JEDI, ALI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST i nekoliko recepata




    Svakodnevno nas bombarduju savetima , preporukama, besplatnim informacijama i placenim reklamama o ishrani, namirnicama i zdravlju. Sve, kao, u cilju podsticanja nasih saznanja o tome sta je zdravo, preporucljivo, neophodno i neizostavno potrebno. U tome, svakako, prednjaci farmaceutska industrija koja bi, kada bismo joj to dozvolili, nase obroke zamenila pilulalama, cajevima, tinkturama, melemima koji lece  dusu, srce  i sve  ostale telesne organe .


    No, ne zaostaju ni ostali proizvodjaci svega i svacega. Pokusala sam da se za nekoliko minuta prisetim svih onih  rezultata istrazivanja manje ili vise referentnih institutucija, koje nam savetuju ovo, ono ili nesto trece...zavisno od toga ko je narucilac tih istrazivanja.

     -  Grasak je izuzetno koristan , ali naucna istrazivanja pokazuju da je korisnije upotrebljavati ga posle zamrzavanja nego u svezem stanju . (Nasuprot mnogih tvdnji da treba izbegavati zamrznute namirnice) .
     - Konzumiranje dve do tri soljice kafe je izuzetno korisno, podstice rad mozga, regulise pritisak, stimulise i poboljsava koncentraciju i mentalne sposobnosti, otklanja umor...pa cak smanjuje rizik od oboljenja od dijabetesa 2, kao i mozdanog i srcanog udara, stiti od salmonele...(Nasuprot drugim istrazivanjima iz kojih se, kao, vidi samo stetno delovanje kafe ) .

 - U Srbiji se prodaje ubedljivo najnekvalitetnija kafa na svetu, ona zabudjala sa dna brodova, pa je srede stetnim pojacavacima mirisa i ukusa - decenijama vec, s vremena na vreme, cujemo ovu informaciju.Zvanicno, ne oglasava se niko.


     - Cokolada izaziva osecanje srece i zadovoljstva, sprecava starenje koze, otklanja simptome umora, regulise san, a onima koji u to veruju ponudjena je i cokolada koja  sprecava nastanak bora i povecava elasticnost koze pa tako u stvari podmladjuje. Vrhunac je rezultat istrazivanja nemackog Univerziteta Henrih Hajne - blagotvorno je  dejstvo flavonola iz cokolade jer sprecavaju razmnozavanje celija raka dojke . (Nasuprot savetima da valja izbegavati cokoladu jer goji , puna je pojacavaca ukusa pa cak i onih E sa specijalnim brojevima, koji su kancerogeni).

     - Nemojte slucajno da  ponovo koristite  plasticnu flasu u kojoj se prodaju voda ili sok, jer svaka naredna upotreba pojacava kancerogeno dejstvo  iste.

     - Viršle su ubedljivo najotrovnije od svih suhomesnatih proizvoda, a u svima njima se nalaze koža, kosti, papci, iznutrice, tetive, loj, žlezde, repovi, sve tako dobro izmuljano i samleveno da ni najbolja laboratorija ne bi mogla da dešifruje pravi sastav.

      - Lekari,skoro svi redom,  svojim pacijentima sklonim alergijama  preporucuju izbegavanje omeksivaca rublja i zabranjuju upotrebu atiperspiranata. Reklame, opet, bombarduju svakodnevno carobnim mirisima svezine ako se odlucite bas za ovu ili onu marku...Zvanicna medicina cuti!

      - Pre nekoliko godina digla se strasna frka oko kvaliteta kuhinjske soli na domacem trzistu. Tvrdilo se , cak, da nam se prodaje so za zimsko posipanje kolovoza, malo preradjena i doterana. Ova medijska gungula naglo je zaustavljena. Bez zvanicnog stava, icijeg.

     - Vrhunac paradoksa je, verovatno,  najskuplja flasirana voda na svetu "evian", ciji naziv mnogi sa  podsmehom citaju obrnuto i time ukazuju na to kome je namenjena. Da ne pricamo o tome da malo-malo pa cujemo price o tome kako je  cesmovaca kancerogena zbog starosti instalacija i da ne bi smeli da je piju ni odrasli, a kamoli deca. Onda vam jedan strucnjak preporuci odredjenu vrstu flasirane vode, drugi kaze da je bas ona otrovna, a treci hvali  onu za koju je drugi rekao da nista ne valja.

     Kako se snaci u sveopstem galimatijasu informacija, obavestenja, dezinformacija , narucenih istrazivanja i reklama? Kako odoleti carobnim gumenim bombonama za koje kazu da su najveci otrov medju slatkisima, kako sebe lisiti omiljene vrste "milke" koja se topi u ustima? Kako da iz ishrane iskljuce toliko stetan margarin oni koji jedva imaju para da i njega kupe i zamene ga puterom? A pri tome ni jedna institucija ne kaze decidirano da je margarin zaista  stetan! Kako, na kraju krajeva, da znamo kome da verujemo i sta je  od svih ovih tvrdnji istina, a sta samo vesto smisljena propaganda u interesu poboljsane prodaje ovoga ili onoga?


 KAKO PRENEBREGNUTI TVRDNJE STRUČNJAKA DA NEMA NEŠKODLJIVIH ADITIVA, A KOD NAS IH JE NA SPISKU DOZVOLJENIH 314 RAVNO?

     Dok nam se, podeljene u malim dozama, dostavljaju informacije da je drzavna kasa skoro prazna i da ce biti para kolko za sledeca dva meseca - nikako. Jer, niko nema vremena, para, a ni volje, da se bavi tim tako trivijalnim pitanjima, kakva su... zdravlje nacije i njegovo narusavanje kroz hranu, vodu, kozmetiku... Ostaje nam da se o svom zdravlju staramo na osnovu tih, cesto i neproverenih informacija, intuicije i... stanja svog novcanika. Ko prezivi... znace da  je ispravno verifikovao i filtrirao informacije koje je dobijao sa raznih strana. Samo ne sa one koja je relevantna da daje tacne odgovore na nase dileme. Dakle, jedite što raznovrsnije namirnice, tako je verovatnoća da će vas ugroziti najotrovnija daleko manja, ali i dalje sve to činite isključivo na vlastitu odgovornost.


KULINARSTVO, UMETNOST ILI ZANAT



   Osim sto je unosan biznis, kulinarstvo moze biti i zadovoljstvo onih koji ne zele da budu samo obicni spremaoci hrane u svom domu ili na radnom mestu. E sada, sa tim  da je bas rec o umetnosti ne mogu se sloziti.Osim, naravno, kada su u pitanju svojevrsne skulpture koje majstori ovog zanata pripremaju. Pa i tada, ova strana njihovog umeca ima vise veze sa modelarstvm, maketarstvom , vajarstvom i slikarstvom, nego sa samim kuvanjem kao radnjom koja podrazumeva preradu raznih vrsta  namirnica u sadrzaj i oblik koji ce zadovoljiti covekove potrebe za jelom.

     Nisam nikakva umetnica u kuhinji. Stavise, moja jela i kolaci najcese su daleko privlacniji za nepce nego za oci. Imam nekoliko mladih prijateljica koje mi se cesto obrate sa pitanjem- dolaze mi gosti, sta da spremim lepo, lako, ukusno i zapazeno, a da pri tome ne provedem bas citav dan u kuhinji. One, kao i svi ostali koji rado oprobavaju moje recepte, znaju  da nikada ne mogu da omanu. Ukoliko, naravno, postuju sklop namirnica, radnje i njihov redosled onako kako im kazem.


     Da bih ohrabrila one koji se zale/hvala time da jedino znaju da pripreme jaja i to na vise nacina, ovoga puta cu objaviti  nekoliko recepata. Za jedan bogat nedeljni rucak ili, ako se izabere samo neko jelo, mozda cak i za celonedeljni jelovnik.


    I jedan savet- ne pravite od kuvanja famu. To je samo jedan obican niz prostih i cesto dosadnih radnji koje ne zahtevaju ni previse pameti, ni previse vestine, ni mnogo truda.Vazno je samo posvetiti se tome punom paznjom i kuvati sa ljubavlju za one kojima se zeli prirediti ugodjaj.


SALATE I PREDJELA


     Leti je bar lako.Od svega sto donesete sa pijace moze se napraviti dobra salata, pocevsi od tradicionalne srpske- sitno iseckanih krastavaca, crnog luka, paprike, paradajza, prelivenih najbolje maslinovim uljem, sto je zapravo sopska salata ako se preko narenda sir,  preko moravske - takodje od sitno iseckanih ali pecenih paprika, krastavaca i paradajza, sa maslinovim uljem, do, recimo, zelene salate  na dnu posude, a preko toga sitno iseckanog povrca svih vrsta i boja. Svemu ovome moze se dodavati persun u manjoj ili vecoj kolicini, a ja u onu prvu salatu dodajem i sitno iseckan svez brokoli. Kazu da je jako zdrav. Nece smetati ni  ako u ove salate dodate bar malo susama, ali nikako przenog, jer mu time ubijate najveci deo korisnih sastojaka. I na kraju, ako bas nameravate da "zaprepastite" one kojima kuvate, pripremite im ovu salatu ... na dno staklene cinije stavite iseckanu zelenu salatu ili spanac ili oboje, preko narendanu sargarepu i narandzu iseckanu na kockice, pa opet malo zelenog.Od tanko isecene prsute napravite fiseke, zabodite ih gusto u zelenis i u svaki stavite maslinu.Preko ide preliv od po  0.3 dl votke, maslinovog ulja i balzamika.


      Tako vec ulazimo u spisak predjela, koje se u nasim krajevima ne moze zamisliti bez pite.A ako imate dve vrste pite, nista vise nije ni potrebno.Pita sa sirom....ja je spremam od 500 grama kora i fila u koji ide jedno dva do tri jaja, soljica zejtina, jedno kiselo mleko ili jogurt, malo praska za pecivo, malo sira, malo pavlake, a moze i malo kajmaka.Nema tu nekih kolicina, necete pogresiti sta god da smuckate,a mozete dodati i saku susama ili lanenog semena, vezu seckane blitve ili spanaca, malo ajvara ili sunke.Pita se pravi tako sto se kore slazu u tepsiju i prelivaju filom ili se, pak, redjaju jedna na drugu, mazu filom i uvija se po pet kora u rolat.




     Drugi recept za pitu je maolo precizniji - pakovanje kora, pakovanje sampinjona, glavica crnog luka, soljica skuvanog pirinca, biber i so. Na malo ulja proprziti crni luk, dodati iseckane sampinjone, prodinstati, pa dodati pirinac, so i biber.Slagati kore u tepsiju, filovati sve dok se i kore i fil ne utrose. Peci na 200 stepeni pola sata.


     Dobro, moze se uz ovo  dodati i malo cedjenog kislog mleka, koje se jos zove buza ili licki sir. Jednostavno, sipajte pola kile kiselog mleka u cistu krpu, neka se ocedi tokom noci i sipajte u cinijice. Moze se preko posuti  malo mlevenih oraha.Bugari u ovo dodaju sitno seckane krastavcice, sto je neka vrsta taratora.


     Ako planirate i upotrebu kasike, za ove vrucine preporucujem grcku corbu - na najsitnije  rende izrendati jedno 400 - 500 gr sargarepe, prodinstati, pa naliti litar vode, da provri. Za to vreme umesiti 300gr mlevenog mesa sa sa sakom pirinca i najsitnije rendanom glavicom crnog luka, dodati so i biber i praviti najsitnije kuglice, koje se uvaljaju u brasno. Kada provri sasrgarepa, spustati cuftice, samo promesati da se ne zalepe za dno, doati kasicicu bibera i poklopljeno kuvati pola sata. Na kraju se moze dodati malo persuna.Ako je retko, moze se zgusnuti sa malo gustina razmucenog u soljici mlake vode.


GLAVNA JELA


     Culbastija od mlevenog mesa - ovo jelo moze biti i savrseno predjelo, ako se servira kao sitne kocke - umesiti jedno 400 gr mlevenog mesa sa dva jajeta, tri rendana krompira, kasikom ajvara ili dve seckane paprike, rendanom glavicom crnog luka, seckanih pet cenova belog luka, seckanom vezom persuna, dve kasike prezli , kasikom aleve paprike,posoliti- staviti u podmazanu tepsiju, raspljeskati i rukom napraviti udubljenja, neku vrstu obelezenih osmina.Staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, peci pola sata, izvaditi i u udubljenja staviti sitno seckani kackavalj i neku salamu ili slaninu. Zapeci, izvaditi iz rerne i preko suhomesnatog sipati kecap. Seci trouglove tako da suhomesnato dodje u sredinu.


     Piletina u sosu - komade piletine posolite i naredjajte u tepsiju, prelijte vodom da ogrezne i peci u rerni na 200 stepeni sve dok vise od polovine vode ne ispari. U posebnoj posudi izmesati dve kasike brasna, kasiku aleve, vezu seckanog persuna i pet cenova seckanog belog luka. Razmutiti vodom, sipati preko mesa i vratiti u rernu. Peci dok se sos ne zgusne, otprilike toliko da se moze kasikom sipati preko mesa. Umesto piletine mogu se uzeti i snicle ili kremenadle.


     Uz ova jela se mogu posluziti takozvane ubelolucene paprike - ispecene paprike oljustiti, iseckati, dodati puno seckanog belog luka, malo persuna, sirceta , soli i maslinovog ulja. Nije losa ni salata od seckanog kupusa, kojem se moze dodati krastavac ili rendana sargarepa ili seckani brokoli.


SLATKIS


     Rigo janci u novoj varijanti - u dublji pleh poredjati keks ili piskote natopljene u mleku, a preko sipati umuceno 500 ml slatke pavlake, kojoj je dodato 100 gr otopljene cokolade. Mozete dodati i koju saku sezonskog ili suvog voca. To moze da bude ceo kolac, a moze se prekriti keksom ili piskotama preko kojih se sipa jos 100 gr topljene cokolade. Ista smesa od pavlake moze se samo sipati u case za sladoled, u to se pobode koja piskota ili keks i stavi sezonsko voce preko ili kugla sladoleda.


     A sladoled mozete pripremiti i ovako - umutiti tri jajeta sa tri kasike secera i dodati umucen jedan slag. To je osnovni recept, a mozete se igrati - sipajte ovaj sloj u vecu posudu, pa dodajte jos jedan sloj kojem ste dodali kasiku kakaa, sledecem sloju dodajte sezonsko voce, narednom mlevene orahe....sluzite kao tortu ili kao klasicne kugle sladoleda.


     Od ovog sladoleda mozete odvojiti jedno zumance, kojem dodajte kasiku secera i penasto umutite viljuskom.Staviti u frizider i  sipati u skuvanu obicnu crnu  kafu. Odozgo moze i malo slaga.


Kulinarske recepte i savete danas mozete pronaci na internetu ... jedno sto morate zapamtiti, da bi vam svako jelo uspelo, jeste ono - kuvajte sa puno ljubavi za one kojima je vas trud posvecen.Ako ste neraspolozeni , nece vam zameriti ni ako im napravite sendvic.


4 коментара

  1. Ja ću se na ovo mesto vraćati kad ogladnim jer su recepti svi po mom ukusu i sjajni. Inače, eto za grašak nisam znala da je bolji posle zamrzavanja a meni je inače prijao baš posle zamrzavanja jer mu je opna mekša. Što se tiče čokolade poznata je carica ali crna čokolada, Galeb i Najlepše želje. Milki si ja ne približavam. Viršle sam krala mami iz frižidera i jela žive pre 30 godina a sad ni kuvane ne mogu da prežvaćem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo izvoli, šta me košta ;). A i lako je tebi, kad ko da imaš pantljicaru.

      Избриши
  2. Ih, ja onda ostajem mlada do osamdesete, koliko čokolade jedem. :)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.