Možemo li da se osiguramo od terorističkih napada?

Teroristički napadi su samo u 2014. godini napravili štetu u iznosu od oko 53 milijarde dolara. Da li znate da je i kod nas moguće osigurati imovinu od terorističkih napada?
Statistike pokazuju da broj terorističkih napada u svetu u poslednjih nekoliko godina raste, a samo u prošloj godini broj ljudskih žrtava povećan je za oko 80% u odnosu na godinu ranije. Materijalne štete takođe su sve veće i veće, a u zemljama u kojima se dogodi teroristički napad postoji i rizik da investitori odustanu od planova. Prema podacima američkog Instituta za ekonomiju i mir, samo u 2014. godini materijalne štete od ovakvih događaja gotovo da su dostigle 53 milijarde dolara, a pariska berza zabeležila je pad akcija od 1,2 odsto u prvom danu trgovanja nakon terorističkih napada u tom gradu sredinom novembra.
Đenerali osiguranju u Srbiji kažu da već nekoliko godina imaju osiguranje od terorističkih napada, i da su te polise namenjene i pravnim i fizičkim licima ali ih kupuju uglavnom velike strane kompanije kojih je među klijentima ovog osiguravača više desetina.


Uniqa osiguranju kažu da takav rizik mogu da ugovore samo pravna lica, i to čine uglavnom strane kompanije koje ovu vrstu osiguranja imaju ugovorenu svuda gde posluju u svetu.
S druge strane, treba računati na to da u Srbiji osiguranje od terorizma nije uključeno u standardnu osiguravajuću ponudu – opšti uslovi osiguranja isključuju terorizam kao rizik koji ulazi u osiguravajuće pokriće u redovnoj proceduri osiguranja. To praktično znači da, ako imate ugovoreno osiguranje imovine od različitih rizika, ne znači da će šteta biti pokrivena i ako do uništenja imovine dođe usled terorističkih napada – osim ako je taj rizik posebno ugovoren.
Dunav osiguranju objašnjavaju da osigurаvаč niје u оbаvеzi dа isplаti nаknаdu zа štеtu, prоuzrоkоvаnu sаbоtаžоm ili tеrоrizmоm izvršеnim оd licа kоја dеluјu iz pоlitičkih pоbudа u imе ili u vеzi sа bilо kаkvоm оrgаnizаciјоm ili оd licа kоја dеluјu iz pоlitičkih pоbudа nеzаvisnо оd bilо kаkvе оrgаnizаciје. Oni navode Zakon o obligacionim odnosima koji propisuje da za štetu nastalu smrću, telesnom povredom ili oštećenjem, odnosno uništenjem imovine fizičkog lica usled akata nasilja ili terora, kao i prilikom javnih demonstracija i manifestacija, odgovara država čiji su organi po važećim propisima bili dužni da spreče takvu štetu.
Teroristički napadi koji su uzburkali svet
  • Sredinom novembra 2015. godine u seriji simultanih terorističkih napada u Parizu poginulo je više od 120 osoba, a više stotina je ranjeno.
  • U maju 2014. teroristi u Nigeriji su ubili više od 330 stanovnika dva grada u napadu koji je trajao 12 sati, a 11 devojčica su uzeli kao taoce.
  • U julu 2005. u Londonu u javnom prevozu izvedeno je više napada toko jutranjeg špica. Ubijeno je više od 50, a ranjeno oko 700 ljudi.
  • U martu 2004. teroristi su u Madridu tri dana pred izbore izveli više napada na vozove, u kojima je poginulo oko 190, a ranjeno 1.800 ljudi.
  • U septembru iste godine, čečenski separatisti su tri dana držali taoce u školi u ruskom gradu Beslanu, sa konačnim ishodom od 330 ubijenih među kojima je bilo više od 180 dece.
  • Najvećim terorističkim napadom svih vremena smatra se napad na kule Bliznakinje u Njujorku u septembru 2001. Posledica otmice aviona i udarca u kule Svetskog trgovimskog centra su gotovo 3.000 mrtvih i više od 6.000 ranjenih.


Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.