Pismo majke "pogrešno" vaspitanog deteta - Kako to da je uvek samo on kriv?

Ona je majka koja je svoje dete vaspita(va)la da bude fin, dobar, uljudan, kulturan. Da ne pravi ludosti iz obesti, a i kada se desi da pogreši, da ne laže "nisam ja" upirući prstom u druge, nego da prizna. Da pazi na času i da poštuje nastavnike, ne daj bože da im sipa lepak na stolicu ili da im se podsmeva iza leđa. Taman posla da "se bije".
Njen sin je odličan đak. Ima sve petice. Poštuje komšije, drugare, nastavnike, redovno ispunjava svoje obaveze i - veruje u pravdu. U istinu i u drugarstvo.
Ali, kaže mama, nije ni on savršeno dete, kakvih, svesna je, i nema. Negde s pubertetom uključio se i sam u dečje nestašluke. Ne da ih pravi, nego da - vrati. Jer, to što se bunio zbog svake nepravde, bio je razlog da ga provociraju.
Da li zbog toga što je "zakasnio", što je propustio vreme koje su njegovi drugari imali za to da nauče kako napraviti grešku pa se izvući a da drugi ispadne kriv, ili zbog one bubice dobrote koja mu je vaspitanjem usađena, tek - uvek on ispada kriv. Za sve.
Jer, njegovi roditelji nisu hteli da ga brane i opravdavaju onda kada je bio kriv. Hteli su da sarađuju.
Sada kaže, bolje da nisu. Jer se uverila da bolje prođi oni "čije je dete uvek u pravu".
Ovo je njen krik:


"Plasim se svaki put kad pozvoni telefon, a pise da me on zove. Molim supruga da se javlja, jer nemam hrabrosti da se suocim sa novim pricama, novim suzama… Poceo je da me muci  i proganja taj strah od novog dana. Sta ce ko reci, da li ce me neko zvati na nekakav razgovor, da li ce me neko osuditi, da li smo sve uradili sto je potrebno?
Otisla sam na roditeljski. Tad i nikada vise. Bio je petak, a smirila sam se u nedelju. Mozda nekog ne bi toliko bolelo sve ovo, ali mene je zabolela svaka rec. U svakoj recenici sam prepoznala pricu o njemu. Kao da vam neko udari desno samar, pa levo,pa ponovo desno i sve tako. Znate da ste uradili sve, zanemarili sebe, posvetili se njemu  i to ponovo nije dovoljno. Sedite tu, a rado biste se sakrili ispod stola, izasli bi ste, otisli negde samo da hodate i hodate i da se zaustavite negde u totalno drugacijem svetu.
Kako to da je samo jedan krivac? Za svadju je uvek potrebno dvoje. Pobili su se, osudili ste samo njega. Zato sto je jaci, zato sto je vratio. A zasto je vratio?To je posledica. Trazite li uzrok, lecite li uzrok?
Da li je moguce da su drugi savrseni, a jedino on je kriv, uvek, na svakom mestu, pa cak i kad nije tu?
Ne, mi smo gospodo krivi.Ucili smo ga  da se ne bije, krupan je, povredice nekog. Ucili smo ga da ne psuje, da bira reci, da ne vredja, ali okolina to ocekuje od njega.
Ponizavaju ako ne ponizavas.
On je izmedju dva sveta. Onog u kom je odrastao i onog, koji ocekuje od njega da bude los, grub, da ne uci, da psuje, gadja nastavnike  gumicim kad se okrenu, da im stavlja lepak na stolicu…
Ako  uci , zvace ga streberom. Ako ne psuje i ne divlja, ne smem da vam kazem kako. Sve u njemu se buni protiv svega oko njega, ali to se ne sme. Mora se prilagoditi, biti  deo Pink generacije, traziti uzore u rialitiju, glumiti muskarca spremnog da se bije na svakom koraku, zaboraviti sve pametno sto je do sada znao, ne isticati se, mrzeti nastavnike, ponizavati ih…
Kao roditelj ste sludjeni, svi upiru prstom u vas... iste dovoljno dobri, niste ga vaspitali, zato sto se buni protiv sistema.” Nije dovoljno dorastao da ima pravo da izlozi svoje misljenje. Ne, to nije misljenje sve dece i kao takvo ne moze se prihvatiti. Pa sta, to su “samo” deca.
Dobro, proci ce to, sve te provokacije.
Ma dobro, nemoj da obraca paznju na podmetanja, ponizavanja, neka se snadje (a snaci se moze samo ako bude kao oni)”.
Bunim se, drhtim  cela, nismo ga tome ucili. I da se ponovo rodi, isto bih mu rekla. Da bude plemenit, da bude posten, da ne bude dvolican, ne bih znala drugacije. Mene su  roditelji tome ucili, ne vidim da su pogresili. Mirne savesti ustajem, hodam gradom, uvece mirno lezem,  u zemlji laznih moralista, ljudi koji se uklapaju u lose trendove, jer tako radi vecina, a vecina je uvek u pravu.
Srbija…
Kud plovi ovaj brod?"

3 коментара

  1. Tako biva i ima podrsku sistema i ne znas kako da se postavis zaista

    ОдговориИзбриши
  2. Da li je majka razgovarala sa tim razrednim starešinom? Na tom istom roditeljskom, pred svima ili nasamo? Zašto to krije u sebi i guta problem? Da li se suočila sa pedagogom i psihologom škole? Ako nije ništa od ovoga, onda ima još mnogo posla...

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Follow by Email