas same, da shvatimo kako nemamo  pravo ništa očekivati od drugih, to ste već mogli da pročitate ovde.

     Preneću vam nekoliko detalja, nadam se korisnih, koje nam je Sandra preporučila, iz svog iskustva.

     Najpre, smuti - čitali ste već, pretpostavljam, o tome koliko je blagotvorno koristiti I sveže voće i povrće u ishrani (obratiti pažnju na ovo I, nisam rekla isključivo to i to). Evo jednog Sandrinog recepta za sve popularniji smuti.

Jedan zeleni smutić za dobro jutro:
1 manja jabuka
pola vezice blitve
malo peršuna
malo mirođije
1 banana
2 dl vode
Iseći jabuku, dodati vodi i samleti u blenderu. Dodati zaleniš i na kraju bananu.
 Sjajan izvor hlorofila, a tek što daje energiju!






(fotografija i recept - Aleksadra Sekulić)


Fermentisano povrće

Povrće (Sandra preporučuje povrće iz grupe kupusnjača, ali kaže da je videla kako ljudi stavljaju gotovo sve povrće) - oprano povrće staviti u teglu, naliti vodom u kojoj je rastvorena so po ukusu, pa samo staviti poklopac na teglu ali ga ne zavrtati, zbog fermentacije i ostaviti na toplom, da počne da fermentiše. Sami ćete po svom ukusu odrediti da li je dovoljno kiselo i tada ga premestiti u frižider ili na hladno mesto.

Mikrozeleniš - semenke pšenice ( skoro sam pisala o tome, čula sam od drugarice koja ovo primenjuje, proklija im samo pšenica koja služi za ishranu stoje, ova "ljudska2 se samo ubuđa), nepečenog suncokreta ili neko drugo koje vam je dostupno, staviti na tacnu ili u pliću činiju, nalivati po sasvim malo vode, koliko d abude vlažno i sačekati da proklija. Kada zazeleni, šišati zelene izdanke i koristiti ih u salati.

Mućkanje ulja - kašiku nerafinisanog suncokretovog ili susamovog ulja mućkati u ustima dvadesetak minuta, svakodnevno. Na ovaj način organizam se čisti od otrovnih materija.Napomena - ulje posle toga ispljunuti. Osim detoksikacije, ova metoda pomaže i  podmlađivanju organizma.


     Webinar školica podrazumeva, inače, aktivno

učešće svih polaznika, koje se sastoji u prenošenju

sopstvenih iskustava, stavova i saznanja na zadate

teme.Pobekad smo imali "domaće zadatke, odnosno

predlog da razmislimo o nekoj temi, na početku smo

same sebi dale neka obećanja (koje smo na kraju s

 manje ili više uspeha ispunile), ali je najvažnije da smo

 se tokom trajanja seminara osećale sjajno.


     Što reče Nada Spalević- 

Ova školica je za mene bila jedno potpuno novo i

fantastično iskustvo, Smatram velikim blagoslovom

"poznanstvo" , sa svima vama, kao i razmenu iskustva

i najviše od svega, ono što svaka škola nudi, nova

znanja, koja su me veoma obogatila! Žao mi je što se

ovo druženje završilo, ali nadam se da ćemo i dalje

biti  u kontaktu, ako ništa drugo, da jedna drugu

povremeno podsetimo da stečena znanja treba i

primenjivati.


Posle objavljivanja prvog nastavka ove mini serije

na temu zdrav život i mi u njemu, javile su se naše Fb

i blog prijateljice, zainteresovane i same za pohađanje

Sandrine škole. Ona već razmišlja o tome i ja iskreno

verujem da će je nastaviti, tim pre što to zaista odlično

radi.


nastaviće se





Нема коментара:

Постави коментар

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...