PRZENIJA IZ RAJA IZASLA

     Moja majka bi obicno doooobro isprzila naseckanu papriku, pa bi onda dodala takodje naseckan paradajz i jos malo przila.U przeniju srednje gustine dodala bi par umucenih jaja, a ponekad samo malo brasna.Uprzila bi sve to jos samo malo i tako smo dobijali najukusniji letnji obrok koji pamtim.Mogao se jesti viljuskom ili umakanjem komadica hleba u jos vrucu przeniju.
     Kada su se pojavili zamrzivaci, przeniju smo mogli jesti u svako doba godine. Ali, nije to bilo to.Ukus i miris, sasvim drugaciji.Bez onog, letnjeg smeka. Jedno vreme sam je cak spremala kao zimnicu, pa zamrzavala i zimi samo dodavala po koje jaje.Odustala sam - nije to to.
     Jedne godine, na moru u Stavrosu, prijateljica Pirocanka najpre je uprzila glavicu crnog luka, pa tek onda dodavala ostalo.Mnogo kasnije, saznala sam od prijateljice iz Krusevca da je jako ukusna ako se, pre paradajza, u przeniju stavi i malo iseckanog sezonskog voca - jabuka, krusaka, breskvi, kajsija, sljiva...

     Kazu, Vojvodjani nasu przeniju nazivaju - sataras.A u njega dodaju, sta bi drugo od njih moglo i da se ocekuje - seckano suvo meso.Mi, juznjaci, smo paprikari i ne volimo da nam ukus paprike i paradajza kvari bilo kakva namirnica zivotinjskog porekla.Osim jaja.
     Kasnije sam i sama malo eksperimentisala - dodam, ponekad, ali na samom kraju gotovljenja, u przeniju cen sitno-sitno seckanog belog luka ili/i malo seckanog persuna ili/i malo mirodjije, sitno seckane koprive....ma, sta god mi se nadje pod rukom dok je jelo jos na ringli.
    Ali, i dalje ne uspevam da przeniju napravim onako kako je to znala moja majka.Koja je to naucila od svoje majke.Ta przenija.E bas takva, sigurna sam, iz raja je izasla.


Napoemnica - danas je 28.7.2013. i ja na pregledaču poseta vidim  kako neko iz Singapura zaviruje u ovaj recept. Želim mu prijatan ručak, ako ovo sprema, a ako se još koji put vrati, pa pročita ovo, zamolila bih za koji utisak na ovu temu. Hvala.

10 коментара

  1. Анониман28. јул 2013. 15:27

    Zapravo, sve što majčina ruka stvori, nama ostaje ukus zauvek zapisan u pamćenju. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Biće da je tako. Pa nam je kasnije sve anje slatko, čak i kada ga svojom rukom spremimo. Dok mi je majka bolovala, nisam joj davala ništa da pipne po kući, sem da mi skuva kafu ponekad. jedino njena mi je prijala.

    ОдговориИзбриши
  3. Mi to zovemo "Bećar-paprikaš" - uprženi luk, paprika i paradajz :) I ne dodajemo ništa unutra sem navedenog, a kao prilog eventualno ispržimo krompiriće i onda te krompiriće fino "umačeš" u bećar-paprikaš, odnosno prženiju :) I stvarno je - njam! E, da - ja sam iz Vojvodine :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pa da, i pomenih vas, kao takve- mislim, to s bećarcem. Jedino to za krompiriće nisam znala - hvala na ideji.

    ОдговориИзбриши
  5. kuvarice manje zbori31. јул 2013. 00:35

    Fora kod przenije je, kako mi je majka uspur pricala, da se kod przenja paprike, ona obavezno poklopi, da se polako dinsta u svom soku. Znaci, ulje (mast) i paprike, poklopimo i polako dinstamo. Kada paprika pocne da braoni, u tacno odredjenom trenutku, kada je vec meka, ali ne i cela braon, dodamo isecen paradajz i dinstamo otklopljeno. Doda se so, a kada se paradajz ukuva i sadrzaj malo zgusne, dodaju se jaja.
    Becarac je isto to, ali pre paprike, przimo luk na tihoj vatri, dok ne zacakli (ne da pobraoni). Nastavak je isti, kao i za przeniju.
    Becarac ima tri najbolje varijante: sam, sa nekim sitno seckanim suvim mesom, i sa bilo kojim sirom (od sitnog mladog do fete), kada se doda par min. pre skidanja sa vatre.
    Uz to, krompir u svim varijantama - pase, od samo barenih polutki, preko krompira "na-paru", do przenog!
    Pozdrav iz Panceva,
    Prijatno ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Mnogo hvala na ovako iscrpnom objašnjenju šta je šta i kako se zove, i kako se sprema, i kako se servira. Finese su u pitanju, i nikad se nisam udubljivala u suštinu jednog ili drugog jela, pa mi ovakve informacije baš znače.

    ОдговориИзбриши
  7. Do sada nisam uopšte znala šta je prženija. Sad znam da je to u stvari sataraš :)

    ОдговориИзбриши
  8. Slobodno mozete dodati i plavi patlidzan.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.