Krojači afera su na svakom koraku, samo su neki mali, a neki veliki

Čitam jutros po novinama tvrdnje o tome da je ugled Srbija opet u minusu, posle ujdurme s lažnim pornićem novoizabrane hrvatske predsednice, jer je montiranje ove afere nanelo više štete Srbiji nego Hrvatskoj. Analitičari tvde da nije slučano što se to dešava baš sada i da neko, zapravo, ovime podriva srpsko-hrvatske odnose.

Montiranih afera, kao što i sami znate, ima svuda i na svakom nivou- pa zar i one komšijske spletke i izmišljanja razno-raznih prevara i švaleracija nisu upravo to? A tek one, u čije se krojenje umešaju obaveštajne službe, najveći belosvetski obaveštajci, vrhunski kreatori laži i haosa. 


Sećate li se onih snimaka ratnih TV Dnevnika iz zagrebačkog i beogradskog studija, u kojima voditelji čitaju apsolutno isti tekst, napisan tako da i Hrvati i Srbi misle da "naša strana napreduje na frontu, a njihova, neprijateljska, ima velike gubitke"? Našla sam na netu ovaj,  ali mi se čini da ih je bilo više. A onda, posle toliko godina, pojavljuje se neki trećepozivac iz grupacije onih koje je Alijansa poslala ovde da pripreme teren i da nastoje da seju zlo, koji priznaje da su imali svoje ljude svuda i na svakom mestu, koji su bili zaduženi za to da ovakve stvari dospeju u udarne dnevnike svih strana, po potrebi.

Očito, takva neka kuhinja skuvala je i pomenutu, ali i toliko drugih, i otkrivenih i neotkrivenih ili naknadno otkrivenih afera, koje su u datom trenutku pomogle ostvarenju cilja. Pa zar i onaj napad na jednu običnu medicinsku sestru iz ove moje priče, nije upravo to- pravljenje afere ni od čega?

I evo jednog malog primera iz naše svakodnevice, kolko da znate kako se fabrikuju afere.

Parafraziram priču, zapravo sećanja svoje koleginice iz nekih davnih dana, kada su neke sadašje i neke druge političke opcije bile u igri. (Naravno, uz njenu saglasnost.)

Vlasnik portala, nikad novinar, a u službi određene političke grupacije me zove, kaže ona, da se dogovorimo oko nekog posla koji želi da mi ponudi, pozivajući se na naše zajedničke prijatelje iz te grupacije.

-Ti znaš onog većnika... e pa, znaš, trebaju nam informacije o njemu, kažu da ima ogromnu platu. A znaš, MitaSimaVoja (ime nekog člana pomenute opcije, za čije potrebe se tekst piše) hoće da pišemo o njemu.
- Ima. Jednaku kao i svi ostali većnici.
-Ali on uopšte ne dolazi na posao, priča se.
-Ne pretrže se baš od dolaska, ali ipak dolazi češće od drugih.
-Ženu je zaposlio u javnom preduzeću.
-Da, zaposlio je ženu. Pa još u javnom preduzeću. Onaj Drugi je zaposlio komšiku, onaj Treći devojku, a Četvrti... setiću se, i on je nekog...
-A ima i ljubavnicu.
-Pa sad, nisam mu držala sveću, ali mi se žena onog Drugog sama žalila da je ta komšika koju je zaposlio njegova ljubavnica,  a... da, setila sam se, i Četvrti je zaposlio ljubavnicu, i to kao svoju sekretaricu, sama mi se pohvalila satom  koji joj je kupio za prvi radni dan.

I tako, odbila je ona najavljeni posao i bilo kakvu saradnju sa dotičnim.
Ali se naručeni tekst ipak pojavio.

Kao u svakoj kafani- konobar mora da isporuči ono što mu je naručeno. I uredno plaćeno.



Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.