Zaplanjac sreo živu boginju- Kumari u Nepalu



     On je Zaplanjac koji  radi (kao pilot) u Čadu, stalnu adresu ima na Tajlandu gde i živi sa porodicom kada odradi "afričko" radno vreme, a trenutno je u Nepalu.

     - Je l' ti piše da ti neko čita blog u Nepalu- pitao me je maločas, baš onda kada sam komentarisala  njegov status otud sa "blago tebi".
    U statistici ovog bloga zapisano je pet pročitanih tekstova sa nepalske sdrese kompjutera.



     Ni novinar, ni bloger u meni nisu mogli da oćute na ovu iformaciju, pa zahvaljujući tome imate priliku da se upoznate, ako već niste, sa nepalskom živom boginjom- šestogodišnjom  Kumari. Moj zemljak (prećutaćemo mu ime, njegovom voljom) je imao priliku da je fotografiše tokom jednog od trinaest ceremonijalnih pojavljivanja u javnosti u godini. Inače, živi u manastiru.


     Kumari (devica, na nepalskom) smatra se za inkarnaciju hindu boginje moći Kali.
     Da bi to postala, morala je da ispuni jako stroge uslove - najpre da je besprekornog zdravlja, da nikada nije prilila krv, da nije bila bolesna, da nije izgubila ni jedan zub... a onda da prođe još 32 testa perfekcije, kojima potvrđuje sopstveno savršenstvo.

     Ona će, kao i njene prethodnice i nalsednice, ostati Kumari do prve menstruacije ( kada se vraća svojoj porodici i normalnom životu). Vodi tajanstven i privilegovan, poseban život- ne ide u školu, ne igra se napolju, ne sme da dodirne svoje prijatelje kako bi ostala čista i ne sme nogom da stane na tlo, nego je u javnosti uvek nose.

     Pojavljuje se uvek jako ukrašena, našminkana i obučena u  bogatu crveno-zlatnu tradicionalnu nošnju, koju nasleđuje od svoje prethodnice. U crveno su joj obojene čak i noge.



                       a za svečanost pojavljivanja Kumari red je i sam biti doteran

     Živoj boginji Kumaru klanjaju se i budisti i hunduisti, koji je kite cvećem i novcem, pri čemu prate njene reakcije i "čitaju" da li će im se ostvariti želje. Smatra se za zaštitnicu i veruje se u to da donosi prosperitet.


 
     I nekoliko zemljakovih fotografija iz nepalske svakodnevice


                                          statu Bude iz sedmog veka




                                    nosači uskim strmim ulicama nose i po 60 kg





I jutros, sada je 7.3, dobila sam još nekoliko fotografija- Namche Bazar i Mont Everest u daljini









Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.