Svi horizonti Gordane Popović, arhitekte koja voli fotografiju


Danima odlažem pisanje ovog teksta. Razlog - ne znam kako da počnem.
Osoba sa kojom želim da vas upoznam zaslužuje daleko lepšu priču i mnogo celovitije predstavljanje od ovih nekoliko šturih rečenica na koje sam osuđena izborom njenog opredeljenja da ne priča mnogo o sebi, jer "o tome treba da govore njena dela".  Poznajem je samo virtuelno i to vrlo kratko, nažalost, pa iz ove priče izostaje lični utisak koji ću, nadam se, imati prilike da steknem u doglednijoj budućnosti.

Biću malo... u stvari možda i isuviše subjektivna: osvojile su me najpre njene fotografije u jednoj grupi na Fejsbuku, zahvaljujući kojima sam, bruke li moje, tek sada saznala za  Župske poljane (neku vrstu daleko poznatijih Rajačkih pimnica, samo u malo drugačijoj formi), a onda me je  oborila s nogu jednom od prvih rečenica u našoj Fejsbuk konverzaciji: "Zbog Vas volim Zaplanje."
 Još kada mi je rekla da je odrasla u ravnici - rodom je iz Inđije, a da ju je udaja dovela u Brus, nije bilo ponosnije osobe od mene zbog ovako divne potvrde da moj trud na popularizaciji rodnog kraja nije zaludan.Zove se Gordana Popović,  diplomirani je  inženjer arhitekture - bavi se svojom strukom u raznim oblicima: projektovanje, nadzori, saveti. 
Fotografija joj je hobi, kaže, od studentskih dana, a poslednje dve godine se bavi intenzivnije njom. To je samo logican nastavak kreativnog posla i kreativnog izrazavanja, kojima se bavi i u okviru struke. 
"Nepregledno polje istraživanja u fotografiji povezujem sa svim sto nas okruzuje. Pre dve godine moja fotografija je bila 48. na takmičenju 100 najlepsih slika Srbije, 30-tak mojih fotografija su bile na izlozbi "Župske poljane, blago koje nestaje", u muzeju Jovana Cvijića u Beogradu, a posle toga su na stalnoj postavci u zavičajnom muzeju Župe u Aleksandrovcu.. Pošto se relativno kratko bavim digitalnom fotografijom i jos je učim, dala sam sebi još  vremena za neke druge izložbe. Otkud fotografija? Oduvek! Na studijama arhitekture skoro obavezni deo, bavila sam se analognom fotografijom, razvijala fotografije u studentskom domu. Onda je film otisao u zaborav, ja sam i dalje fotografisala sa skromnim aparatima, sve do pre dve godine, kada sam nabavila ozbiljniju opremu. Onda sam otkrila digitalni fotografski svet i pocela sam skoro svakodnevno postavljanje na drustvene mreže, posmatranje, razmenjivanje iskustava i mišljenja."


     48. na 100 slika Srbije Brzece, Kopaonik       Pamukkale, Turska

 Sa drustvenim mrezama i kontaktima sa ljudima koji dele istu ljubav ka fotografiji, sve je krenulo uzlaznom linijom, a zahvaljujući posebnim ljudima koji nesebicno dele svoje znanje, otkrila je još vece dubine tog čarobnog sveta, fotografije.


    Chiyoda Tokijo

Na molbu da nam prenese svoje impresije Župskim poljanama, kaže:
"To su posebna naselja u opštinama Brus i Aleksandrovac, koja su pripadala stanovnicima Kopaonika, Goča i Željina. One su podizane na slobodnom prostoru između vinograda i sluzile su za boravak radnika tokom radova i za čuvanje alata i vina. Moje fotografije prikazuju poljane Pokrep, i mala i velika Crvena jabuka. Često posecujemo Poljane, jer su vrlo interesantne u sva četiri godišnja doba, u njima se oseti duh prohujalih vremena. Nažalost, mnogo kuća propada nepovratno, ali se poslednjih godina, sa pojavom novih vinarija i proizvodjača vina, pojedine kuće i revitalizuju."


    Župske poljane


Motive za fotografisanje nalazi svuda oko nas. "Priroda, ljudi, planine gradovi-sve je motiv. Najvaznije od svega je svetlo, jer fotografija i jeste 'crtanje svetlom'. Česta putovanja i promena sredine, beleženje običnih i neobičnih motiva su neiscrpan izvor. Iz jedne takve šetnje i istraživanja, nastale su fotografije Župskih poljana."
 Najomiljeniji motivi su joj pejsaži i priroda. Nekako se to nametnulo, objašnjava, jer dugo planinari, mada voli i velike gradove i život u njima. U stvari,  fotografise sve sto joj je interesantno, jer fotoaparat uvek nosi gde god  krene.

    Normandija

Na pitanje da li je  fotografijom "zarazila" i nekoga iz svoje okoline, odgovara: "Ne, to baš ne ide tako. Mislim da svako svoje afinitete treba da nadje u sebi, a ne u drugome. Danas, u eri  fotografisanja mobilnim telefonima, gde je ona dostupna svima i gde je sve više ljudi koji se bave umetničkom fotografijom sa DSLR aparatima, moram da kažem da je vrlo veliki napor ostati i opstati u svetu prave umetničke fotografije. To je ogroman rad, stalna edukacija i trud. Ja sam krenula tim putem i nadam se da ce to "putovanje" svetom fotografije trajati još dugo."


2 коментара

  1. Prelepi gradovi i zaista sjajni opisi. Sve pohvalae za autora. Mozda bi mogli da posetite i Novi Sad.

    ОдговориИзбриши
  2. Moje ime je Anna Andreeva, ali selim se u Španjolsku sa svojim mužem, želim podijeliti dobre vijesti o svom životu sa svima i onima kojima je potrebna pomoć u braku / vezi. Trpjela sam šest godina, suprug me napustio i nastavila sam rađati drugu ženu samo zato što me njegova obitelj nije voljela, i jer mu nisam mogla roditi dijete, plakala sam sedam godina jer se moj muž razveo od mene. Tražio sam čaroliju da mi je oblak pomogao na internetu Upoznao sam toliko čarobnjaka, svi su skupljali novac a da mi nisu pomogli, ali 3. kolovoza 2020. vidio sam internetsku donaciju od dobrog mađioničara po imenu dr. Alaba. Odlučila sam ga kontaktirati kad sam ga kontaktirala, rekao mi je da je moj problem riješen jer sam ga kontaktirala, rekla sam mu sav svoj problem i obećao je da će mi pomoći da vratim muža. Doktor Alaba me uputio i pokazao mi što trebam učiniti. Slijedim sve upute i učinim ono što je tražio od mene nakon tri dana, rekao mi je da će me suprug nazvati prije nego što zaspim tog dana i ispričati se. Kad mi je sve rekao, nazvao me suprug i zamolio me da mu se vratim nakon šest godina razvoda. Danas dijelim ovu poruku jer želim da svijet zna i to je dobar posao, a također sam jako sretna što sam trudna, a za sve vas kojima je potrebna pomoć, problemi na poslu ili napredovanje obratite se danas dr. Alabi i riješite svoj problem evo e-pošte: dralaba3000@gmail.com Ili whatsapp / viber s njegovim telefonskim brojem: +1 (580) 373-2215 Obećavam vam da će vaš problem biti riješen

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.