Blogovi, blogeri i blogovanje u Srbiji


        Blogerska zajednica Srbije, ma koliko  nedefinisana  sa aspekta broja blogova i blogera i sa aspekta strukture i tema kojima su blogovi posvećeni, i kada su blogerska stremljenja i očekivanja u pitanju, predstavlja interesantan konglomerat u kojem  se može pronaći  svako. Autori- u kreiranju sadržaja na teme koje su njihova uža specijalnost i/ili interesovanje, a čitaoci- u praćenju onoga što ih posebno zanima, edukuje, informiše. 

  

     Za detaljniji pogled na trenutni obim blogerske scene može poslužiti servis Peekmedio.com, sa 300 evidentiranih blogova. Doduše, ovaj servis obuhvata samo  blogove koje je neko   prijavio, a činjenica je da postoji nemali broj blogera (među njima puno kvalitetnih), koji odbijaju svaku mogućnost promovisanja šire od granica izabrane platforme.


     Evidencijom blogova najdetaljnije se pozabavila Vera Mlađan, sistematizujući ih na Džepna Venera blogu  zavisno od oblasti, u 19 kategorija- od mode,  recepata (121 prebrojan prošle jeseni, a do sada ih je pokrenuto bar još 50), astrologije i kozmetike, preko filma i fotografije, do informacionih tehnologija, internet marketinga, e-poslovanja, odnosa s javnošću i internet poslovanja. Budući da je evidencija nastala zahvaljujući samo  naporima vlasnice bloga, jasno je da je van nje  mnogo blogova iz  obuhvaćenih kategorija, a verovatno i nekih nepomenutih.

     Ne postoji ni precizna evidencija sajtova formiranih za grupisanje blogova- na svima  su samo neki, prema izboru  blogera koji su se prijavljivali. Ako ukucate u Google- evidencija blogova u Srbiji, blogovi u Srbiji i slično, dobićete sve (najbolji, najčitaniji, proglašeni…), samo ne ono što tražite. Ovo je još jedna potvrda činjenice da blogove u Srbiji niko nije uspeo ni da evidentira i  prebroji ( verovatno  nikad neće), a kamoli da ih sistematizuje i stvori bazu podataka kao kompletnu sliku srpske blogosfere.

Ko je bloger u Srbiji?

     Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je-  kogod to želi i ume da piše  i ima e-mail adresu na kojoj može registrovati blog. Banalno, ali istinito- blogove mogu da imaju i imaju ih i nedovoljno pismene osobe, kojima neko obavi  poslove registracije, a oni postavljaju fotografije, svoje ili tuđe (s potpisom ili bez), tuđe misli i citate  koji im se dopadaju, zanimljive tekstove koje pronađu na netu. Ima  dosta i krađe i prekrađe  tekstova i fotografija, čemu su skloni i pismeni-ji, ali o tome nekom drugom prilikom.

     Ako izuzmemo ovu kategoriju, za ostale blogere se može reći da poseduju elementarnu pismenost i vole da pišu, a čine to manje ili više uspešno. Najvažnije je to da su se našli u temi kojoj se posvećuju- vole modu i znaju da se lepo obuku (a imaju i para za to), prate  novine u kozmetičkoj industriji, dobro kuvaju ( neki od njih i fantastično pišu, pa je svaki njihov tekst prava mala saga o svakoj temi koje se dotaknu pre nego što pređu na  recept), izrađuju rukotvorine (pa im je blog i informativna tabla o ponudi), prate dešavanja u arhitekturi, književnosti, muzici, dizajnu, PR-u i marketingu, turizmu, medicini, trgovini… do  onih koji pišu poeziju ili prozu.

     Među blogerima, prećutno, postoji podela na doajene i one koji su se pojavili kasnije, a  među njima i čitaocima-  na stručnjake i amatere, na dobre i loše, na zanimljive i nezanimljive, upućene i neupućene, na one  koje “ne propuštam”,“pratim” i  “ ne zavređuju pažnju”, na uzbunjivače i one koji ne talasaju. Postoji i podela na takozvane  uticajne i ostale , mada još niko nije definisao kriterijume po kojima to neko jeste ili nije (a neki zaista uticajni nikako ne žele da priznaju da su uticajni). Postoje specijalizovani blogovi (kad bloger definiše  takozvanu nišu, temu za koju je kompetentan) i takozvani lični (mada su u suštini lični svi  koji nisu kolektivni, odnosno projekat dvoje-troje-desetoro-itd ljudi), sa širokim spektrom tema, od recepata i saveta, preko razmišljanja autora na odabrane teme, do predstavljanja zanimljivih knjiga, ljudi, događaja…
        
Kakvi su ljudi blogeri?

    Svakojaki- mladi, stari; malo, dovoljno, jako obrazovani; s darom za pisanje ili bez; zaposleni i nezaposleni, tinejdžeri, studenti, trudbenici, penzioneri; anonimni i  potpisani; srećni i nesrećni; uspešni i neuspešni; tolerantni i zadrti; duhoviti i operisani od humora; vredni i lenji; optimisti i pesimisti…

     Ako se ni po čemu drugom ne mogu podvesti pod istu ravan, za sve njih se može generalno reći da  su pripadnici najpredusretljivije neformalne zajednice. Ako vam nešto nije jasno, ako imate problem, ako vam je potrebna informacija, pomoć, instrukcija… dovoljno je samo pitati  na blogu ili u komentaru ispod nečijeg bloga ili, pak, obratiti se drugim blogerima i uvek će se naći neko ko će priskočiti- informacijom, savetom, širenjem pitanja do onih koji znaju odgovor… A mislim da nema blogera koji će odbiti  početnika  kada mu se obrati za da savet.

     Ima, doduše, i među blogerima sujete, surevnjivosti, zađevica, zavisti, kažu i podmetanja (ali sam to samo čula, nisam se uverila), ali se ispoljavaju u daleko manjoj meri nego u običnom životu. Da li su razlog tome ovolika vidljivost i strah od javnosti kojoj su  izloženi ili su blogeri zaista ona bolja strana društva, pitanje je, tek- za ogromnu većinu blogera svako bi mogao da se zakune da spadaju u dobre ljude. I da ih samo blogovanje, kako jednom reče Hana Kazazović, poznata kao Cyber Bosanka, čini boljima.

     Da, postoji još jedna podela- na blogere koji zarađuju i one koji ne zarađuju na blogu. Pa onda, među onima koji zarađuju- na one koji zarađuju više i one koji zarađuju manje ili na one koji su se “prodali” i one koji nisu,  a među drugima- na one koje bi želeli da zarađuju i one kojima ne pada na pamet da zarađuju. A među onima koji to žele- na one koji se  trude i one koji ništa ne preduzimaju da bi zarađivali. I tako, unedogled…

     U svakom slučaju, blog je  predivna forma izražavanja u kojoj svako može da se s-nađe, a blogovanje je tolika blagodet, da bi je trebalo prepisivati svima- kao dozu angažovanja i aktivnosti, kao zanimaciju i razbibrigu, način iskazivanja, samopotvrđivanja i dokazivanja, predstavljanja, afirmacije…

     Blogovanjem ne postajete samo bolji čovek, već i aktivniji, informisaniji, zadovojniji, angažovaniji. Blogovanjem razvijate svoje potencijale, ispoljavate svoju kreativnost, obogaćujete svoje znanje. I bar malo činite ovaj svet boljim.
 


Ivana Simic

пре 6 дана  -  Дели се јавно
Negoslava, hvala na ovom korisnom tekstu, narocito za nas pocetnike :).
+
1
0
1
 
 · 
Одговори

Drago mi je ako sam od koristi, hvala tebi.


Negoslava Stanojevic дели ово преко Google+

пре 10 месеци  -  Дели се јавно
+
1
2
1
 
 · 
Одговори


Lidija Morvai дели ово преко Google+

пре 10 месеци  -  Дели се јавно
 
 · 
Одговори


Medan Snezana дели ово преко Google+

пре 10 месеци  -  Дели се јавно
+
4
5
4
 
 · 
Одговори


Marija Itic преко Google+

пре 10 месеци  -  Дели се јавно
Negoslava Stanojevic првобитно дели ово
Blogovi, blogeri i blogovanje u Srbiji
         Blogerska
zajednica Srbije, ma koliko   nedefinisana   sa aspekta broja blogova i blogera i sa
aspekta strukture i tema kojima su blogovi posvećeni, i kada su blogerska stremljenja
i očekivanja u pitanju, predstavlja interesantan konglomerat u koje...
+
1
2
1
 
 · 
Одговори

Moj blog je moj dnevnik, pisem ga zbog sebe, ako usput jos neko procita i pri tom mu se svidi, bice mi jos draze.

Ponavljam se, ali eto- tako sam i ja počela, a onda me je ćitanost ponela i sada sam uistinu srećna i zbog blogovanja i zbog tog čitanja.

Ево још једног несврстаног блогера који ужива читајући текстове других, а понекад нешто и сам запише ;)

Ali uvek prisutnog, na jedan ili drugi način.

Razumem tvoju šalu, ali si me inspirisala da budem i malo ozbiljna- sve mi se čini da ipak i svako od nas ima neku ličnu specijalnost, ali bezi od nje.Kako, bre, ja da pišem o ekonomiji u zemlji u kojoj od ekonomije nema ni e?! Džaba ti niša, kad od struke nema ništa.

Mislim da se većina nesvrstanih može najlakše uklopiti u kategoriju "lični blog",ako ćemo već o kategorijama. Ono kad nemaš neku nišu i niši stručan ni u čemu,već samo imaš dugačak jezik (ili nešto pametno da kažeš),volju da ga koristiš i tastaturu!

I nesvrstanost je status, šta te briga. bitno je da si o-p-stala- unatoč- dilemama i da razmenjujemo pozitivnu energiju, ali i malo negativne, kaga je bude. Kad dođe do guše, pa nema kud. Hvala ti.Otpozdravljujem. Srdačno.

Peti Element je rekao da se neuspješno svrstao. Ni ja sebe ne mogu svrstati, znam samo kakav bloger nisam (specijalist). Tek sam sad otkrila da je ovo tvoj treći blog, draga Negoslava. Ako mogu komentirati srpske blogere, na čelu s tobom, za mene su oni krug dragih prijatelja, onih koji ne šute, nego komentiraju, brbljaju, zezaju, tješe, imaju raspon emocija od puno oktava. Među njima ima odličnih pisaca i stručnjaka. Da nema srpskih blogera (opet: na čelu s tobom), moj bi se blog odavno ugasio. Smatram da mi je blogerska zajednica u koju sam ušla otvorila neke nove mogućnosti, ne samo virtualne. Obožavam blogove i blogere. A tebe pozdravljam.
Прочитајте више

Kako neuspešno, dragi S? A ono- pisci poezije i proze?

...Ништа без спонзора, Н. Та, без истих не може се бити ни човек само, а некмоли писац или нешто друго. Поздрављам Н.

Покушах да се СВРСТАМ... Неуспешно... Поздрав Н.


15 коментара

  1. Покушах да се СВРСТАМ...
    Неуспешно...
    Поздрав Н.

    ОдговориИзбриши
  2. Kako neuspešno, dragi S?
    A ono- pisci poezije i proze?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ...Ништа без спонзора, Н.
      Та, без истих не може се бити ни човек само, а некмоли писац или нешто друго.
      Поздрављам Н.

      Избриши
  3. Анониман1. мај 2014. 07:38

    Peti Element je rekao da se neuspješno svrstao. Ni ja sebe ne mogu svrstati, znam samo kakav bloger nisam (specijalist). Tek sam sad otkrila da je ovo tvoj treći blog, draga Negoslava. Ako mogu komentirati srpske blogere, na čelu s tobom, za mene su oni krug dragih prijatelja, onih koji ne šute, nego komentiraju, brbljaju, zezaju, tješe, imaju raspon emocija od puno oktava. Među njima ima odličnih pisaca i stručnjaka. Da nema srpskih blogera (opet: na čelu s tobom), moj bi se blog odavno ugasio. Smatram da mi je blogerska zajednica u koju sam ušla otvorila neke nove mogućnosti, ne samo virtualne. Obožavam blogove i blogere. A tebe pozdravljam.

    ОдговориИзбриши
  4. I nesvrstanost je status, šta te briga. bitno je da si o-p-stala- unatoč- dilemama i da razmenjujemo pozitivnu energiju, ali i malo negativne, kaga je bude. Kad dođe do guše, pa nema kud.
    Hvala ti.Otpozdravljujem. Srdačno.

    ОдговориИзбриши
  5. Mislim da se većina nesvrstanih može najlakše uklopiti u kategoriju "lični blog",ako ćemo već o kategorijama. Ono kad nemaš neku nišu i niši stručan ni u čemu,već samo imaš dugačak jezik (ili nešto pametno da kažeš),volju da ga koristiš i tastaturu!

    ОдговориИзбриши
  6. Razumem tvoju šalu, ali si me inspirisala da budem i malo ozbiljna- sve mi se čini da ipak i svako od nas ima neku ličnu specijalnost, ali bezi od nje.Kako, bre, ja da pišem o ekonomiji u zemlji u kojoj od ekonomije nema ni e?! Džaba ti niša, kad od struke nema ništa.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман1. мај 2014. 19:28

    Ево још једног несврстаног блогера који ужива читајући текстове других, а понекад нешто и сам запише ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Moj blog je moj dnevnik, pisem ga zbog sebe, ako usput jos neko procita i pri tom mu se svidi, bice mi jos draze.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponavljam se, ali eto- tako sam i ja počela, a onda me je ćitanost ponela i sada sam uistinu srećna i zbog blogovanja i zbog tog čitanja.

      Избриши
  9. Napises prvi blog pa drugi,treci i tek onda shvatis koliko toga korisnog mozes da podelis sa drugima.

    Beogradski rent a car

    ОдговориИзбриши
  10. Potpuno tacna recenica u koju sam se uverila i ja preko dragog nam Google, ne postoji evidencija blogova u Srbiji.Ali zato otkrih Vas.Otkrivacu ih jedan po jedan.Ja to radim zbog sebe a ako se jos nekom svidi,drago mi je.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.