Рекни и остани- Виолета Јовић, књижевник, о значају очувања дијалекта



Замолила сам Виолету Јовић, књижевницу о којој сам писала између осталог и овде, да на промоцији моје књиге говори о дијалекту и значају очувања народног говора. И наравно, замолила сам је за дозволу да тај говор објавим на блогу:



Koliko košta ljubav i da li može da se kupi na kredit- gost-bloger Jelena Pantić


Deka i unuka ispred izloga prodavnice igračaka. Unuka gleda kućicu za lutke širom otvorenih očiju. Deka gleda unuku sa ljubavlju. Divan prizor. Nežan.

Iznad te slike stoji reklamni slogan jedne banke koji glasi „ako ne možete da kažete ne, mi kažemo što da ne.“
Na prvi pogled sve je u redu. U redu je da deka unuci kućicu za lutke. U redu je ljubav pokazivati i preko poklona.

Ono što po mom mišljenju nije u redu je poruka koja se šalje ovom reklamom- da biste nekom pokazali ljubav potreban vam  novac. A ako nemate novac ne brinite, mi smo tu i „daćemo“ vam kredit. 

Slike sa niške promocije "Jošte čekam taj reč da mi rekne"

Još sumiram utiske sa niške promocije "Jošte čekam taj reč da mi rekne"- znate već, one moje zbirke priča na zaplanjskom dijalektu koju ću vam još pominjati,barem do sledeće neke moje knjige. Šta ću, kad sam takav zadatak dobila- mislim, ne da vam dosađujem pričom o svojoj prvoj knjizi,



nego da- napišem sledeću:


Dobrodošli na nišku promociju knjige "Jošte čekam taj reč da mi rekne"


Na redu je promocija moje prve knjige pod naslovom "Jošte čekam taj reč da mi rekne"- u Nišu.

Prva je bila na Sajmu knjiga u Beogradu.



Druga, na Međunarodnoj konferenciji  o novinarstvu i kulturi Saveza bugarskih novinara u Sofiji.



Niška promocija moje knjige priča o Zaplanju i iz Zaplanja biće održana u petak, 14. novembra sa početkom u 19 sati, u Studentskom kulturnom centru (zgrada Univerziteta, ulaz iz Šumatovačke ulice).



O knjizi će govoriti Stana Šehalić, urednik u Stylos Art- Umetnost dobre knjige, koji je izdavač, Lela Saković, novinar i Violeta Jović, književnik iz Niša.

U muzičkom delu programa učestvuju Aleksandra Petrović i Marko Milanović, operski pevači iz Niša, u pratnji pijaniste Milene Pejić.

Uz veliku zahvalnost svima vama na čitanju, komentarima, podršci i primedbama, predlozima i simpatijama kojima ste pratili moje blogove na kojima sam objavljivala najveći deo ovih priča, pozivam vas na promociju "Jošte čekam taj reč da mi rekne". 

Svi ste dobrodošli.


Dubravka Duda Janković- kroji kolače kod Gordona Remzija

Dubravku Dudu Janković koju Englezi zovu Anđela, upoznala sam na nedavno održanom Gastro festu u Beogradu, gde je sa svojim kolegom Cezarom Bartolinijem (oboje čine "desnu ruku čuvenog škotskog kuvara Gordona Remzija") bila jedna od najvećih zvezda. Njihove radionice bile su jako posećene, a koliko sam mogla da vidim, između njih jedva da je glavu dizala od davanja izjava i intervjua mnogobrojnim medijima. Ja sam intervju sa našom- (kako to lepo zvuči, kad neko ovako puno uspe u svetu)  napisala za portal Kuća dobrih vesti, a deo ove, uistinu nadahnute životne priče ljudi sa naših prostora, punu tuge i sreće, nedaća i uspona, snova i njihovog ostvarenja... ispričaću i na svom blogu.