Još jedna afirmativna priča iz moje okoline

Pohvalila mi se juče drugarica time da je počela da plete... po narudžbini.

Ta moja drugarica ima fakultetsku diplomu, radno mesto u firmi čiji je opstanak godinama pod znakom pitanja, želje veće od svojih i porodičnih mogućnosti i, u skladu s tim, uverenje da zaslužuje mnogo, mnogo više.

Ništa čudno, reći ćete- danas, pogotovo u poslednje vreme, fakultetsku diplomu nema samo onaj ko nije spreman da je plati upisao fakultet, nema te firme nad kojom nije isti znak pitanja koji podrazumeva neizvesnost opstanka, kao što i nema osobe u ovoj zemlji čije su želje veće od mogućnosti i koja ne smatra da je zaslužila mnogo, mnogo više.



CaraDara- o tumbanju prioriteta i vrednovanju sitnih užitaka kada u život uđu deca

Zamolila sam onu sjajnu curu, vlasnicu bloga CaraDara (Dara Picard Evilmorningda gostuje na mom blogu. Njen ljubazan odaziv na moj poziv možete pročitati u nastavku, a ja ne moram ništa više da kažem, budući da je sve sama rekla.

RATATATAAAAA...


Prvi blog karadara.wordpress.com sam pokrenula kad sam ostala trudna, a drugi mamadara.wordpress.com kad su mi počeli trudovi. Na prvom sam se tražila i pisala o svemu i svačemu, a na drugom mi je tema bila roditeljstvo. S vremenom je ovaj drugi sve više uzimao primat pa i kad sam objedinila ova dva bloga na svojoj stranici i dalje se djeca, roditeljstvo i sva čuda koja idu uz njih dominirajuća. Jašu po blogu isto kao i po glavi :)


O nekim neuključenim mozgovima i pokvarenim gramofonima


Nedavno sam imala problem sa internetom i najavila sam da ću pisati o tome, ali su se onda nadovezale neke druge obaveze i neke druge teme i gotovo da sam odustala od pisanja. Onda su nekako počeli da se nižu događaji baš ko dušu dali za jednu sveobuhvatnu priču na istu temu, uslovno nazvanu "svakome je uvek neko drugi kriv", pa ko velim, možda bude i neke male vajde od toga što ću nabrojati nekoliko primera iz naše svakodnevice koji pokazuju kako naše i živote ljudi oko nas ne zagorčavaju uvek i samo propisi i država...

Lazar Džamić, intervju- Moderni marketing je kao hodanje kroz tornado

Kada čuju ime Lazar Džamić, mlađi poznavaoci oblasti kojom se bavi verovatno prvo pomisle- digitalni marketing, strategija, "Cvećarnica u kući cveća", brendovi, London... Oni stariji imaju druge asocijacije- "Marketing fore i fazoni", "PR fore i fazoni", neki se sete i bubnjeva, prvih lekcija o marketingu iz njegovih knjiga, sa njegovih predavanja i tribina... Ali i jedni i drugi, verovatno, u pojmove koje vezuju za njegovo ime neizostavno uvrste i ono- "naš čovek  šef u Guglu".

Ovo je, kaže Lazar Džamić, najduži intervju koji je ikada dao. Zato je i uvod ovako kratak- da vam ne ponestane daha tokom čitanja.
Ovo je, kaže autor, najodlaganiji intervju, od kako imam blog- i sve mojom krivicom. A opet, čini mi se da je urađen u najbolje vreme. Ima i više od mesec dana kako nisam pročitala taze intervju sa njim.

Gastro fest- promocija srpske hrane i naših, a svetskih kulinara

     Dok smo sedele, da predahnemo od obilaska tekućih manifestacija, u delu sajamske hale u kojem su se takmičili mladi kulinari na ovogodišnjem beogradskom Gatro festu, penzionerka Sonja Vukčević, koja je u svojoj bogatoj karijeri bila i profesor u školi za kuvare u Puli, pričala mi je o tome kako su joj se njeni učenici, kasnije kuvari u tamošnjim restoranima, pre nekoliko decenija žalili na svoj status.

     - Našu profesiju, nas kuvare, niko ne ceni- govorili su  njeni đaci, nezadovoljni svojim statusom u firmama u kojima su radili, odnosom gostiju prema njima, a verovatno i svim ostalim.



  - A vidite kako se danas sve promenilo i koliko se govori o kulinarstvu i kulinarima, koliko su u svetskim razmerama kulinari postali poznati, priznati, popularni, slavni- kaže gospođa Sonja, dok smo se divile umeću mladih kuvara koji se nad svojim šporetima nisu preznojavali od vrućine, već zato što su znali da su pod budnim očima članova žirija, sve samih "imena" kulinarskog zanata.

     I zaista- emisije o kuvanju danas postižu nezapamćenu gledanost, a danima posle prepričavaju se gotovo jednako kao i utakmice,  najpoznatiji kuvari postaju planetarno slavni,  a u škole za ugostitelje, u koje su ranije upisivani samo oni đaci koji nisu imali kud, sve više se upisuju  odlikaši.

Мирослав Б. Душанић: "Lyrik - Lyric - Поезија": Негослава Станојевић: Приче из Заплања (Јоште чекам тај реч да ми рекне)

I ona ima samo njega

Slušaj, ovo ti je priča za blog, istinita, životna, teška, ali i nadasve topla ljudska priča, majke mi. Još mi nije dobro od te priče, al' opet, istovremeno, na kraju Svevišnji, Vasiona, Čovek... neko to na kraju tako uredi da ima neke ravnoteže između tuge i sreće, između suza i smeha, beznađa i nade...

Ceo dan sam provela kod drugarice iz osnovne- davno smo se, davno videle i nekom slučajnošću spojismo se sada baš, neposredno posle njene teške operacije.

Ono, kad ne znate šta ćete sa sobom: ZA KREATIVNE I VREDNE NIKAD NEMA ONOG- "NEMA"

     Ne kažem da vremena nisu teška, da  ne treba mnogo truda, mozganja i natezanja da se preživi, da se plate računi, da se doskoči do sledeće plate ili roditeljske penzije nažalost, ako plate nema, ali opet- i u ovakvim vremenima ljudi se dele na one koji krste ruke i kukaju, iznalazeći opravdanja za to sedenje u kukanje i na one koji iznalaze načine...
     Jedna od takvih je junakinja ove priče. Pošto sam se na Fejsbuku najpre divila njenim radovima, zamolila sam je da za čitaoce mog bloga kaže nešto o sebi i o tome kako se pronašla u onome što fantastično radi i šta joj to i koliko znači.
     Izvinjavam se zbog ove napomene, ali osećam potrebu da kažem da ovo nije plaćeni tekst i da ću i dalje podržavati kreativne, vredne i... sve one koji ne spadaju i kategoriju onih koji se trude da iznalaze jedino opravdanja.

Blogerska gastro igrica

Maja Petrović, prepoznatljiva po blogu Vitki gurman, nominovala me je za novu blogersku igricu, ovoga puta posvećenu ishrani i svemu što je vezano za ovu temu. Kako to obično biva kod ovih igrica, posle odgovaranja na njena pitanja, trebalo bi da smislim  11 pitanja i da nominujem 11 blogera koji će na njih odgovoriti.




Na pitanja sam odgovorila ko iz topa...  


Šta vas je zainteresovalo, privuklo kuvanju?
Moja majka  je bila klasična srpska domaćica koja je kuvala po receptima prenošenim s generacije na generaciju, a u kojima se, ne decenijama, nego možda i vekovima skoro ništa nije menjalo. Sem, naravno, upotrebe bibera ili onih mešavina suvih začina pod zajedničkim imeniteljem “vegeta”, koje smo svojski koristili sve dok nismo saznali da je ono žuto u njima skoro jednako pa otrov. Mom ocu savršeno je odgovarala takva kuhinja i da se on pita-o naš jelovnik ne bi dosegao dalje od punjenih suvih paprika, podvarka, pečenog mesa bilo koje vrste sa puuuuuno krompira (za koji se otimamo dok je još topao, tako da meso jedemo tek sutradan), pasulja, đuveča I možda još nekoliko jela  tipa musake, pohovanih paprika ili šnicli. A ja sam oduvek bila od onih osoba koje vole da probaju svaku vrstu hrane,svaki novi ukus, svaku namirnicu, svaku novu voćku ili povrćku koja se pojavi na našem tržištu, svaki novi recept koji izgleda dovoljno primamljivo. I tako sam počela da kuvam gotovo od malih nogu. Dobro, lažem malo- najpre sam počela da pravim kolače I torte, pa peciva i pite, a onda i da eksperimentišem sa ostalim receptima. I tako, ljubav između mene i kuhinje traje do danas, s tim što  sam ja  sve veća, a sledstveno tome kuhinja mi se sve više smanjuje, da ne kažem –biva mi tesna.


Niš, koji ima dušu

Ne znam da li su tome razlog nagomilane godine u meni ili nešto drugo, ali kako vreme prolazi i kako upoznajem neke bliske i daleke gradove, ja sve više volim Niš. Nikada mu se ranije, dok sam bila mlađa- a možda o tome nisam ni razmišljala uopšte, nisam vraćala sa toliko radosti, sa toliko želje da vidim drage ljude koji me najviše vezuju za njega, da osetim njegove mirise...


Sinoć sam sa dragom gošćom Tatjanom Petrović, slikarkom iz Majdanpeka koja je imala prilike da boravi i da živi u mnogim našim gradovima, ponovo šetala mojim gradom. I ponovo smo sretale neke divne ljude, one zbog kojih volim Niš i neke koje sam tek upoznala, i svi oni zajedno su mi samo potvrdili koliko sam u pravu. Koliko je tačno da je Niš grad po meri čoveka, grad u kojem skoro da i nema ulice u kojoj ti neko neće nazvati domar dan, u kojem će ti se poznanik javiti s osmehom, ma koliko mu baš taj trenutak turoban ili tegoban bio.

- Ne mogu da dođem, jer imam temperaturu i uz to milion poslova, a i danas  mi nisi važna ti nego tvoja knjiga koju odmah moram da imam i samo ću vas sačekati na Bulevaru da je uzmem, pa vi nastavljajte svojim putem- rekla mi je jedna draga Goca, pošto smo se prethodno  razjasnile oko moje poruke upućene njoj sa telefona koji retko koristim, "stigla knjiga", a ona je previdela misleći da je poruka za njenog sina, studenta. Pa je knjigu dobila sa malim zakašnjenjem. A ja, jednu predivnu činiju, koju mi je najavila još onomad kad smo se dogovarale da se konačno vidimo koliko sutra, i dve čokolade, od kojih sam ja svoju- smem li da priznam, još sinoć smazala, a Tanju nisam pitala kako kod  nje stoje stvari.

Onda sam, konačno, upoznala jednu Gagu, Zaplanjku, koja živi u Kraljevu. To je ona Gaga koja se ne oglašava, ali redovno i sa nekim posebnim ponosom čije moje zaplanjske priče, koje su njoj mnogo više nego nekom običnom čitaocu. Usuđujem se da kažem, zaplanjske priče su toj Gagi pravi mali certifikat za sve one lepe reči zaplanjske koje je ponela iz svog rodnog kraja kada je krenula u život. I koje su njeni novi sugrađani, prijatelji, komšije, rođaci, prihvatali s nekom dozom čuđenja, a neki, ajd da ne otkrivam baš koji, mislili da ona ima govornu manu kada kaže - "Danas pravim banicu". ("Zaboga, u celom normalnom svetu kaže se gibanica, zar ne!?")
Njena sestra živi u Nišu i radi u Gadžinom Hanu pa nema probleme te vrste.



E, ta Gaga, ponosna Zaplanjka, u svom novom mestu življenja naučila je da smiruje svoj južnjački temperament, kako ljudi ne bi verovali da... valjda, da je čudna il daleko bilo, nešto još gore. Da govori, dakle, za koju oktavu niže, pa još usporenije, pa bez onih tipično niško-zaplanjskih gestikulacija. Ali svoj dijalekt nije pristajala da menja ni po koju cenu, iako je prčitala milion knjiga i skoro sve pare troši na njih!

- I sve je u redu, dok sam tamo- kaže Gaga- Ali, kad krenem "kući", već negde oko Aleksinca ja zaboravim na opreznost, na potrebu da usporim, da stišam sebe. Tada moj muž samo  kaže, počelo je, a ja sam ona ista Gaga, koja kao da nikada nije nikuda ni odlazila.

Nimalo skromno, u posveti "Jošte čekam taj reč da mi rekne" , napisala sam-   Gagi, za ponos na Zaplanje i naš govor. Jer, ako sam za nekoga sigurna da će se ponositi ovom knjigom (mada znam još mnoge), onda je to ona. Zato je i onoliko obilazila niške i kraljevačke knjižare, da je kupi što pre, pa sam joj objasnila ono što su objasnili i meni- da dopremanje knjiga u knjižare ne ide tako brzo i da jesu naručene i da će ih uskoro biti. U Nišu ih zasigurno ima u poslovnici izdavača "Stylos Arta", u Starom Monopolu (Ulica Kraljevića Marka). A tu je i onlajn prodaja, kažu mi neki da su knjigu na taj način već dobili.



Dok smo se  vraćale, a ja u rukama nosila Gocine činiju i čokolade i "merci" čokoladice dobijene od Gage, Tanja, kojoj se Niš sve više sviđa, reče - "Ti si večeras, bez ikakvog povoda, dobila dva poklona. To bi ti se, u današnje vreme, desilo u retko kom gradu. Ne ponavljam ja danima da je Niš grad koji ima dušu"!


ilustracije- ulja na platnu Tanje Petrović