Par smernica za formatiranje teksta na primeru Negoslavinog posta

Ovaj tekst spada u domen tema ličnog karaktera - ali pošto sam sigurna u to da može koristiti mnogima, postavljamo ga (u stvari, postavlja ga Jelena, uz moju saglasnost) na uvid blogerskoj javnosti i svima ostalima, zainteresovanima za ovu temu.

 Svi koji komuniciraju sa mnom znaju da sebe smatram izuzetno kompjuterski nepismenom - što se, uostalom, da utvrditi i letimičnim pogledmo na moje blogove. Zalud sve one lekcije, pročitane, zalud sav onaj trud i sve muke mojih, i te kako potkovanih prijatelja - mojim brljotinama nema kraja.

I tako, mora da sam mnogo iznervirala ovo divno čeljade koje je poslednje stiglo na red da ga mučim svojim brljotinama, kada je rešila da me pošteno oplete. Sve po standardima i tehnološkim postupcima ili kako se već zove uređivanje postova na blogu, odnosno i inače na netu...

Jedino se malo prešla u... ničim izazvanom napadu na moj blogouređivački identitet - ja imam opravdanje za sve. Što ću, kako je to red i kako pravila pristojnosti nalažu, priložiti na uvid u komentaru.

U svakom slučaju, hvala joj. Ode da malo ublaži svoje kritike na moj račun, mada sam joj zabranila da to čini.
 Negoslava




******************

U priči koja se povela oko prozivanja drage nam domaćice oko pismenosti/nepismenosti ovog teksta (koji je u međuvremenu izmenjen - prvobitnu verziju možete pogledati ovde), dotakle smo se nekih pravila (pisanih i nepisanih) oko formatiranja tekstova za web i došle na ideju da baš na dotičnom tekstu pokažem neka pravila formatiranja koja ja primenjujem. Zahvalite (ili se žalite) Negoslavi što me je naterala da to uradim javno ;).

Mislim da je Negoslava vrlo pismena osoba. Mislim međutim i da preteruje sa formatiranjem - naročito u ranijim tekstovima (mada verujem da smo svi na početku podlegli čarima boldovanja i italika, isprobavanja veličine, vrste i boje fonta... a kako i ne bismo ;) ).

Pravila nigde ne postoje ucrtana u kamenu i, na kraju krajeva, svako ima pravo da piše svoj blog onako kako želi. Postoje međutim neke stvari koje pripadaju "dobroj praksi" - a postoje i neke koje su do ličnog izbora autora. Moja pravila za formatiranje, mešavina "dobre prakse" i mog izbora, bi glasila otprilike ovako:

(pre nego što frknete na moj ton, Negoslava je tražila da je ne štedim - sve to ona ionako sad već zna, tekst u pitanju je sa početka njene blogerske karijere)

Tekst mora biti lak za čitanje


Ovim ne mislim na strukturu rečenica nego na takozvani "user experience" - koliko je korisniku vizuelno lako da čita tekst. Ako već pišete sa namerom da drugi čitaju, mislim da je red i da se malo potrudite oko toga. Naše oko voli jednostavnost; svako preterano formatiranje zahteva dodatno angažovanje i očiju i mozga (mozak mora da obradi "skokove" u formatiranju), a kad mozgu neočekivano date dodatni zadatak, on ne može dobro da se koncentriše da razume ono što čita.

Tekst koji je povod za priču je savršen primer preteranog formatiranja. Veliki font, mali font, ogroman font, boldovano, ne-boldovano, veliko i boldovano, malo i boldovano, veliko i ne-boldovano... Bacite čas pogled na sliku (drugi link gore) i skrolujte stranicu, ilustracije radi.

Dakle, jedan font, jedne veličine. Boldovanje koristiti vrlo štedljivo i nikako na celim pasusima. Lično sam pre za upotrebu italika za isticanje određenih reči i grupa reči, ali na većini tema italik prosto nije dovoljno izražajan.

Druga važna stvar su podnaslovi - jer vizuelno odvajaju tekst na lakše svarljive celine. Negoslavin tekst nije dobar primer za to (u redu je što nema podnaslove - ovo je lično iskustvo i vrlo teška tema, mada bi, uz malo dorade/prerade i dodavanje podnaslova bio dosta "pitkiji"), ali u principu, trebalo bi se truditi da odvojimo tekst na smislene celine koje ćemo označiti podnaslovima.

Ako koristite podnaslove, onda to radite kako treba - nikako menjanjem veličine fonta. Podnaslovi su već ugrađeni u platformu koju koristite.

Na Blogger-u to izgleda ovako:


Na WordPress-u:


(potpuno van pravila sam centrirala tekst - ne bi se video iza padajućeg menija)

Dakle: napišete tekst koji treba da bude podnaslov, selektujete ga i izaberete označenu opciju iz padajućeg menija.

Ako koristite englesku verziju WordPress-a, "Zaglavlje 2" je "Heading 2". Na obe platforme zaboravite da postoje sledeće stvari:
  • U prikazanom padajućem meniju - "Zaglavlje 1 (Heading 1)" na WP. Ako vam je tema iole pristojno podešena, naslov koji ste dali postu će automatski dobiti ove oznake. Pravljenjem još jedne na stranici pravite papazjaniju u kodu - nije da ih inače nema, papazjanija, mislim, ali ne moramo dodavati još jednu ;)
  • Zaboravite da postoji opcija promene boje fonta. Dozvoljeno samo u slučajevima kad je neophodno, nasušno, kad vam život od toga zavisi.
  • Na Blogger-u ne pipajte veličinu i vrstu fonta!
U principu, gledajte kako to izgleda u štampanim novinama. Zamislite da je "Politika" šarena, jedan deo teksta u Arial-u a drugi u Times New Roman, da malo-malo morate da privikavate oko na skokove u veličini... Da je valjalo, oni bi to davno usvojili :)

Interpunkcija


Nemam šta da dodam ovom tekstu - Digitalni pravopis Istoka Pavlovića. Vrlo je jednostavno: reč, interpunkcijski znak, razmak. Za detalje i izuzetke skoknite na navedeni link.

 

Ošišana latinica


Osisana naspram ošišana - to je razlika, ako neko ne zna za termin. Apsolutno ne vidim razlog da neko ko piše na srpskom ne koristi i srpsku tastaturu. Nisam jezički čistunac, naopako (preferiram latinicu npr a omiljena srpska reč mi je numem), ali mislim da korišćenje dijakritičkih znakova (kvačica na slovima) u velikoj meri olakšava čitanje i doprinosi razumevanju pročitanog.

U Negoslavinom tekstu na primer, iako koristi onu "pismenu" latinicu, redovno nedostaje "đ".

 

Formatiranje slika u tekstu


Lično ne volim male slike, ali ako ste baš fan, smestite ih na desnu stranu teksta. Opet, lakše za oko.

Ako koristite veće slike - kao što je Negoslava uradila - one će zauzeti dobar deo ekrana, i sa strane ostaje mesta za svega par reči u jednom redu. Neprijatno iskustvo za čitaoca. Veliku sliku stavite na sredinu, tekst iznad i ispod nje. Nema teksta pored slike jer nema mesta za tekst. Čak ni kad vam se čini da ga ima.

 

Velika slova (CAPS LOCK)


Ne postoji ni jedan jedini stilski razlog da ih koristite u blog postovima. Ako želite nešto da naglasite, iskoristite druge načine: boldujte, stavite u italik, odvojte rečenicu u poseban pasus... Na WP možete iskoristiti i opciju "quote" (na prvoj liniji menija obeležena kao znak navoda) - jeste da ispada da ste citirali sami sebe, ali zavisno od teme može izgledati vrlo efektno. (Na Blogger-u ne vidim tu opciju, ali nisam vrsni poznavalac Blogger-a.)

To bi bilo to. Opet - neke od ovih stvari su moj lični izbor, za neke je praksa pokazala da ih čitaoci više vole - a neke će vam možda ukazati na tehničke sitnice za koje nista znali. Svakako, nadam se da će vam koliko-toliko koristiti.

E da. U ovom tekstu postoji greška u formatiranju. Bonus poeni ko je nađe :)


"Ovim ne mislim na strukturu rečenica nego na takozvani "user experience" - koliko je korisniku vizuelno lako da čita tekst. Ako već pišete sa namerom da drugi čitaju, mislim da je red i da se malo potrudite oko toga. Naše oko voli jednostavnost; svako preterano formatiranje zahteva dodatno angažovanje i očiju i mozga (mozak mora da obradi "skokove" u formatiranju), a kad mozgu neočekivano date dodatni zadatak, on ne može dobro da se koncentriše da razume ono što čita." - мислим да је грешка у овом пасусу, другачији је проред него у осталим.
Прочитајте више

Auu, našli ste drugu koju ja nisam ni videla! Svetlija boja fonta, nisam ni obratila pažnju, to je verovatno automatsko formatiranje teme kad se ubace bullet points. Sad sama sebi skačem u usta, ali ovo mi čak i ne smeta - nije druga boja, samo je nijansa svetlija i to neznatno. Hm. Kod blogova nije praksa obostrano poravnanje, mada nije ni greška - to je jedna od "lični izbor" stvari, ja ostavljam po levoj ivici jer ume da se desi da se obostranim poravnanjem napravi suviše veliki razmak među rečima ako je neka reč preduga da bi stala na kraj reda pa me, iskreno, nervira da i to sređujem. Svakako, ostaje još jedna greška. Očigledna je, časna reč, skrolujte stranicu gore-dole, možda će tako pre biti uočljiva :)
Прочитајте више

Осим што су слике превелике, али вероватно тако треба, мислим да је грешка у пасусу: "Ovim ne mislim na strukturu rečenica nego na takozvani "user experience" - koliko je korisniku vizuelno lako da čita tekst. Ako već pišete sa namerom da drugi čitaju, mislim da je red i da se malo potrudite oko toga. Naše oko voli jednostavnost; svako preterano formatiranje zahteva dodatno angažovanje i očiju i mozga (mozak mora da obradi "skokove" u formatiranju), a kad mozgu neočekivano date dodatni zadatak, on ne može dobro da se koncentriše da razume ono što čita." другачији је проред него у осталим пасусима.
Прочитајте више

Не знам да ли је поравнање намерно остављено по левој ивици. Ја лично више волим обострано поравнато. Мислим да је грешка боја фонта (мало светлија слова) у набрајању. Иначе, врло користан текст, верујем да ће многима користити.

I neka si - trebalo je. Tvoj blog je tvoj pečat i neka tako i ostane.

Rijetko kad sam ponosna na svoj blog, ali sad jesam. Skoro kao da sam kod vas išla u školu. Sancta simplicitas. No sve pohvale samoj meni prestaju na uređivanju teksta, jer sa slikama i svim ostalim nemam blage veze. Neka sam se pohvalila, samo mi je malo neugodno, Al nisam izdržala. A zaozbiljno: odlične upute i hvala.

Ja stvarno ne znam hoće li mi ovaj komentar proći. Nisam stigla ranije da se oglasim, mada smo Negoslava i ja u nedelju "komunicirali" putem interneta. Prvo, ne volim one koji kritikuju a ne kažu na šta su konkretno mislili (mislim na jezičke čistunce). Drugo, bilo je nekoliko sitnijih grešaka gramatičkih (kad me je Negoslava pitala ja sam rekla svoje mišljenje), ali ja na njih ne bih obraćala pažnju da nisam uzela da "seckam tekst". Treće, rekla sam i Negoslavi, a reći ću sad javno - Negoslava piše tekstove iz raznih oblasti života - i kad tako posmatram njen rad, ona je jedna od pismenijih blogera, i nikada nisam mogla da nađem ni jednu zamerku njenom stilu, pismenosti, gramatičkoj korektnosti. Ovaj tekst ima svoju posebnu težinu, i Bog dao da niko ne mora takav da piše, i divim se kako si, draga Negoslava, stvarno ostala u dobrom zdravstvenom stanju jer takve stvari lome ljude na komade. E, sad, mislim da si ti, Negoslava, u stvari, stigla do one tačke kada si nekima postala trn u oku... pa je najlakše krenuti u diskreditaciju. Ali, dobro... znaš onu o dizanju prašine :) I, da. Ovaj Jelenin tekst je izuzetno značajan - pomoći će, onima koji žele da slušaju i čitaju, da izbegnu neke početničke greške. :) Hvala i Jeleni.
Прикажи мање

Draga Merima, hvala ti još jednom. Tekst, inače, nisam sređivala i ništa nisam menjala, kolko da se zna. I neću.

Da ne bude zabune, nisam menjala sam tekst - Jelena je promenila tehničko rešenje, ali je ostavila link i do prethodne, moje verzije istog.

Eh, pa pismenost je nešto više od samog izgleda i veličine slova, a ja mislim da Negoslava baš lepo piše i ima bogat rečnik. A niko se nije naučen rodio, uvek ima po nešto što ne znamo. Inače je odličan lepo objašnjen članak. :)

Hvala Sandrina. I u pravu si, stvarno učimo dok smo živi.

Naravno Sandrina, ubola si u centar. I baš zato što tako lepo piše i što uspeva da vrlo jasno prenese ono što hoće da kaže, mislim da je šteta da neke druge stvari ometu čitaoce i zasene njeno pisanje. Sve ovo je samo "kako upakovati", ali nekad je pakovanje jako važno :)

U odeljku "Ošišana latinica", poslednja rečenica je izdvojena razmakom (enter) od teksta. Mislim da je to greška u formatiranju. Hvala na savetima :)

Nije ni to :) To je bilo namerno, sad do mog stila - neki put mi jedna rečenica igra ulogu celog pasusa, efekta radi. Pomoć: greška je vrlo očigledna :)

Zahavljujem i na kritikama i na pokušaju odbrane moje pismenosti. Jedva sam čekala prvi komentar, pa da i ja kažem koju - ko da to nisam mogla i onako, ali ,ajd. Čitava ta halabuka je nastala oko, i dalje tvrdim, neopravdanih napada na moju osnovnu pismenost, pa onda i na kompjutersku. Koliko dozvoljavam primedbe na drugu, toliko skačem ko osica na prvu. Oduvek za sebe tvrdim da sam kompjuterski polupismena. U međuvremenu učim polako i mnoge lekcije sam savladala- recimo, to oko ćelave latinice, mada mi je bilo naporno da menjam položaj prstiju za određena slova. A tek za ovo đ, da vam ne pričam, prelazak od dj na đ je bio istorijski događaj. Sve je to meni bilo malo važno jer sam, kao novinaar, naučila da se posvetim sadržaju - ostalo je bio posao daktilografa, lektora, korektora, redaktora, novinarskih i tehničkih urednika... Iskreno, naravno i malo neskromno, smatram da je moj blog čitan ovoliko koliko je čitan, zbog sadržaja i da je moje nepoznavanje, nepoštovanje ili nepridržavanje tih tehničkih pravila, malo uticalo na one koji odluče da dođu na Negoslava's. Ali takođe priznajem i to da je svakome lakše i lepše da čita pregledan tekst i da nema te prepreke za oči i štatijaznam sve, pa stoga i slušam i sve više primenjujem savete dobronamernih. Kako rekoh, one prozivke koje su uzrokovale moju reakciju, ne smatram za dobronamerne.Njihovi autori se nisu ni potrudili da ih argumentuju, što mi je dokaz više da verujem u ovo što rekoh. Kako god, Jeleni sam zahvalna na trudu. verujem u njen sud, u njen savet i preporuku. Jer, smatram, ona zna ono što ja ne znam. uostalom, njeni rezultati to i potvrđuju. Naravno da ću se truditi da sledim ove savete, šta me košta ako se preporučuje, ali i dalje molim one koji čitaju Negoslava's - ne zamerite mi i ako nekada omašim. Za mene je blog, pre svega, pisanje.
Прикажи мање

E pa lepo, dobro si je oplela :) Iako sam veliki pristalica pravopisa uvek i svuda (čak i u SMS o tome vodim računa), mislim da Negoslava ovaj put pretrpela neopravdane kritike, jer osim problema sa zarezima, ja nisam videla neke veće greške. Ali je inače dobar tekst bilo teško čitati zbog formatiranja :) Inače, mislim da je greška različit prored u određenim pasusima :)

U pravu ste, u tekstu nema ni jedne jedine gramatičke ni pravopisne greške, osim problema sa zarezima i "dj". Formatiranje je sve što je i meni bolo oči :) - a lako se da srediti, naročito kod Negoslave koja, koliko god negirala svoju kompjutersku pismenost, vrlo dobro ume da se snađe. Ovaj tekst je i krenuo iz te priče, da NIJE gramatički nepismena - a kad sam već počela da joj pričam šta i kako mislim da bi trebalo da formatira, onda nek ide i blog post, koristiće možda i drugima. Tamo gde zvuči kao da sam "oplela" po Negoslavi zapravo sam više pričala o nekim drugim blogerima kod kojih sam te pojave zapazila u daleko većoj meri (Negoslava ne menja boju fonta, a CAPS LOCK je bila upotrebila na samo dva mesta u tekstu, na vrlo kratkim rečima). Slabo stižem da pratim domaće blogove, ali ono što mi baš upada u oči je da se veliki broj blogera "vadi" na "suština pre forme", tj. važno je šta je napisano, a ne kako je napisano (kako to napisano izgleda). A tekst u pitanju je baš bio primer koliko je važno i kako tekst izgleda - jer tekst je SJAJAN, a ipak ga je bilo problem pročitati. Prored - nije :) - makar nije namerna greška. Prored je isključivo do Bloggera, nisam uspela da ga sredim jer toliko nepotrebnih stvari ubacuje u kod da sam na kraju digla ruke (setila sam se zašto ga ne volim, makar sto puta bio Guglov :D). Postoji druga greška, namerna :)

18 коментара

  1. E pa lepo, dobro si je oplela :) Iako sam veliki pristalica pravopisa uvek i svuda (čak i u SMS o tome vodim računa), mislim da Negoslava ovaj put pretrpela neopravdane kritike, jer osim problema sa zarezima, ja nisam videla neke veće greške. Ali je inače dobar tekst bilo teško čitati zbog formatiranja :)
    Inače, mislim da je greška različit prored u određenim pasusima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu ste, u tekstu nema ni jedne jedine gramatičke ni pravopisne greške, osim problema sa zarezima i "dj". Formatiranje je sve što je i meni bolo oči :) - a lako se da srediti, naročito kod Negoslave koja, koliko god negirala svoju kompjutersku pismenost, vrlo dobro ume da se snađe. Ovaj tekst je i krenuo iz te priče, da NIJE gramatički nepismena - a kad sam već počela da joj pričam šta i kako mislim da bi trebalo da formatira, onda nek ide i blog post, koristiće možda i drugima.

      Tamo gde zvuči kao da sam "oplela" po Negoslavi zapravo sam više pričala o nekim drugim blogerima kod kojih sam te pojave zapazila u daleko većoj meri (Negoslava ne menja boju fonta, a CAPS LOCK je bila upotrebila na samo dva mesta u tekstu, na vrlo kratkim rečima). Slabo stižem da pratim domaće blogove, ali ono što mi baš upada u oči je da se veliki broj blogera "vadi" na "suština pre forme", tj. važno je šta je napisano, a ne kako je napisano (kako to napisano izgleda). A tekst u pitanju je baš bio primer koliko je važno i kako tekst izgleda - jer tekst je SJAJAN, a ipak ga je bilo problem pročitati.

      Prored - nije :) - makar nije namerna greška. Prored je isključivo do Bloggera, nisam uspela da ga sredim jer toliko nepotrebnih stvari ubacuje u kod da sam na kraju digla ruke (setila sam se zašto ga ne volim, makar sto puta bio Guglov :D). Postoji druga greška, namerna :)

      Избриши
  2. Zahavljujem i na kritikama i na pokušaju odbrane moje pismenosti. Jedva sam čekala prvi komentar, pa da i ja kažem koju - ko da to nisam mogla i onako, ali ,ajd.
    Čitava ta halabuka je nastala oko, i dalje tvrdim, neopravdanih napada na moju osnovnu pismenost, pa onda i na kompjutersku. Koliko dozvoljavam primedbe na drugu, toliko skačem ko osica na prvu.
    Oduvek za sebe tvrdim da sam kompjuterski polupismena. U međuvremenu učim polako i mnoge lekcije sam savladala- recimo, to oko ćelave latinice, mada mi je bilo naporno da menjam položaj prstiju za određena slova. A tek za ovo đ, da vam ne pričam, prelazak od dj na đ je bio istorijski događaj. Sve je to meni bilo malo važno jer sam, kao novinaar, naučila da se posvetim sadržaju - ostalo je bio posao daktilografa, lektora, korektora, redaktora, novinarskih i tehničkih urednika...
    Iskreno, naravno i malo neskromno, smatram da je moj blog čitan ovoliko koliko je čitan, zbog sadržaja i da je moje nepoznavanje, nepoštovanje ili nepridržavanje tih tehničkih pravila, malo uticalo na one koji odluče da dođu na Negoslava's. Ali takođe priznajem i to da je svakome lakše i lepše da čita pregledan tekst i da nema te prepreke za oči i štatijaznam sve, pa stoga i slušam i sve više primenjujem savete dobronamernih.
    Kako rekoh, one prozivke koje su uzrokovale moju reakciju, ne smatram za dobronamerne.Njihovi autori se nisu ni potrudili da ih argumentuju, što mi je dokaz više da verujem u ovo što rekoh.
    Kako god, Jeleni sam zahvalna na trudu. verujem u njen sud, u njen savet i preporuku. Jer, smatram, ona zna ono što ja ne znam. uostalom, njeni rezultati to i potvrđuju.
    Naravno da ću se truditi da sledim ove savete, šta me košta ako se preporučuje, ali i dalje molim one koji čitaju Negoslava's - ne zamerite mi i ako nekada omašim. Za mene je blog, pre svega, pisanje.

    ОдговориИзбриши
  3. U odeljku "Ošišana latinica", poslednja rečenica je izdvojena razmakom (enter) od teksta. Mislim da je to greška u formatiranju.
    Hvala na savetima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije ni to :) To je bilo namerno, sad do mog stila - neki put mi jedna rečenica igra ulogu celog pasusa, efekta radi.

      Pomoć: greška je vrlo očigledna :)

      Избриши
  4. Eh, pa pismenost je nešto više od samog izgleda i veličine slova, a ja mislim da Negoslava baš lepo piše i ima bogat rečnik. A niko se nije naučen rodio, uvek ima po nešto što ne znamo. Inače je odličan lepo objašnjen članak. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandrina. I u pravu si, stvarno učimo dok smo živi.

      Избриши
    2. Naravno Sandrina, ubola si u centar. I baš zato što tako lepo piše i što uspeva da vrlo jasno prenese ono što hoće da kaže, mislim da je šteta da neke druge stvari ometu čitaoce i zasene njeno pisanje.

      Sve ovo je samo "kako upakovati", ali nekad je pakovanje jako važno :)

      Избриши
  5. Ja stvarno ne znam hoće li mi ovaj komentar proći. Nisam stigla ranije da se oglasim, mada smo Negoslava i ja u nedelju "komunicirali" putem interneta. Prvo, ne volim one koji kritikuju a ne kažu na šta su konkretno mislili (mislim na jezičke čistunce). Drugo, bilo je nekoliko sitnijih grešaka gramatičkih (kad me je Negoslava pitala ja sam rekla svoje mišljenje), ali ja na njih ne bih obraćala pažnju da nisam uzela da "seckam tekst". Treće, rekla sam i Negoslavi, a reći ću sad javno - Negoslava piše tekstove iz raznih oblasti života - i kad tako posmatram njen rad, ona je jedna od pismenijih blogera, i nikada nisam mogla da nađem ni jednu zamerku njenom stilu, pismenosti, gramatičkoj korektnosti.
    Ovaj tekst ima svoju posebnu težinu, i Bog dao da niko ne mora takav da piše, i divim se kako si, draga Negoslava, stvarno ostala u dobrom zdravstvenom stanju jer takve stvari lome ljude na komade.

    E, sad, mislim da si ti, Negoslava, u stvari, stigla do one tačke kada si nekima postala trn u oku... pa je najlakše krenuti u diskreditaciju. Ali, dobro... znaš onu o dizanju prašine :)

    I, da. Ovaj Jelenin tekst je izuzetno značajan - pomoći će, onima koji žele da slušaju i čitaju, da izbegnu neke početničke greške. :) Hvala i Jeleni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Merima, hvala ti još jednom. Tekst, inače, nisam sređivala i ništa nisam menjala, kolko da se zna. I neću.

      Избриши
    2. Da ne bude zabune, nisam menjala sam tekst - Jelena je promenila tehničko rešenje, ali je ostavila link i do prethodne, moje verzije istog.

      Избриши
  6. Rijetko kad sam ponosna na svoj blog, ali sad jesam. Skoro kao da sam kod vas išla u školu. Sancta simplicitas. No sve pohvale samoj meni prestaju na uređivanju teksta, jer sa slikama i svim ostalim nemam blage veze.
    Neka sam se pohvalila, samo mi je malo neugodno, Al nisam izdržala.
    A zaozbiljno: odlične upute i hvala.

    ОдговориИзбриши
  7. I neka si - trebalo je. Tvoj blog je tvoj pečat i neka tako i ostane.

    ОдговориИзбриши
  8. Не знам да ли је поравнање намерно остављено по левој ивици. Ја лично више волим обострано поравнато.
    Мислим да је грешка боја фонта (мало светлија слова) у набрајању.
    Иначе, врло користан текст, верујем да ће многима користити.

    ОдговориИзбриши
  9. Auu, našli ste drugu koju ja nisam ni videla! Svetlija boja fonta, nisam ni obratila pažnju, to je verovatno automatsko formatiranje teme kad se ubace bullet points. Sad sama sebi skačem u usta, ali ovo mi čak i ne smeta - nije druga boja, samo je nijansa svetlija i to neznatno. Hm.

    Kod blogova nije praksa obostrano poravnanje, mada nije ni greška - to je jedna od "lični izbor" stvari, ja ostavljam po levoj ivici jer ume da se desi da se obostranim poravnanjem napravi suviše veliki razmak među rečima ako je neka reč preduga da bi stala na kraj reda pa me, iskreno, nervira da i to sređujem.

    Svakako, ostaje još jedna greška. Očigledna je, časna reč, skrolujte stranicu gore-dole, možda će tako pre biti uočljiva :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Осим што су слике превелике, али вероватно тако треба, мислим да је грешка у пасусу:
      "Ovim ne mislim na strukturu rečenica nego na takozvani "user experience" - koliko je korisniku vizuelno lako da čita tekst. Ako već pišete sa namerom da drugi čitaju, mislim da je red i da se malo potrudite oko toga. Naše oko voli jednostavnost; svako preterano formatiranje zahteva dodatno angažovanje i očiju i mozga (mozak mora da obradi "skokove" u formatiranju), a kad mozgu neočekivano date dodatni zadatak, on ne može dobro da se koncentriše da razume ono što čita."
      другачији је проред него у осталим пасусима.

      Избриши
  10. "Ovim ne mislim na strukturu rečenica nego na takozvani "user experience" - koliko je korisniku vizuelno lako da čita tekst. Ako već pišete sa namerom da drugi čitaju, mislim da je red i da se malo potrudite oko toga. Naše oko voli jednostavnost; svako preterano formatiranje zahteva dodatno angažovanje i očiju i mozga (mozak mora da obradi "skokove" u formatiranju), a kad mozgu neočekivano date dodatni zadatak, on ne može dobro da se koncentriše da razume ono što čita." - мислим да је грешка у овом пасусу, другачији је проред него у осталим.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.