- ako upamti da prebranac - gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela
- na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka
Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ?
Ako se i javi neko, verujte mi na reč, posle uputstva koje sledi za kuvanje ovog nacionalnog srpskog i makedonskog specijaliteta, a mogu i da se kladim u to, više ih neće biti.
Zima je pravo vreme za gotovljenje - u mom rodnom Zaplanju se kaže gotvljenje, prebranca ili gravčeta (u daljem tekstu - prebranac). Em se pasulj kuva malo duže, pa će bar podići temperaturu u stanu, em je samo jelo malo jače, pa više prija zimi nego leti.
Prvi recept je, zapravo, osnova za spremanje prebranca, posnog, kako bi se naški reklo, klot. A sve ostalo samo su varijacije na istu temu.
Potrebno je:
- 300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra, a kada se stavi da provri, prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja), ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli
- jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju- ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali bašbaš doooobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u djuveču, redja sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dodje pasulj. Proveriti koliko je slano - svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Drugi recept je zasnovan na ovom , ali se može modifikovati na par načina:
- pri kraju kuvanja pasulju dodati iseckano korenasto povrće, jedan paradajz i jednu papriku ili bar nešto od toga, a pred stasvljanje u rernu, naseckati i koji čen belog luka
- pred stavljanje u rernu , preko pasulja poredjati kapice šampinjona okrenute na gore i sve zajedno
zapeći
- nekoliko suvih paprika preliti vrelom vodom da omekšaju, pa ih napuniti prebrancem i staviti u tepsiju s pasuljem
- u posebnoj šerpi prokuvati suva rebra ili jednu kolenicu , baciti vodu u kojoj se kuvala i staviti je u šerpu s pasuljem , da se nastavi i njeno kuvanje - prilikom stavljanja pasulja u tepsiju, raskidati kolenicu i meso rasporediti preko. Ukoliko se koristi slanina ili suvo meso, nije potrebno prethodno kuvanje. Prebranac je jako ukusan i ako mu se, pred pečenje, dodaju iseckane viršle, ali ja ovu varijantu ne preporučujem, zbog toga što viršle spadaju , kažu stručnjaci, u najveće otrovno jestivo smeće.
I jedna zanimljiva epizoda - kada se ode u Kinu, svi žele da probaju njihovu hranu, koja specifičan kineski ukus ima jedino tamo - sve ostalo po svetu samo je varijacija na tu temu. Ali, dosadi i to - u Pekingu sam, u hotelskom lobiju ,čula razgovor dvojice saputnika - E, na večeru idemo u" Magarence ", došao je onaj naš kuvar koji na biciklu obilazi svet i izdržava se kuvajući naša jela u restoranima. Večeras kuva pasulj, a kuva ga, brateeeee , prste da poližeš.
Napomena - ovaj recept sam delila koleginicama, kolegama, prijateljicama, poznanicima... I svako mi se pohvalio da se proslavio medju ukućanima ili gostima. Jednostavno, recept koji ne može da omane. Mnogi ga obavezno spremaju za posne slave ili Badnje veče . Dobar je vruć i hladan , a pogodan je i za zamrzavanje, ako vas mrzi da ga često kuvate .
- na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka
Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ?
Ako se i javi neko, verujte mi na reč, posle uputstva koje sledi za kuvanje ovog nacionalnog srpskog i makedonskog specijaliteta, a mogu i da se kladim u to, više ih neće biti.
Zima je pravo vreme za gotovljenje - u mom rodnom Zaplanju se kaže gotvljenje, prebranca ili gravčeta (u daljem tekstu - prebranac). Em se pasulj kuva malo duže, pa će bar podići temperaturu u stanu, em je samo jelo malo jače, pa više prija zimi nego leti.
Prvi recept je, zapravo, osnova za spremanje prebranca, posnog, kako bi se naški reklo, klot. A sve ostalo samo su varijacije na istu temu.
Potrebno je:
- 300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra, a kada se stavi da provri, prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja), ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli
- jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju- ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali bašbaš doooobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.
Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u djuveču, redja sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dodje pasulj. Proveriti koliko je slano - svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.
Drugi recept je zasnovan na ovom , ali se može modifikovati na par načina:
- pri kraju kuvanja pasulju dodati iseckano korenasto povrće, jedan paradajz i jednu papriku ili bar nešto od toga, a pred stasvljanje u rernu, naseckati i koji čen belog luka
- pred stavljanje u rernu , preko pasulja poredjati kapice šampinjona okrenute na gore i sve zajedno
zapeći
- nekoliko suvih paprika preliti vrelom vodom da omekšaju, pa ih napuniti prebrancem i staviti u tepsiju s pasuljem
- u posebnoj šerpi prokuvati suva rebra ili jednu kolenicu , baciti vodu u kojoj se kuvala i staviti je u šerpu s pasuljem , da se nastavi i njeno kuvanje - prilikom stavljanja pasulja u tepsiju, raskidati kolenicu i meso rasporediti preko. Ukoliko se koristi slanina ili suvo meso, nije potrebno prethodno kuvanje. Prebranac je jako ukusan i ako mu se, pred pečenje, dodaju iseckane viršle, ali ja ovu varijantu ne preporučujem, zbog toga što viršle spadaju , kažu stručnjaci, u najveće otrovno jestivo smeće.
I jedna zanimljiva epizoda - kada se ode u Kinu, svi žele da probaju njihovu hranu, koja specifičan kineski ukus ima jedino tamo - sve ostalo po svetu samo je varijacija na tu temu. Ali, dosadi i to - u Pekingu sam, u hotelskom lobiju ,čula razgovor dvojice saputnika - E, na večeru idemo u" Magarence ", došao je onaj naš kuvar koji na biciklu obilazi svet i izdržava se kuvajući naša jela u restoranima. Večeras kuva pasulj, a kuva ga, brateeeee , prste da poližeš.
Napomena - ovaj recept sam delila koleginicama, kolegama, prijateljicama, poznanicima... I svako mi se pohvalio da se proslavio medju ukućanima ili gostima. Jednostavno, recept koji ne može da omane. Mnogi ga obavezno spremaju za posne slave ili Badnje veče . Dobar je vruć i hladan , a pogodan je i za zamrzavanje, ako vas mrzi da ga često kuvate .
Eto, meni je sutra na meniju prebranac. Ovo mi je došlo kao kec na deset. Hvala! :)
ОдговориИзбришиI nećeš se pokajati. Ja predugo nisam kuvala pasulj, pa sam onda juče skuvala malo više i od dela sam napravila prebranac, koji smo juče i jeli, a ostatak sam stavila u zamrzivač. Danas sam od drugog dela napravila čorbast, takodje jako ukusan pasulj, pa smo tako dva dana imali različita jela od istog. I nije nam ni dosadilo, ni smetalo. Štaviše.
ОдговориИзбришиmomci hvala vama na ovom predivnom prebrancu
ОдговориИзбришиpozdrav iz Slovenije
Hvala za recept Negoslava. Uz tvoju pomoc i Miljkovih sa euneta (http://solair.eunet.rs/~miljkovi/) koncno sam uspeo da napravim pravi prebranac. Ali cini mi se i da nije fora u receptu koliko u nedostatku prave vrste pasulja. Lima beans jednostavno nije materijal za prebranac, niti je Gigandes. Ali ... za sve one sto zive na anglo-saksonskom zapadu tip od mene: 820g value pack Heinz Baked Beans in Tomato Sauce, ispriranje pod vodom, i imate >400g pasulja koji je vec skuvan tacno koliko treba. Nista potapanje preko noci, odlivanje prve vode i slicne fore. Expressno do pobede!!!
ОдговориИзбришиHvala za uputstva koja će pomoći našima u Vašem košiluku, kad im se prijede prebranac.
ОдговориИзбришиHvala na receptu! Gosti su bili stvarno odusevljeni. Imao smo oko 20 gostiju i dan danas ne znam kako sam sve to uspioi da stignem. Gosti su bili svi stranci, i bio im je prvi put da jedu srpsku hranu! Tata mi je poslao direktno autobusom domacu hranu, pa je sve jos ukusnije bilo. Jos jednom hvala i pozdrav svima, Aleksandar iz Berlina.
ОдговориИзбришиOtpozdrav, Aleksandre, malo zakasneli, izvini. Nadam se da i dalje kuvaš prebranac.
ИзбришиMolim vas uvazite ovaj komentar -> Nemojte preporucivati vegetu nikada vise, jer iako nam je svima nama jako zdrago to ime i taj zacin, kao i zacin c, tacnije ta mesavina divna preukusna koja da smek svakom jelu, poslednjih godina u Vegetu i Zacin C, stavljaju MNG (Mono-natrijum Glutaminat)...To rade da bi pojacali ukus, da bi zacini bili jos ukusniji, a ta supstanca ta hemija koju ubacuju je IZUZETNO kancerogena..Znaci do te mere da je zabranjena u vecini zemalja, kod nas naravno nije. Molim vas preporucujte zacine koje pravi Aleva, koji nemaju pojacivace ukusa, niti reklamiram niti me u principu zanima koje cete zacine koristiti, samo apelujem da biste bili svesni i saznali sta nam rade ! Pritom bih mogao da apelujem da promenite ulja, suncokretovo ulje se jako lose ponasa pri vecim temperaturama i razgradi se na drugacije masti koje nisu zdrave za nas organizam, koristite druga ulja iako su skuplja, izbegnite srednje godine sa pritiskom i secerom, sredite vas zivot dok ste jos zdravi. Pravite sami vasu mesavinu zacina, ima recepata za domacu Vegetu, pronadjite, nije tesko, ako vec ne zelite zacin koji Aleva od nedavno prodaje, da kupujete. Toliko.
ОдговориИзбришиJojj... A vazduh koji da koristimo??
ИзбришиNe postoji ni jedan jedini dokaz, ni jedno jedino istrazivanje da ovo potvrdi. Uostalom MNG je prirodni sastojak npr. paradajza. U pitanju je natrijumova so glutamicne kiseline, koja je jedna od aminokiselina i kao takva je jedno od najznacajnijih jedinjenja za zivot, kao osnovna gradivna jedinica proteina...
ИзбришиUpravo tako.. Kinezi i Azijati općenito koriste to kao tzv. peti okus i tamo je u širokoj upotrebi i u velikim količinama.. Daje to istina onda bi tamo ljudi puno masovnije oboljevali od raka a epidemiološki nema nikakve razlike između npr. Evrope i Azije ili Amerike..
ИзбришиHvala na korisnim savetima - doduše, kod nas je odomaćen izraz za sve suve začine vegeta, a svi oni sadrže te izvikane pojačavače ukusa.
ОдговориИзбришиsuper recept...
ОдговориИзбришиda znate da jeste- hvala
ОдговориИзбришиa jel moze zacin c ne koristim vegetu
ОдговориИзбришиMože, bilo koji suvi začin. A i ne mora.
ОдговориИзбришиda li mi mozete reci koju vrstu pasulja da kupim...pokusacu sutra prvi put da ga napravim.Unapred zahvalan
ОдговориИзбришиNajbolji je onaj beli, tetovac, ali nećeš pogrešiti koji god da uzmeš, samo ne onaj ljubičasti ili bilo koji iz konzerve. I srećno, pa javi...
ОдговориИзбришиObožavam tako spremljen prebranac.
ОдговориИзбришиNo, moja ćerka ne voli luk, pa više voli tzv. tučeni pasulj, sve se ispasira, pa i luk, tako ga u poslednje vreme spremam, tako ga sprema i moja mama. Isto se zapeče u rerni, isto se pripremi luk sa dosta aleve paprike.
Prijatno i srećno Badnje veče.
Draga, uzvraćam najlepšim čestitkama i željama koje već znaš. Hvala ti na dosadašnjem lepom druženju, idemo dalje.
ОдговориИзбришиNegoslava,
ОдговориИзбришиnisam volela da jedem pasulj do danas, kada sam ga spremila na Vaš način.
Veliko Vam hvala na istom.
Pozdrav.
Bravo, baš mi je drago.
ИзбришиPRIDMEDBI IMA, POSEBNO NA DRUGI RECEPT. SAMPINJONI I PASULJ AQPSOLUTNO NE IDU ZAJEDNO.
ОдговориИзбришиHvala. Pretpostavljam štste hteli da kažete, ali bih Vam bila zahvalna da svoj stav obrazložite zbog onih koji ne vode mnogo računa o ...slaganju namirnica, kombinaciji proteina itd.
ОдговориИзбришиI naravno, pošto govorite o primedbama u množini, lepo bi bilo da kažete još koju.
Uz jednu važni napomenu- reč je o tradicionalno srpsko-makedonskom receptu i o jelu koje, ma koliko bilo... naporno, nije na meniju svakodnevno. Sprema se o slavama i za Badnje veče i možda još koji put tokom zime. Pa u tom smislu i ne može biti neki golemi atakj za organizam. Da jeste atak, ne bi se toliko dugo zadržao u narodu.
Prvi put pravim prebranac,od svih recepata na netu izabrala sam Vaš...pa ako ispadne loše Vas ću i da krivim. :)
ОдговориИзбришиNudim ovakav dogovor: ukoliko ste nezadovoljni, ja nadoknađujem štetu ;) Može?
ИзбришиŠtete nema,prvi put pravim prebranac i ispalo je sasvim dobro,sledeći put će još bolje. Recept je odličan,sve pohvale.
ОдговориИзбришиčestitam i hvala Vam, pre svega na poverenju, a i na lepim rečima
ИзбришиSpremam i ja Nego prebranac godinama i nema kome se ne svidja ali volim da poglefam i druge recepte i da nesto promenim ako mi se ucini dobro.Ovaj tvoj prvi,tradicionalni revcept je najslicniji mom i ovog puta ostajem pri tom receptu.Spremam ga u tavcetu i na masti i dodajem tucanu crvenu ljutkastu papriku iz naseg kraja.Moram samo da pazim da mi ne bude previse suv.Ovaj tvoj i na slici izgleda tako primamljivo i ukudno 👌
ОдговориИзбришиtakav i jeste, slatka :)
ИзбришиJa nisam neka kuvarica, ali mi 2 kg luka na 300 gr pasulja ne deluje kao dobra razmera. Da li je to tako u ovom receptu?
ОдговориИзбришиNe. Piše da nije mnogo ni 1.5 kg luka na 300gr pasulja. Umesto da Vas ubeđujem, kopiraću komentar sa Fb:
ИзбришиNatalija Antovski Po osnovnom receptu pravim od kada sam pocela da kuvam! Identicno kao ti... luka 5 puta vise od pasulja i dosta ulja i aleve paprike....nikada nije omanuo. Nista ne stavljam od povrća i začina sem soli, aleve i lista lovora...VRH!!!
Dakle, može i manje luka, i duplo i više nego duplo manje, ali Vam predlažem da probate i ovako.