Povodom izložbe Miroljuba Kostića - Niš(lije), a da sami "otkupimo" Branka Miljkovića?

U Nišu je otvorena izložba IPAK DESIGN, povodom 40 godina rada niškog umetnika, rodonačelnika srpskog dizajna, Miroljuba Kostića- Koleta. I tom prilikom, spontano se u nekoliko krugova posetilaca, rodila ideja da grad ili građani sami, otkupe neko Kostićevo delo i postave ga u punoj veličini na nekoj  interesantnoj lokaciji u gradu. Da li će to biti statua Branka Miljkovića ili Plandovanje, manje je važno, a najvažnije je hoće li ovaj grad i hoćemo li mi kao građani imati sluha za to!  





     Zamislite ovakvog Branka Miljkovića na nekom lepom mestu u gradu



Ili ove ovčice s pastirom, nazvane Plandovanje - lepe li reči, recimo u Čairu.



Dobro, da se ja pitam, dala bih glas za Branka - Plandovanje imam i kod kuće, ali,
svakako bih se obradovala bilo kojem od ova dva rešenja.




     Moj izveštaj, inače, s izložbe priređene u čast  40 godina Koletovog umetničkog rada, trebalo je da bude sasvim drugačiji. Da se ne pravdam, ali pošto blog podnosi i dosta ličnog, dozvoliću sebi da nabrojim šta me je sve sprečilo da tako i bude - prvo, crknuti fotoaparat, drugo, odbijanje ovog mog najnovijeg lap-topa da otvori , ni mail koji mi je poslala Koletova Tanja, ni CD koji mi je on dao, a na kraju ni moj novi tač moblini nije bio nimalo kooperativan.

     Sve u svemu, morala sam da sačekam ove fotografije Miše Ristića, sa  stranice Galerije savremene likovne umetnosti, pa da ovaj tekst, a pre svega predlog da ukrasimo Niš nekim od ovih dela, ugleda svetlost dana.
 
     Kada sam , na izložbi, prišla Koletu da mu prenesem ideju na koju smo došle moja prijateljica Daca, doskorašnja direktorka Galerije, bila sam prijatno iznenađena da je o tome istom  upravo govorila druga sugrađanka, vukući gradskog većnika za kulturu za rukav - da li bi grad mogao ...to , da imamo istomišljenike, već je prvi dobar znak. Ko zna, možda i uspemo?

     Na zadovoljstvo i radost, naravno, ne samo nas, Nišlija, već i mnogobrojnih posetilaca ovog grada, koji neretko imaju primedbe da nam je grad prazan. Dobro, bolje je da je i tako, nego da preraste u kič tipa  modernog Skoplja, ali, koji god Koletov rad da bude izabran, bio bi na ponos i diku svih nas.

     A za kraj, jedno "angažovano" delo ovog umetnika, ovo, skroz desno na donjoj fotografiji.




     -Vidiš ovo dole, objašnjavao mi je Kole, pokazujući na deo panja u osnovi skulpture, to je sve trulo, to je ono do 5. oktobra. Onda je ovo staklo, taj 5. oktobar, sve se vidi, sve je transparentno, a onda ovo , ovo gore, to ti je ono što je usledilo posle tog datuma.
    Pogledala sam, gore, tražeći to, nešto, a tu je stajao drugi deo onog istrulelog panja .


     Pored te truleži naše prošlosti i naše stvarnosti, stoje dve činije. U jednoj je šipak- to je narod dobio pošto se izborio za promene, nastavljajući da gricka  samo semenke , iz činije broj dva.
     Rečitije od one bele separatističke ovce iz Plandovanja, koja se  uvukla u crno srpsko stado, s epilogom koji nam je poznat.



više od izložbi  i o autoru- kopirala sam iz kataloga



Povodom 40 godina umetnickog rada niški umetnik Miroljub Kostic priredice retrospektivnu izložbu u Galeriji "Srbija" u petak, 15. novembra 2013. godine. Postavku koja je naslovljena "ZA VAS ZA NJIH ZA SEBE 1973-2013" Cini deo bogatog umetnickog opusa iz oblasti industrijskog dizajna, crteža, male plastike i skulpture.

Zasnivajuci svoj umetnicki angažman na širokim interesovanjima, stvorio je bogate tematske celine. Originalna i prepoznatljiva dizajnerska rešenja industrijskih proizvoda koji su obeležili poslednje decenije proteklog veka i neponovljivi radovi u maloj plastici (priznanja, plakete, nagrade) cine znacajan deo ove postavke. Osoben pristup i jasna ideja vodilja u kreiranju proizvoda iz oblasti elektronike (TV prijemnici, miksete, radio uredjaji, terminali, tajmeri, satovi, Rentgen aparati...) umnogome su obeležili koordinate po kojima se razvijao dizajn na našim prostorima. Bogato iskustvo i veliki broj uspešno realizovanih projekata na ovom polju cine ga jednim od najuticajnijih autora na našim prostorima. Konacno, zvanje redovnog profesora na katedri za industrijski dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnji rad sa studentima na izvestan nacin je zaokružio intenzivan profesionalni angažman Miroljuba Kostica.

Upecatljiv vajarski opus Miroljuba Kostica obuhvata spomenicku skulpturu i biste znacajnih istorijskih licnosti (Nikola Tesla, Branko Miljkovic, Franc Rozman, Kiš, Krleža...). Takodje, skulpture savremenika, kolega i poznatih likova kao i objekti malih dimenzija (Tima, Rade Midja i Daja, Djuro, Perica i Aca) govore o ogromnom kreativnom kapacitetu ovog umetnika. Besprekorno poznavanje razlicitih i uvodjenje i korišcenje novih materijala, izdvajaju ga kao neumornog istraživanja i inovatora.

Sa druge strane, sa crteža, portreta savremenika i realizovanih objekata Miroljuba Kostica išcitavaju se jasan, pronicljiv i opor umetnikov stav. Ton koji boji ovu znacajnu postavku ogleda se u neskrivenoj rezigniranosti realnošcu i situacijom u kojoj se nalazi umetnost ali i svaka intelektualna aktivnost. On nedvosmisleno ukazuje na odsustvo perspektive i uzaludnost kao jedini ishod umetnickog angažovanja.




Slobodan Radojkovic


4 коментара

  1. ako mogu glasati i ljudi iz druge države, ja glasam za obje, al možda dajem prednost Plandovanju, iako volim Miljkovića, jer Plandovanje je zbilja predivno i meni do sada neviđeno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, važi se glas, kao podrška makar, ali me nešto čudi ćutanje direktno prozvanih, mojih sugrađana.

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.