Kad prestanemo da se krećemo, mi ubrzano umiremo

Tekst koji je  napisala Zorica Đorđević, profesor fizičkog vaspitanja i instruktor pilatesa u Beogradu, pod naslovom Zašto treba vežbati - naše razmaženo telo vapi za kretanjem , bio je i još je izuzetno čitan, zbog čega se ona potrudila da napiše i ovaj nastavak. Da podsetim, reč je o njenom predavanju polaznicima škole zdravog života "Zdravi zajedno", koju na Webinaru organizuje Aleksandra Sekulić. 


    Šta je pravilna fizička aktivnost,koji su njeni benefiti i kako konačno krenuti u njeno sprovodjenje  sa ciljem da  postane sastavni i nezaobilazni deo našeg načina življenja?


Pravilna fizička aktivnost je ona koja je INDIVIDUALNO dozirana i prilagodjena svakoj osobi (njenom polu, godinama starosti,telesnom statusu i potrebama), pa stoga zadovoljava osnovne principe bezbednosti i daje najveću moguću efikasnost. Da li znate da  tolerancija i oporavak od psihičkog i mentalnog stresa i zamora u velikoj meri zavisi od  naše  fizičke kondicije?! 

Jedan od najvećih razloga povećanog rizika za sve moguće bolesti (od prehlade,preko srčanih,degenerativnih do malignih oboljenja), jeste naš sedeći način života i nedovoljna fizička aktivnost. 

Upravo se fizička aktivnost smatra najboljim načinom za sprečavanje i lečenje srčanih problema(od povišenog pritiska do angine pektoris),gojaznosti,povišenog holesterola,šećerne bolesti,deformiteta kičme,anksioznih i depresivnih stanja,reumatoidnog artritisa i mnogih,mnogih drugih.

 SVI NAJVEĆI FAKTORI RIZIKA ZA NAŠE ZDRAVLJE,MOGU SE OTKLONITI ILI UBLAŽITI REDOVNOM I KONTROLISANOM FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU.

Drugim rečima FIZIČKO VEŽBANJE  JE LEK ZA ZDRAV I DUG ŽIVOT!!! 

Zašto je to tako?

 Zato što je telo stvoreno za kretanje i što je kretanje sam život. Kad prestanemo da se krećemo,mi bukvalno ubrzano umiremo! 

Da bi fizička aktivnost dovela do pozitivnih efekata na naše zdravlje, bitno je da zadovoljimo tri parametra :
1. Intenzitet (opterećenje) fizičke aktivnosti

2. Trajanje
3. Učestalost  odnosno  redovnost 





     INTENZITET FIZIČKE AKTIVNOSTI podrazumeva opterećenje kojem se izlažemo pri vežbanju. Ono se može pratiti preko otkucaja srca (pulsa), krvnog pritiska i obima disanja i nekih drugih manje bitnih parametara. 


Ako sami sprovodite fizičku aktivnost (hodanje,vožnju bicikla,vežbanje u kućnim uslovima ili na otvorenom prostoru), kao dobar orijentacioni test opterećenja moze vam poslužiti TEST GOVORA PRI AKTIVNOSTI. Naime,ako prilikom vežbanja možete da održavate razgovor uz malo ubrzanije disanje (blagu zadihanost),to znači da je intenzitet približno onakav kakav vam je potreban. Kažem,ukoliko sami sprovodite fizičku aktivnost, mada je moj savet da,ukoliko niste dugo vremena praktikovali fizičko vežbanje, bar neko vreme prepustite stručnim osobama da vas vode kroz proces vežbanja (odredjivanja opterećenja shodno vašim mogućnostima) i upoznavanja sa vašim telom kako bi  bilo kvalitetnije i bezbednije,a rezultati efikasniji.

 Ono što je takodje bitno naglasiti kada je intenzitet vežbanja u pitanju, jeste to da koliko god ljudi snose posledice  nedovoljne aktivnosti,toliko je ne manji PROBLEM i u preteranoj i neprimerenoj fizičkoj aktivnosti. To je slučaj kad nepripremljeni,nakon dugo vremena ne kretanja i bez fizičke kondicije,odjednom počnete naglo i preterano da vežbate kako biste "što brže" došli do rezultata koje ste sebi zacrtali. Važno je znati da svaka fizička aktivnost mora pre svega da bude bezbedna,što znači prilagodjena vašim mogućnostima,jer u suprotnom,ona više šteti nego što koristi.

TRAJANJE I DUŽINA FIZIČKE AKTIVNOSTI takodje treba da bude prilagodjena vašem zdravstvenom stanju i stepenu kondicije. Ako je u pitanju brzo hodanje, treba početi sa 20-30 minuta pa postepeno produžavati do prosečno optimalnih 45-60 minuta,zavisno od toga da li hodate na pokretnoj traci ili u prirodi. Ovo je naravno savet za one koji planiraju sami da pokrenu svoje telo,jer hodanje je prirodan oblik kretanja i našem telu neophodan,a opet najbezbedniji  i najdelotvorniji na naš kardiovaskularni sistem. Upotpunjen sa vežbama za jačanje i poboljšanje elastičnosti mišića i tetiva, poboljšanje pokretljivosti zglobova, kao što je sistem vežbi sadržanih u PILATESU I YOGI,koje su danas,hvala bogu,veoma rasprostranjene i dostupne,po mom skromnom mišljenju,jesu idealna kombinacija i put ka postizanju optimalnih uslova za zdrav i vitalan život.




Kada je reč o  UČESTALOSTI FIZIČKE AKTIVNOSTI, idealno bi bilo svaki dan prošetati BAR pola sata brzim hodom na otvorenom vazduhu i uraditi seriju vežbi  u trajanju od 20ak minuta koje bi uključile naše celo telo. Neka to bude cilj kojem bi trebali težiti u našem procesu pokretanja. Šetnju- hodanje uvek možemo sebi priuštiti svakodnevno bez ikakvih izgovora,a ako tome pridodamo još sistem vežbi za celo telo koje nam nude PATES ILI YOGA dva do tri  puta nedeljno,onda sa sigurnošću mogu tvrditi da ćete zaista sebi priuštiti jedan kvalitetniji i vitalniji život sa produžetkom vašeg prisustva na ovom svetu.


Naravno da je zdrava ishrana ništa manje značajan faktor u postizanju optimalnog zdravlja,ali o njenom značaju je govorila naša draga Aleksandra Sekulić nutricionista, pa  se moje pisanje bazira na značaju i uticaju fizičkog vežbanja na zdravlje. Ali,  svakako ne mogu a da ne pomenem da bez kvalitetnog goriva(hrane) ni naše "prevozno sredstvo"(naše telo), neće biti sposobno da se kvalitetno kreće.


Ostaje nam još da vidimo KAKO KRENUTI U SPROVODJENJE REDOVNOG I OPTIMALNOG FIZIČKOG VEŽBANJA?!


Prvo je potrebna SVEST o značaju fizičke aktivnosti za naše zdravlje i vitalnost,koju se nadam,da sam prethodnim i ovim tekstom uspela kod vas da probudim.

 Drugi korak,  kao rezultat prvog, bi trebala da bude pojava ODLUČNOSTI da unesete pozitivnu promenu u svoj život i konačno shvatite da je krajnje vreme da se pokrenete tj. ojačate i "ozdravite"!!! 

Treći korak je PLAN realizacije vaše odluke pozitivne promene, jer na cilj stiže onaj koji krene na put,a ne sanjar. 


Da bi rekreacija postala vaš način života,a ne samo još jedna propala i zanemarena odluka,razmislite i odgovorite sebi na sledeća pitanja: 
1. Šta je cilj vaših treninga(izgled,zdravlje,opuštanje) kako bi odlučili kojoj vrsti vežbanja da se priklonite
2. Da li vam mesto treninga odgovara po udaljenosti od posla ili kuće kao i atmosfera....Ako se odlučujete za brzu šetnju sami,uvidite gde vam je zgodno da redovno sprovodite istu na otvorenom vazduhu u kontaktu sa blagodetima koje nam priroda pruža(park,reka,jezero,šuma,more-za one koji imaju sreću da žive na moru)
3. Da li vam prija društvo za vežbanje ili volite da budete sami
4. Koje je to vreme u toku dana koje se uklapa u vaš dnevni i životni ritam jer važno je da vežbate redovno i da imate kontinuitet kako bi ste osetili pozitivne efekte i uvideli pozitivne pronene.


Budite strpljivi i istrajni.

Dajte sebi vremena za pozitivne promene.




 Moj predlog je da date sebi tri meseca vremena kontinuiranog i redovnog vežbanja  kako biste uvideli prave rezultate.
Kad primetite rezultate,verujte mi,motivacija ce vam se dodatno povećati i pomoći vam na vašem putu transformacije da vam fizička aktivnost postane sastavni deo života i da vam preraste u potrebu, kao što imate i potrebu za vazduhom  i da se osećate zdravim,snažnim i vitalnim.

I ZAPAMTITE- BUDITE DOBRI PREMA SEBI!


 Treba da prihvatite činjenicu da je ljudski bioritam svakog dana drugačiji i da nekada možete dati maksimum,a nekada ne. Odnosno, da se maksimum koji mozete dati razlikuje od dana do dana, zavisno od raznih okolnih situacija i da je vaš maksimum baš toliki u datom trenutku koliko ste mogli dati. Ali ne nalazite u tome izgovor da preskočite i izostanete sa treninga! Dobar trener će to primetiti  i dozirati trening, tako da ćete se posle njega osećati mnogo bolje,puni energije i ponosni na sebe što niste odustali kad vam je bilo teško!!! Isto naravno važi i u situaciji kada ste sami sebi "trener"!

Za kraj ovog mog pisanja htela bih samo još jednom da vas podsetim da je zdravlje prirodno stanje kome teži naša duša. Brinite o svom telu,jedite zdravo,krećite se,odmarajte se,naučite kako da se opustite,dozvolite sebi da uživate i bićete puni životne energije i vitalnosti i bićete kvalitetno dugovečni,što vam iskreno i od srca želim!

4 коментара

  1. Hvala za ovaj edukativan teks. Meni zaista nedostaje fizička aktivnost i verujem da ću u sebi naći snege da to menjam. za sada šetnje sa psom, koji je baš brz i aktivan, pa ne dozvoljava lagano hodanje, nisu dovoljne.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja bi trebalo ozbiljno da se zabrinem - i motivišem. Sjajan tekst!

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.