SAVRŠENI RECEPT ZA NAJBOLJE MOSKVA ŠNITE

- U međuvremenu inoviran recept detaljima koje sam "ukrala" od gospođe Anice Džepine, tvorca originalne  Moskva šnit kakva se, nažalost, više ne služi nigde... osim možda po nekim svetskim metropolama, kao naš brend

   
Od kada sam probala čuvene Moskva šnite, tragala sam za najboljim receptom za ovu tortu i oprobala mnoge od onih na koje sam nailazila na netu i u kuvarima. Na kraju sam sklopila svoj recept ,  koji je kombinacija svih onih koje sam probala, a odlika mu je da daje savršen kolač kojeg se nećete postideti i na najvažnijim svečanostima. Torta je ogromna, a ako vam nije potrebna tolika, mere se mogu prepoloviti.

Potrebno je 

za kore
16 belanaca
16 kašika šećera
400 gr mlevenih oraha
4 kašike brašna

Ako slušamo savete gospođe Džepine, u korice bi zapravo trebalo stavljati po jednu kašiku brašna i mlevenog pti ber keksa, koji im daje masnoću.

za fil


16 žumanaca
20 kašika šećera
375 gr putera i 250 gr margarina
250 g prah šećera
četiri kesice vanilin šećera

200 + 100 gr šlaga
300 ml  prokuvanog mleka

100gr  lešnika
100gr badema

višnje bez koštica, najmanje 500gr, a ja stavim i više , nekada i više od klograma, ništa ne smeta- mogu da se kratko probare i stave u cediljku da se dobro ocede

oceđen ananas iseckan na komadiće,iz jedne veće konzerve.

Po receptu autorke ove torte višnje obavezno prokuvati i to gusto, (kao i ananas ako ga sami kuvate), a zatim ih procediti, kako bi ona mogla dugo da stoji.


Priprema -  ispeći četiri kore od po četiri belanca, mikserom umućena s 4 kašike šećera, kojima se zatim doda 100 gr mlevenih oraha, koji se umešaju varjačim, zajedno s jednom kašikom brašna. Peći na pouljenom pek papiru, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle stavljanja pleha temperatura se smanji na 150 stepeni.

Na pari skuvati fil od 16 žumanaca i 20 kašika šećera, koji se povremeno meša i kada se skine s vatre.
Posebno umutiti puter i margarin s prah šećerom i vanilom pa sjediniti s ohladjenim kremom od žumanaca.

Umutiti 200 gr šlaga s malo manje od 200 ml mleka, da bude jako čvrst i sjediniti ga s filom. A 100 gr   šlaga umutiti s malo više od 100 ml mleka, da bude za nijansu ređi.

Ispeći lešnik u rerni, staviti ga u kesu i izdrobiti oklagijom.

Napomena- po originalnom receptu nema četvrte korice i ne koristi se lešnik.

Badem potopiti u vrelu vodu, pa ga oljuštiti, osušiti i iseći na listiće.

Filovanje - prvu koru mazati četvrtinom fila, dobro utapkati sve višnje i preko namazati tankim slojem ređeg šlaga, koji stavljam kako bi se sledeća kora dobro zalepila za višnje. Staviti drugu koru, premazati filom,  staviti ananas, pa premazati ređim šlagom. Zatim ide treća kora, fil preko, drobljeni lešnik, ređi šlag. Četvrta kora se premaže filom, pa šlagom i preko se posipa listićima badema.

     Napomena - ako ne volite višnje ili ananas, možete ih zameniti seckanim kivijem ili prokuvanim i ocedjenim kockicama kiselkastijih jabuka ili breskvi. Ako vam usfali lešnik, možete ga zameniti i seckanim orasima.

     I kao ohrabrenje ne baš veštim domaćicama, sledi fotografija koju mi je poslala prijateljica Lena iz Beča  - njoj je iz prve ova torta uspela, na radost ukućana i gostiju. A jedva sam uspela da je ubedim da je napravi, budući da nije bila vešta s mešenjem korica. Sve do sada.




Danas je 20.11.2013.godine , dan koji je meni obeležila jedna divna žena,  s puno lepih reči meni upućenih, na njenom blogu, Coolinarija, Coolinarija, koji možete naći ovde.

I na kraju, još jedna napomena: u jednoj FB grupi, koja okuplja žene čije je zanimanje ili dodatno zanimanje spremanje torti za prodaju, naišla sam na preporuku ovog recepta, ali uz predlog da se količina šećera prepolovi. Nisam probala, ali sledeći put praviću je sa smanjenom količinom šećera - zakinuću nekoliko kašika u filu koji se kuva i jedno 50 ili malo više grama na onom šećeru u prahu. Osim toga, izbaciću margarin koji sam sasvim isključila iz upotrebe, a umesto ukupno 575 grama putera i margarina, staviću  oko 470 grama putera. 
Moja prijateljica koja se bavi izradom torti, odbija da stavi samo puter zbog toga što je on mekši i postoji opasnost da se torta opusti pa ovaj moj predlog uzmite s rezervom ukoliko pripremate tortu za neko veselje.

65 коментара

  1. Прекинула сам дијету због овог рецепта.
    Није да сам поносна на чврстину свог карактера, али не жалим. Најбоља торта икад.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako mi je drago, a znam da niste jedini. Hvala lepo za povratnu informaciju.

    ОдговориИзбриши
  3. Ako hocete da se osjecate kraljevski(ili bogovski) ili zelite da se vasi gosti osjecaju kao kraljevi(ili bogovski), pocastite sebe ili vase goste ovom tortom, CIST UZITAK !!! I`m in heaven !!!
    mala prge

    ОдговориИзбриши
  4. Ma, ja stalno ponavljam to isto, ali se neiskusne domaćice boje neuspeha. A razloga za to nema.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман20. јул 2013. 11:16

    Jednostavno si mogla da trazis u restoranu RECEPT ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Ne znam da li bi ga dali. A iskreno, moj je bolji.

    ОдговориИзбриши
  7. Vise puta sam pravila po ovom receptu. Prosecna sam u pravljenju torti, ali ovu nikad nisam omanula. Svaki put mi nije ostalo ni parce posle proslave. Jedino sto menjam vrstu secera koji stavljam, cesto stavim fruktozu ili smedji tamo gde mogu. Cestitam na receptu.

    ОдговориИзбриши
  8. Jako mi je drago, hvala. A sada ću Vam otkriti jednu tajnu - ako Vam recept ne uspe, kako to obično kažemo, to je stoga što niste dobili tačan recept. Uvek postoji neka kulinarska tajna, koju kuvar-ica zadrži za sebe, kako bi ona ispala najbolja. Ili je to profesionalna tajna, kako je, recimo, kod ove torte - na primedbu Anonimnog kako sam recept mogla potražiti u Hotelu Moskva, obratila sam im se da proverim da li je tako nešto zaista moguće. Iz marketing službe su mi ljubazno odgovorili da čak ni sama autorka ovog recepta ne daje potpuni recept, kako bi moskva šnite bile takve, po njenoj zamisli, samo tu. Što je i sasvim razumljivo.
    Jedino smem da se kladim u to da je torta po ovom receptu bolja od njihove. Neskromno, ali je tako, više puta sam proverila.
    Uostalom, ja i ne polažem pravo na recept, jer sam samo malo promenila , dopunila i kombinovala one koje sam nalazila.

    ОдговориИзбриши
  9. Evo dodjoh i ja, i ovo zabelezih za probu. Necu sumnjati da ti je recept odlican, i zato kad probam, odmah javljam utiske. Hvala, baci ti nama po jos koji savrsen recept za najbolje ... bilo sta:)

    ОдговориИзбриши
  10. Da, tako ja zabeležim milion stvari... pa zaboravim ili me prošla volja ili naišlo nešto zanimljivije. Ali sam sigurna da ćeš ovo probati - više puta.
    A sad - ako se pojavi neki savršeni recept, može se desiti da ga dobacim. Mada, sve nešto kontam da sam najsavršenije već ispucala.

    ОдговориИзбриши
  11. E , baš si me isprovocirala i moraću da nadjem nešto - najbolje, super, izuzetno ili bar efektno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koje su dimenzije pleha u kom peces. Vidim, za kore 4x po 4 belanca, pa mi reci samo u kom plehu... Volela bih je spremiti za slavu, pa jednom pre toga moram isprobati, da bude sigurica:) Hvala i pozdrav

      Избриши
    2. Prvo, ako je za probu, predlažem ti da napraviš duplo manju tortu, za koju su dovoljne dve korice. Ja korice pečem u plehu od šporeta,a budući da ih imam više- kako kad. U svakom slučaju, bolje je da korice budu tanje, ne mnogo tanke,ali, recimo, kao za patišpanj za rolat.Ali nećeš pogrešiti koji god pleh da uzmeš- mislim na one koji se dobijaju uz šporet, a ne na one manje.

      Избриши
  12. http://serbiancookbook.blogspot.com/2011/03/moskva-snit.html... učini mi se zanimljivim i ovaj recept

    ОдговориИзбриши
  13. Odličan recept, sve preporuke. Evo kako izgleda u mojoj izvedbi.
    Draga moja, hvala ti za fantastičan recept. Sve pohvale koje sam dobila prenosim tebi jer si to zaslužila.
    <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
  14. Rekoh, zatečena i prijatno iznenđena, ispod teksta na tvom blogu, koji sam linkovala pre tvog komentara, pa mi sada glupo zvuči da ga brišem.ETO, hvala ti i ovde, slatka zemljakinjo.

    ОдговориИзбриши
  15. Koliko dugo se peku kore?
    Nisam iskusna u pravljenju slatkisa ali ovo moram da probam jer je moj decko obozava a sutra mu je rodjendan ;)
    Hvala Vam na deljenju recepta.

    ОдговориИзбриши
  16. zavisi od rerne, nikad sa sigurnošću ne mogu da preporučim, pa je potrebno proveriti, ali obično na 180 do 200 stepeni, najkraće 15 minuta, pa se isključi rerna i odstoje još malo
    ja pipnem rukom, nekako sam navikla d apo mekoći-tvrdoći testa ocenim je li pečeno, ali je sigurna varijanta i čačkalica - probodeš i ako na njoj nema traga od testa, onda je ok

    ОдговориИзбриши
  17. Hvala puno na odgovoru.
    Krecem sa pravljenjem za pola sata, ali manju tortu.
    Da li prepolovim sve mere?
    I kako onda filujem jer imam samo dve kore?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda ćeš da ih isečeš, uzduž, tako da dobiješ četiri kore. Dakle, ne popreko, pa da istanjiš koru, nego jednostavno onako, da prepoloviš jednu, pa drugu, na četiri jednaka dela.Srećno.

      Избриши
  18. Анониман7. март 2014. 23:11

    Da li ste merili tezinu torte sa ovim kolicinama? Da znam otprilike koliko ljudi se moze posluziti... Prepolovila bih meru za jednu priliku ali strah me je da ce biti premala...

    ОдговориИзбриши
  19. Nisam merila, tako da...ne znam. Ali, ako je za "priliku", uvek je bolje napraviti ovoliku. Kod nas bi se reklo, neće da se baci...

    ОдговориИзбриши
  20. recept je do tancina opisan, i kada ga praatis sa lakocom se napravi... Meni je samo bio problem kada sam u okruglom kalupu filovala - deluje da je jako mnogo fila...

    Preporuka - sa ovom kolicinom secera je preslatka, pa se slobodno moye izbeci secer u margarinu ...

    ОдговориИзбриши
  21. Hocu da isprobam ovaj recep za rodjendan jednog decaka pa me zanima da li mi odgovaraju ove mere za pleh precnika 28 cm,da li znate?hvala

    ОдговориИзбриши
  22. Sada sam izmerila- jedan od plehova u kojem pečem korice je, mereno iznutra a ne po ivicama, 40 x 28 cm. Manji Vam ne bih preporučila, biće debele korice. Jeidno ako pravite od pola ove količine i pečete četiri korice.

    ОдговориИзбриши
  23. Sada sam upravo zavrsila pravljenje po vasem receptu... sutra cu probati. Čini mi se da je previše maslaca i margarina(375+250), stvila sam toliko i ako se plašim da je to previše. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za tortu ovolike veličine, mislim da nije previše. U svakom slučaju, za prvi put preporučujem da se držite recepta, a kasnije možete smanjivati količinu ili umesto margarina dodavati slatku pavlaku.

      Избриши
  24. Evo i ja da se javim,tortu sam pravila za deciji rodjendan i odlicno je ispala:)...hvala puno na ovom divnom receptu ;)

    ОдговориИзбриши
  25. Hvala na ovom eceptu. Ja cu probati da ga napravim sutra za rodjendan muzu. Imam jedno pitanje - zasto mesate puter i margarin, zasto ne samo puter? Javicu rezultate....

    ОдговориИзбриши
  26. Iskreno, ja stavljam samo puter. Ili ga delimično zamenim i slatkom pavlakom. Ali, sve na sopstvenu odgovornost, jer je puter mekši i margarin se preporučuje zarad čvršćeg fila.
    Želim Vam uspeha pri pravljenju torte, a suprugu srećan rođendan.

    ОдговориИзбриши
  27. Draga moja,
    FANTASTICNO !!!!!!
    Samo da se srdacno zahvalim na fantasticnom, najboljem receptu kojeg sam
    isprobala skoro. Naime, napravila sam tortu muzu za rodjendan......i moram da
    kazem da su svi, dok su je probavali, prestali pricati....a ja naravno ponosna
    jer skoro mi nije torta tako dobro ispala. Naravno sve zahvale Negoslavi, koja nije
    skrila od nas niti jedan detalj vezano za ovu tortu, pa sam ja ispod prosjeka spravljateljica torti uspjela. Puno puno hvala. Nadam se da cete uskoro da nam
    otkrijete jos poneki nepogresivi, divni recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Priznajem da volim povratne informacije, posebno kad su od ovako zadovoljnih čitalaca. Hvala draga Snježana, moraću da se potrudim i da preporučim opet nešto lepo. Dugo nisam.

      Избриши
  28. Gordana Dobranic23. јул 2014. 18:49

    Torta je divna ja je pravim uvek za rodjendan unuku , ali umesto visanja stavljam maline!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I verovatno je savršena i tako. Hvala Vam.

      Избриши
    2. Draga Negoslava,
      zelim da zahvalim na detaljno objasnjenom receptu....nisam nikada pravila ovu tortu,ali jemojoj svekrvi omiljena i zelim da je iznenadim :-)...ali nikada nisam pravila tortu za koju se fil kuva na pari,pa mi, ako mozete, pojasnite kako da to efikasno odradim...hvala unaprijed na odgovoru i srdacno vas pozdravljam :-)

      Избриши
    3. Verovatno nemate onaj lonac s duplim dnom za kuvanje na pari- ja ga imaam, ali ga retko koristim. Radije uzmem dve šerpe i u malo manju nalijem vodi pa stavim da provri. Onda preko nje stavim veću šerpu u koju sam stavila sastojke za fil i sve vreme dok se on kuva na pari mutim ručnom mutilicom za jaja. Primetićete kada fil počne da se zgušnjava- ne padaju kapi sa žice, nego teče u gustom mlazu. E tada je skuvan.
      Ne mogu precizno da Vam kažem kada i posle koliko minuta- sve je idividualno, jer zavisi od temperature vode. A podrazumeva se da temperaturu smanjite, kako ne bi vrela voda prštala na sve strane ispod one druge šerpe. I opet, da sve vreme stvara paru.

      Избриши
  29. Hvala vam puno na brzom odgovoru...javicu kako je ispala :-)...
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  30. Poštovani u Hotel Moskva - prvih sto godina u pdf formatu njihova glavna poslastičarka je dala svpj recept (132 strana). Sve pohvale za ovaj odličan blog!!!

    ОдговориИзбриши
  31. Draga Negoslava,
    Torta je odlicno ispala,svima se svidjela,samo je za moj ukus malo preslatka...da li se mijenja nesto u sastavu,ukoliko se smanji kolicina secera?

    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago. Nisam probala, ali slobodno smanjite količinu šećera. I ja to činim kod recepata koji su mi preslatki.

      Избриши
  32. Hvala puno na receptu i brzom odgovoru...i naravno, Vasoj srdacnosti da sa drugima podijelite Vase umijece...

    Puno lijepih pozdrava iz Podgorice :-)

    ОдговориИзбриши
  33. interesantna torta ali nije original,po meni je original najbolji,mislim na nekadasnji iz moskve,ne ovo djubre sto sada prave i naplacuju 450 dinara po parcetu

    ОдговориИзбриши
  34. Da, ja i kažem da nije original, već samo jedna od varijacija na temu. A to... "đubre", šta znam ne bih ga tako nazvala, al da ne vredi tih para, ne vredi.

    ОдговориИзбриши
  35. sinoć donela komšinica da probamo njenu...ja zaboravila kako je to dobra torta, a sama je nikad nisam...bas hoću i to po Tvom receptu. javljam kako je ispala. Izgleda super

    ОдговориИзбриши
  36. Evo samo da se pohvalim,napravila sam tortu suprugu za rodjendan i svima se svidela,a posebno njemu. Ponosna sam sto mi je uspela iz prvog puta i samo sam htela da vam se zahvalim na divnom receptu.

    ОдговориИзбриши
  37. ANONIMAN nije imao smelosti ni da se predstavi. Prosle godine sam probala sa suprugom u Hotelu "Moskva" ovu tortu, ali je recept gdje Negoslave oko 5 puta bolji, pretpostavljam, jer je torta koju sam pravila vise puta mnogo ukusnija od one iz hotela. Iskreno, bila sam razocarana onim sto sam tamo dobila za 500 din po parcetu. Hvala, Negoslava.

    ОдговориИзбриши
  38. Draga dospodjo Negoslava,probah i ja da je napravim za suprugov 30ti rodjendan i ispala je,malo je da kazem,preukusna i odlicna!!Zelim da Vam se zahvalim na ovom receptu.Srdacan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  39. Šta se na kraju dogodilo? Niko nema original? A zapravo originala ima više,jer izgleda da su recept menjali s godinama. Možda kako je nailazio koji šef poslastičar, tako ga je menjao. Zaista je previše što za ovu tortu naplaćuju 480 dinara, a s tim u skladu i kilogram za svadbu, rođendan ili neki drugi prigodu jednako je papren. Voleo bih da se pojavi neko ko je pitao u restoranu kako se pravi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    2. Na mnogim sajtovima sam videla recepte čiji autori tvrde da su originalni (i svi su različiti, naravno ;) ) i da su ih dobili direktno od glavne kuvarice, autorke. Kada sam se posle jednog od komentara ispod ovog teksta obratila direktno Hotelu Moskva s predlogom da napišem reportažu o hotelu i priču o ovoj torti iz prve ruke u zamenu za originalni recept koji bih takođe objavila, javio mi se tadašnji PR s objašnjenjem da je prerano za to pisanje i da se čujemo naredne godine, kada je 40 godina od stvaranja ovog recepta. Vrlo brzo, nepunih mesec dana od tada, pronašla sam njegovu priču o ovoj torti na nekom sajtu -toliko o korektnosti i poslovnosti. Samo sam mu dala ideju, mada i ne mislim da je nešto posebno time postigao. Inače sam ove šnite jela u Moskvi kada je cena bila kako-tako pristojna, sledstveno ambijentu i renomeu hotela. Kada sam čula da je sada ovolika cena, nisam mogla da poverujem. A pritom, iskreno, svaka domaćica u Srbiji pravi bolju od one koju oni služe.

      Избриши
  40. Postovana gospodjo, posle minimum 40puta pravljenja ove torte po vasem receptu, resih da vam nesto napisem. Hvala za recept ,nema greske. Ja sam postala poznata po ovoj torti, slave , rodjendani , cak pravim I drugima za svecanosti. Isprobala sam kombinaciju da u treci fil sa lesnikom stavim I po koju visnju I ananasa, extra je. Probala samo maslac, ne bih preporucila po ovim vrucinama jer ako vam stoji malo duze na stolu hoce da se pocne topiti fil. Probala sa manje secera, bile kiselije visnje, nisam bila odusevljena. Recept je cista 10ka jedino sto bih preporucila da badem kad se oljusti I isecka jako kratko stavi u rernu da se malo zapece pa tek onda kad se ohladi na tortu. Ukus je mnogo jaci , divnooo! Inace ne komentarisem nikad na internetu , ali sad sam morala, jer posle ovoliko puta pravljenja ove torte iskljucivo po ovom receptu osecam kao da smo bliske. Naklon do poda , pozdrav I hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. Uz izvinjenje zbog ovolikog kašnjenja s odgovorom. Nešto mi ova platfprma zaribala.
      Svako dobro i ždelim vam na stotine tgorti da napravite i u slast pojedete sa bliskima i ostalima.

      Избриши
  41. Fantastican recept Negoslava!!! Svako ga obozava ovde na Novom Zelandu. Za par dana pravim opet za cerkin rodjendan❤️

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.